Miuccia Prada - Politická rebelka návrhárkou

Vynašla novú zmyselnosť nespočívajúcu v hlbokých výstrihoch ale v odvahe experimentovať a nedržať sa stanovených línií. Jej odevy majú sociologickú aj kultúrnu hodnotu. Kto je žena ukrytá za jednou z najslávnejších talianskych značiek všetkých čias?

Maria Bianchi Prada sa narodila v roku 1949 v Miláne v bohatej rodine, ktorá patrila medzi taliansku buržoáziu. Od útleho detstva ju všetci volali Miuccia. V mladosti navštevovala stretnutia komunistickej strany, získala diplom z politických vied a zúčastňovala sa feministických zhromaždení, ktoré menili sociálnu štruktúru Talianska tých čias. Vyslúžila si prezývku „aristokomunistka“, pretože sa nechcela vzdať luxusného oblečenia od Saint Laurenta. Jej rodina doslova šalela z jej vyčíňania. Päť rokov navštevovala kurz pantomímy v Piccolo Teatro slávneho Giorgia Strehlera, aby ako sama raz podotkla, nemusela s nikým hovoriť. Miuccia dokonca aj dnes tvrdí, že sa svojej plachosti nikdy úplne nezbavila, no zároveň ju tešilo, že môže robiť svojej elitársky založenej rodine na priek. Ale ako sa potom hanblivá rebelka s politickou minulosťou dostala do rodinnej firmy Prada, ktorú založil v roku 1913 jej starý otec Mario? V roku 1978 mala Miucciina rodina už dosť jej politického konania a rozhodli sa to riešiť prostredníctvom zamestnania jej mysle. Doslova ju vrhli do riaditeľskej pozície a dali jej cieľ spoločnosť omladiť, premeniť na fenomenálne úspešnú a učiniť z nej miesto pre avantgardu a experimenty. Prvý obchod Prada sídlil v slávnom milánskom centre Galleria Vittorio Emanule II. a predával kufre, luxusné cestovateľské potreby a doplnky do domácnosti zo striebra, rohoviny a krištáľu z celého sveta. Zákazníkmi boli najbohatšie rodiny v Taliansku, vrátane tej kráľovskej.

 

Prada Nylon

Miucciin prvý úspech prišiel v roku 1985, keď vytvorila kolekciu jednoduchých, v svojej podstate nevýrazných tašiek a batohov z nylonu. Vytvorili ostrý kontrast k luxusným, remeselne spracovaným predmetom, akými sa jej starý otec preslávil. Akoby nestačil „lacný“ materiál, Miuccia ešte na ne dala trojuholníkové logo s nápisom Prada. Zákazníci sa však išli potrhať, aby nylonový kúsok vlastnili. Návrhárka totiž pochopila, po čom vtedajší fashionisti túžili – po statuse, ktorý reprezentovalo logo a po praktickom prevedení a lesku, ktorý spočíval v nylone a takmer vojenských strihoch. Dnes už kultová nylonová línia vytvorila akýsi oporný múr pre značku Prada a dočkala sa aj viacerých re-edícií. O tri roky neskôr Miuccia skórovala aj v súkromí, keď si vydala za toskánskeho podnikateľa Patrizia Bertelliho. Spoločne posunuli značku Prada od kabeliek a batohov až na módny Olymp. Na trh uviedli parfumy, vytvorili cenovo dostupnejšiu značku Miu Miu a debutovali aj s pánskou líniou. Miuccia s Patriziom tiež založili nadáciu PradaMilanoarte, neskôr premenovanú na Fondazione Prada, ktorá sa venuje podpore rôznych začínajúcich súčasných dizajnérov, umelcov či architektov. Aj napriek tomu, že urobili spoločne aj niekoľko nešťastných finančných rozhodnutí, ktoré viedli ku kúpe a neskoršiemu predaju značiek ako Fendi či Jil Sander, nezmenila Miuccia ani v najmenšom svoj prístup ku kreativite. Dá sa povedať, že sa stala ešte radikálnejšou. „Som kultivovaná, ale nie snob. Som sama sebe múzou. Hľadám komplexný vzťah s estetikou. Nemám záujem vždy robiť ženy sexy, pretože ženy nemajú ani vôľu ani čas byť sexy sedem dní v týždni,“ povedala návrhárka.

