Prenos, absorpcia a odraz svetla: dôležité hodnoty na výber správnej rolety

Pri výbere vhodnej tieniacej techniky okna sa rozhodujeme na základe viacerých vlastností. Mnohí prikladajú význam originálnemu štýlu, iný sa rozhoduje podľa intenzity zatemnenia a izolácie okna. Často sa v množstve ponuky a informácií ale zabúda, že práve solárna úroveň konkrétnej látky tienidla má rozhodujúce slovo. Mnohí ani len netušia, že pri dopade na sklenenú plochu okna, sa slnečný lúč rozdelí na tri časti.

 

Jedna sa cez tienidlo prenesie, druhá pohltí a tretia odrazí, čo znamená, že správna tieniaca technika by pre kompletné zatemnenie okna mala disponovať schopnosťou prenosu svetla, jeho absorpciou a odrazom.

 

Ak preto chcete, aby vám vaše nové vonkajšie rolety poskytovali to najlepšie tienenie, poznať rozdiel medzi týmito vlastnosťami, bude pri výbere vašou najdôležitejšou úlohou.

 

A aby ste vedeli o čom presne hovoríme, pokračujte v čítaní a o rozdieloch medzi týmito významnými hodnotami sa dozviete všetko dôležité.

 

Schopnosť absorbovať teplo a svetlo

Vplyvom globálneho otepľovania naše podnebie mení. Častým prejavom sú extrémne teploty, ktorých dlhodobé pôsobenie a vysoká intenzita vytvárajú nevhodné podmienky na život na zemi. Aj mnohé stavebné materiály nehnuteľností vplyvom takýchto scenárov svoj boj s okolitým prostredím pomerne rýchlo vzdávajú. Existujú však spôsoby, ktorými sa dá vplyv spomínaných negatívnych podmienok eliminovať.

 

Jedným z nich sú moderné vonkajšie rolety s adekvátnym percentom absorpcie svetla a tepla. Pod pojmom slnečná absorpcia, treba vnímať schopnosť látky alebo materiálu tieniacej techniky absorbovať slnečné svetlo a teplo.

 

Určuje sa percentuálnou mierou látky, pričom vyššie percento znamená, že materiál je schopný absorbovať teplo aj silné lúče slnka a interiér ako aj okno si zachovávajú svoju aktuálnu teplotu.

 

Slnečný odraz

Opakom absorpcie svetla a tepla materiálu je odraz. Práve táto hodnota sa pri výbere modernej tieniacej techniky dnes veľmi vyhľadáva, pretože vďaka nej dokážete zatienením okna vplyv silných slnečných lúčov na interiér v lete alebo chladu v zime dokonale a jednoducho eliminovať.

 

Aj v tomto prípade rozhoduje pri výbere percentuálna hodnota, ktorá, čím je vyššia, tým viac je materiál alebo látka tieniacej techniky schopná svetlo a teplo od okna odrážať smerom von. Aj vďaka tejto vlastnosti môžete ušetriť v lete na používaní klimatizácie, v zime si zas znížiť účty za vykurovanie.

 

Prenos tepla a svetla

Solárnu úroveň a odolnosť konkrétnej látky rolety určuje aj posledná vlastnosť, ktorou je solárny prenos. V tomto prípade sa určuje, do akej miery je látka schopná prichádzajúce svetlo a teplo prepustiť ďalej.

 

Vysoká percentuálna hodnota solárneho prenosu znamená, že rolety neposkytnú interiéru pred svetlom a teplom z exteriéru tak dokonalú ochranu. Čím viac slnečných lúčov do vašej obývacej izby alebo spálne cez roletu alebo žalúziu prenikne, tým nižšími hodnotami solárneho prenosu tieniaca technika disponuje.

 

Ak si teda chcete zaistiť vďaka tieneniu okna v interiéri maximálny svetelný aj tepelný komfort, mali by ste sa rozhodovať na základe percentuálnych hodnôt týchto dôležitých vlastností. V opačnom prípade nemusia roleta ani žalúzia splniť vaše očakávanie.

 

Zdroj obrázkov: Africa Studio/Shutterstock.com

 

Patrí do vydania