Pre zdravé ďasná

Krvácajú vám ďasná? Okamžite navštívte ambulanciu zubného lekára. Môžete tak predísť vzniku parodontitídy, ku ktorej je od zápalu ďasien len pár krokov. Zuby sa vám môžu začať kývať, až vypadnú. A vôbec na nich nemusí byť kaz. Scenár ako zo zlého sna? Nie, iba výsledok vytrvalej práce baktérií. Pre tých, ktorých práca sa zakladá na každodennej komunikácii s ľuďmi, doslova pohroma!

Málokto však vie, že prvotnou príčinou zápalového procesu v ústnej dutine je nedostatočné či nesprávne čistenie zubov alebo nesprávna technika čistenia či používanie príliš tvrdej alebo nevhodnej zubnej kefky. Všetci si vieme dobre vyčistiť časti zuba, ktoré vidíme. Problematickejší je však priestor medzi zubami a ďasnom. Tam zostávajú zvyšky jedla. A práve v nich sa množia baktérie, ktoré zápal vyvolávajú. Ďasno začína krvácať, mení sa jeho farba (od normálnej bledoružovej cez všetky odtiene červenej až po fialovú), opuchne a bolí. Mnohí pacienti si práve v tomto období prestávajú čistiť chrup alebo znížia intenzitu a kvalitu čistenia.A práve ak si tento priestor dlhší čas nečistíme, zápal z ďasna si razí cestu ďalej. A postupne prechádza na väzivo a kosť! Väzivo, ktoré drží koreň zuba v kosti (zubnom lôžku), sa počas zápalu pomaly rozpúšťa – nenápadne z neho ubúda. Po niekoľkých rokoch zanikne toľko väziva a kosti, že zub sa začne kývať a vypadne. Tento zápalový proces celého závesného aparátu zuba – parodontu – označujeme pojmom parodontitída (ľudovo sa nazýva aj paradentóza). Necháva po sebe spúšť – vytrhané zuby, úbytkom kosti poznačené ďasná so zhoršenými podmienkami pre budúcu protézu a v neposlednom rade vystresovaného pacienta, ktorý prišiel nečakane prakticky o zdravé zuby. A s tým súvisí sťažené spoločenské uplatnenie, strata sebavedomia. Je to už len malý krôčik k vzniku napríklad neuróz a depresií.

Liečba je možná

Parodontitída ohrozuje nielen zuby, ale naše celkové zdravie! V zubnom povlaku, ktorý vzniká na miestach, kam sa nedostaneme zubnou kefkou, sa zachytávajú a rozmnožujú baktérie. Je to podobne ako s pavučinou. Tá sa vytvorí najčastejšie v kútoch a tam, kde denne nevysávame. Čím je sieť zo slín s baktériami staršia a hrubšia, tým viac škodí.Tak, ako je na prevenciu zubného kazu dôležitý správny výber pomôcok spolu s fluoridáciou aminfluoridom, ktorý vytvrdzuje zubnú sklovinu (zubné pasty a ústne vody Elmex), tak sú potrebné špeciálne prípravky aj na prevenciu vzniku a liečbu parodontitídy. Predovšetkým dôkladne zvážme výber zubnej pasty – používajme špeciálne zubné pasty a ústne vody s dezinfekčným a protikrvácavým účinkom.

Základ úspechu – likvidácia zubného povlaku

Zvláštne postavenie si aj u nás získava zubná pasta Meridol (kombinácia aminfluoridu a fluoridu cínatého), ktorá bráni tvorbe povlaku, pomáha inaktivovať jeho neodstránené zvyšky, má protizápalové účinky, zabraňuje krvácaniu ďasien, podporuje prirodzenú regeneráciu ďasien, znižuje výskyt gingivitídy a posilňuje parodont. Vďaka kombinácii oboch zlúčenín fluoridov je fluorid cínatý stabilný aj vo vodnom prostredí – v zubných pastách a ústnych vodách a zachováva si tak svoj výrazný antibakteriálny účinok a schopnosť potláčať tvorbu zubného povlaku. Spomínané fluoridové duo je „dieťaťom“ švajčiarskej firmy GABA a je chránené patentom.

Zubná kefka mäkká ako štetec

Regeneráciu podráždených ďasien podporí i zubná kefka Meridol so zaoblenými mikrojemnými koncami vlákien, ktorá v súčasnosti obohatila ponuku lekární. Je „priateľská“ ku krvácajúcim ďasnám – vlákna zakončené „do stratena“ sú na dotyk mäkké ako štetec a jemne, bez podráždenia, dokonale odstraňujú povlak najmä pri okraji ďasien. Kompaktný čistiaci povrch na hlavičke kefky tvorí asi 1700 kónických vlákien. Ich pružnosť rastie so zmenšujúcim sa priemerom (0,05 mm) pri konci vlákien. Mikrojemné zakončenie vlákien umožňuje dokonalé čistenie už pri minimálnom tlaku na zuby. Malá, mäkko potiahnutá hlavica kefky sa dostane aj k zadným stoličkám, čistí lepšie i ťažko dostupné plochy v zadnej časti ústnej dutiny. Ergonomicky tvarovaná rukoväť s protišmykovou úpravou je zárukou bezpečného vedenia zubnej kefky. Dôležité je, že zubná kefka zuby očistí, ale poranené či zapálené ďasná citlivé na dotyk nezraňuje, naopak, umožňuje ich hojenie. Táto jedinečná novinka skĺbila dve doteraz nezlučiteľné vlastnosti kefky: očistiť a pritom neporaniť precitlivelé ďasná. Vďaka špeciálnym jemným a pružným vláknam je kefka Meridol vhodná aj pre Bass technológiu čistenia zubov, ktorá sa indikuje pacientom s gingivitídou a parodontitídou.Tak ako elmex gél či pasta a voda sú jedinečné produkty na prevenciu zubného kazu, tak sú prípravky zubnej hygieny Meridol revolučnými výrobkami na prevenciu a liečbu parodontitídy i potláčanie vzniku zubného povlaku.