Kombinácia slnečných kolektorov s tepelným čerpadlom sa oplatí

Spotrebitelia často rozmýšľajú, či sa im oplatí iba jeden obnoviteľný zdroj energie (OZE), alebo ich kombinácia. Aj keď zložito, ale predsa len sa dá orientačne dospieť k výsledku. Závisí to od počtu osôb v dome spotrebujúcich celoročne teplú vodu, od sezónne vykurovanej plochy, predikcie rastu cien energií, rastu cien zdrojov OZE, či ich dotovania. Premenných je však príliš mnoho. Napriek tomu vychádza určité pásmo, kedy je kombinácia výhodnejšia ako jeden druh OZE. Najčastejšie ide o kombináciu termických slnečných kolektorov s inými zdrojmi OZE. Základom je predpoklad, že slnko svieti zadarmo, životnosť slnečných kolektorov je cca 40 rokov, čo je najdlhšie zo zdrojov OZE a po vstupnej investícii je už prevádzka takmer bezplatná. Informuje o tom vedúci obchodného oddelenia THERMO|SOLARU Tomáš Jančařík.

,,Základom pri dimenzovaní solárneho systému pre prípravu teplej vody je dosiahnuť čo najväčšie percentuálne pokrytie spotreby mimo obdobia, keď slnko nesvieti tak ako by sme potrebovali. Na ohrev v tomto období budeme potrebovať aj nejaký iný zdroj, pretože kolektormi nevieme pokryť celoročne ohrev pitnej vody na 100%. Ako iný zdroj môžeme využiť teplo vyrábané spaľovaním zemného plynu, biomasy (kusové drevo, pelety, brikety,....) alebo premenou elektrickej energie na teplo. Tieto palivá sú považované za primárny zdroj tepla a pri správnom návrhu zariadenia dokážu pokryť celú potrebu tepla v dome na vykurovanie, i ohrev vody, bez ďalších technológií. Solárny termický systém je však veľmi vhodný doplnok pre každý primárny zdroj tepla a prináša výhody v rôznych formách. Odľahčuje zdroj, šetrí financie a v neposlednom rade aj čas,“ vysvetľuje Jančařík.

 

Dodáva, že pre správne dimenzovanie systému je potrebné stanoviť spotrebu teplej vody za deň, prípadne aj priebeh spotreby, ak je to možné. Reálne je možné pokryť 40 – 60 % ročnej potreby ohrevu teplej vody počas roka a počas letných mesiacov aj na 100 %.

 

Orientačné prepočty pre rozhodovanie o veľkosti solárneho systému na ohrev teplej vody:

Osoby

Kolektor v m²

Zásobník v litroch

2 – 3

3 – 4

200

3 – 4

5 – 6

300

 

Kombinácia solárneho systému s elektrickou energiou

,,Elektrická energia je svojou univerzálnosťou využiteľná v širokom spektre. Vykurovanie domu a príprava teplej vody pomocou tepelného čerpadla je energeticky najlepšou formou elektrického vykurovania. Prečo by ste si dávali solárny systém k tepelnému čerpadlu a investovali, keď už máte postarané o teplú vodu aj teplo?“ pýta sa T. Jančařík.

 

Hneď aj odpovedá : ,,Počas vykurovacej sezóny je tepelné čerpadlo v prevádzke v podstate nepretržite a otázka ohrevu vody je len prepnutie trojcestného ventilu a čerpadlo to nijak zvlášť nezaťažuje. Ale pre ohrev vody v lete sa čerpadlo spúšťa na kratší čas, aby zabezpečilo teplú vodu a po nahriatí sa vypne. Prípadne sa na ohrev vody využije len priamo výhrevná elektrická špirála s výkonom 2 kW a viac. Každý kompresor má stanovenú životnosť na určitý počet motohodín, niektoré ju s prehľadom presiahnu a niektoré začínajú dosluhovať po jej dosiahnutí. Záruka na tepelné čerpadlo je poskytovaná zväčša 5 rokov, výnimočne dlhšia. Výmena kompresora v tepelnom čerpadle je pritom otázkou niekoľko tisíc eur.“

 

Dôvody prečo využiť solárny systém

Vysoká životnosť solárneho systému - preukázateľná životnosť systémov zo Žiaru nad Hronom je viac ako 40 rokov.

Nízke prevádzkové náklady - prevádzkové náklady na elektrinu na pohon obehového čerpadla sú veľmi nízke a výmena nemrznúcej kvapaliny je potrebná raz za cca 8-10 rokov.

Existujúca podpora z projektu Zelená domácnostiam - takmer každý má reálnu možnosť získať dotáciu vo výške až 1750 EUR.

Nízka doba návratnosti - s podporou je to spravidla cca 6-7 rokov, čo je takmer o polovicu menej ako napr. pri zateplení alebo výmene okien.

Výborný pomer cena/kvalita- ak si zákazník vyberie zariadenie od THERMO|SOLARU, môže ročne usporiť až 250 eur na ohreve teplej vody a to najmenej v priebehu najbližších 40 rokov, takže má teplú vodu počas väčšiny roka prakticky zadarmo.

Záruka 12 rokov - o tom, že spoločnosť THERMO|SOLAR si stojí za kvalitou svojich výrobkov svedčí aj fakt, že na nich poskytuje záruku 12 rokov. V súčasnosti ide o najdlhšiu záruku na slnečné kolektory na európskom trhu.
Individuálny prístup - THERMO|SOLAR má individuálny prístup ku každému zákazníkovi a je schopný zabezpečiť nielen dodávky štandardných zostáv, ale tiež špecifické riešenia na základe požiadaviek architekta, projektanta alebo koncového užívateľa výrobkov.

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk, alebo na tel.: +421-45-601 6080

Patrí do vydania: 
Október 2022