Dajte si koláčik, ktorý vám prvý padne do oka!

Barbora Martinusová je dôkazom toho, že to čo je nám súdené si nás samo priláka. Hoci nie je vyučená cukrárka pečie dobroty, ktoré by sa vynímali aj vo vitrínach vychytených parížskych podnikov. Nehovoriac o dokonalej chuti a vôni, ktorá sa od rána šíri Trnavou, kde vlastní svoj splnený sen – cukráreň ReBarbora.

Ako ste sa dostali k cukrárskemu remeslu?

Pečenie bolo mojou záľubou, vždy som v sobotu doma v maminej kuchyni niečo vypekala, predstavovala som si, že vymýšľam nové recepty. Pečenie koláčikov mi robilo radosť, tešilo ma, ak ostatným chutili. Nenapadlo ma však, že sa raz tomu budem venovať tak intenzívne. Nie som vyučená cukrárka, vyštudovala som niečo celkom iné, ale v mojom prípade platí, že láska k pečeniu a veľký záujem o toto remeslo je viac ako výučný list.

 

Pozorujete aj u svojej dcéry lásku k pečeniu?

Kristínka miluje, ak sa u nás doma niečo pečie. Rada zarába cesto, vaľká, vykrajuje, zdobí a tvorí. Rovnako ako ja miluje koláčiky. Avšak v poslednej dobe u nás naozaj platí, že obuvníkove deti chodia bosé. Pretože od kedy mám výrobňu, doma pečieme veľmi málo. Často si väčšinu príprav na doma urobím v práci a doma to iba dokončíme.

 

Máte cukráreň v centre Malého Ríma, bol to vždy váš sen?

Mať vlastnú cukráreň bol naozaj môj sen. Nemal konkrétne kontúry, bola to predstava niečoho vlastného, malej cukrárne s vlastnou pekárňou, kde sa od rána šíri vôňa čerstvých koláčikov, čokolády a dobrej kávičky. Vždy ma to ku gastronómii ťahalo, no trvalo to až 20 rokov, kým sa môj sen podarilo zrealizovať. Cukráreň, či cukrárnička sa volá ReBarbora a nachádza sa v samom srdci historickej Trnavy, na Trojičnom námestí.

 

Bola cesta k otvoreniu jednoduchá alebo skôr tŕnistá?

Rekonštrukcia a samotná príprava bola zdĺhavá a trvala viac ako rok, do podnikania som vstupovala bez akýchkoľvek znalostí v oblasti gastronómie, všetko som sa musela naučiť, robila som mnoho chýb. Na druhej strane som spoznala toľko zaujímavých ľudí z branže, dodávateľov, odborníkov, priateľov, zákazníkov, ktorí mi poradili a často i pomohli. Oplatí sa načúvať a dať si poradiť.

 

Čo u vás návštevníci nájdu?

Naše sladké umenie je inšpirované Francúzskom a francúzskymi cukrárňami. Nájdete u nás niekoľko ikonických dezertov, ktoré by nemali chýbať v žiadnej francúzskej cukrárni. Ale tiež tam nájdete naše vlastné originálne moderné dezerty, ktoré vyrábame v našej kuchyni, ktorá je súčasťou cukrárne. Stále sledujem moderné trendy a hľadám inšpiráciu. Ponúkame tiež raňajkové pečivo ako klasický croissant, palmier, jablkové taštičky, či najnovšie rolku z croissantového cesta plnenú karamelom. Všetky náplne, cestá, ozdoby, všetko si vyrábame sami, nepracujeme s polotovarmi. Vďaka silnej tradícii Trnavčanov raňajkovať, ponúkame domáce raňajky.

 

Za čím sa najčastejšie vaši zákazníci vracajú?

Máme zákazníkov, ktorí sa vracajú a dávajú si stále rovnaký dezert. Tradíciou sa stal Paris Brest, ktorý sa najviac podobá nášmu veterníku. Ale máme i zákazníkov, ktorí už celý sortiment poznajú a chcú ochutnať všetky novinky, práve preto sortiment stále inovujeme a dopĺňame. ReBarbora je cukráreň, ktorej som dala dušu a svoju energiu, som jej súčasťou a každý deň tu pracujem. Väčšinu stálych zákazníkov poznám osobne, rada ich pozdravím a prehodím s nimi pár slov. Myslím, že zákazník vždy ocení, ak vie, že majiteľ podniku sa stará o jeho pohodlie.

 

Je nejaký zákusok, ktorý obzvlášť rada pečiete?

Pečiem množstvo koláčikov s radosťou, ťažko vybrať jeden jediný. Možno sú to tie sviatočné, ktoré pečiem iba dvakrát ročne, vianočné alebo veľkonočné, také, aké sme robievali u nás doma, je to také prepojenie s detstvom. A tiež sú to tie najnovšie koláčiky, ktoré vymyslím a teším sa z toho, ako chutia a vyzerajú.

 

Ak by ste mali odporučiť len jeden koláčik, aký by to bol?

To je ťažká otázka, len jeden koláčik, to sa snáď ani nedá. Ale áno! Dajte si ten, ktorý Vám prvý padne do oka.

Patrí do vydania