 

Neuveriteľné konverzácie

Začiatok nového milénia znamenal pre Pradu spustenie kozmetickej línie, medzinárodné uznanie prostredníctvom celebrít ale aj ocenenie od Council of Fashion Designers of America. V roku 2006 prišiel do kín film v hlavnej úlohe s Meryl Streep s názvom Diabol nosí Pradu a samotná Miuccia nebola spočiatku nadšená. „Mala som z toho strach, kniha bola otrasná. Nebola by som rada, aby sa značka Prada spájala s niečím takým, ale film ma skutočne bavil,“ povedala krátko po premiére návrhárka. Keď sa jej novinári pýtali, čo hovorí na to, že postava Mirandy je inšpirovaná Annou Wintour, len sa usmiala a povedala, že si stačí pozrieť fotky slávnej šéfredaktorky na premiére. Wintour sa nej totiž objavila od hlavy po päty v Prade a dokázala tak svoj zmysel pre humor. Vzťah Miuccie a Anny bol zždy veľmi vrúcny, no aj napriek tomu viacerých prekvapila téma Met Gala z roku 2012. Výstavu s názvom Neuveriteľné konverzácie medzi Elzou Schiaparelli a Miucciou Prada pripravili Harold Koda a Andrew Bolton. Skúmala pozoruhodné príbuznosti medzi dvoma kreatívnymi ženami z rôznych období. Kurátori, ktorí čerpali inšpiráciu z „Impossible Interviews“ Miguela Covarrubiasa publikovaného na Vanity Fair v tridsiatych rokoch 20. storočia, vyvinuli niekoľko analógií spájajúcich prácu ikonických kúskov dvoch dizajnérok, usporiadaných do siedmich tematických galérií. „Porovnanie práce Elsy Schiaparelli a Miuccia Prada nám umožňuje preskúmať, ako minulosť osvetľuje súčasnosť a ako súčasnosť oživuje minulosť,“ povedal Koda. „Spojenie historického s moderným zvýrazňuje príbuznosť, ako aj rozdiely medzi dvoma ženami, ktoré neustále podvracajú súčasné predstavy o vkuse, kráse a pôvabe,“ dodal Bolton. Je len málo návrhárov, ktorým sa ešte za ich života podarilo byť témou výstavy v Metropolitnom múzeu v New Yorku a teda zároveň centrom pozornosti najdôležitejšej módnej akcie celého roka – Met Gala. Miuccia však nezaspala na vavrínoch a jej hoci tento fenomenálny úspech slávila, nechcela aby značka Prada „skončila v múzeu“. A tak ako na samom začiatku stavila na riskantný krok s nylonovou kolekciou aj teraz potrebovala pritiahnuť nových zákazníkov z radov miléniálov a ukázať im, že Prada a Miu Miu sú stále je cool. Najprv vytvorila absolútne úchvatné kostýmy do filmu režiséra Baza Luhrmanna. Adaptácia diela F.Scotta Fitzgeralda Veľký Gatsby bola nesmierne úspešná a tržby značiek vzrástli, no Miuccia išla ešte ďalej. Urobila to cez slávne modelky súčasnosti Gigi a Bellu Hadid a Kendall Jenner, ktoré predvádzali kolekciu jeseň/zima 2016 Miu Miu. Následne si ako „first face“ (prvá modelka, ktorá na prehliadke vyjde na mólo) zvolila Kaiu Garber, dcéru Cindy Crawford. Definitívny úspech dosiahla cez svetové celebrity ako Kim Kardashian, Nicol Kidman či Carey Mulligan. Za prínos pre taliansku módu získala Miuccia v roku 2015 najvyššie štátne ocenenie ktoré udeľuje taliansky prezident.

Patrí do vydania