Biopotraviny - Potraviny bez chémie

Na náš celkový zdravotný stav vplýva mnoho faktorov. Medzi najdôležitejšie z nich patrí nepochybne výživa, teda pokrmy a potraviny, ktoré prijímame. Z nedávnych zistení vyplýva, že v dnešnej dobe sa prevažná väčšina z nás stravuje potravinami pochádzajúcimi výlučne z konvenčného poľnohospodárstva, vďaka ktorým každoročne skonzumujeme až dve kilá chemikálií! Ak vás toto číslo šokovalo, máte na výber – možno i vy patríte k zákazníkom, ktorí si v záplave obrovského množstva tovaru, ktoré nám obchody ponúkajú, všimli i výrobky označené zeleno-bielym emblémom BIO. Práve tieto potraviny sú zárukou toho, že boli vypestované a spracované bez akejkoľvek chémie. Ich cena však mnohonásobne presahuje cenu klasických potravín. Oplatí sa do nich investovať?

Zatiaľ čo v minulosti sme trpeli skôr nedostatkom potravín, dnes ich máme nadbytok. Vplyvom nárastu populácie došlo k neutíchajúcemu dopytu po rôznych komoditách a ľudstvo sa tak dopracovalo k mimoriadne intenzívnemu hospodáreniu ako s plodinami, tak i so zvieratami. Jeho výsledkom sú na jednej strane obrovské výnosy poskytujúce až nadbytočné množstvo potravín, na strane druhej musí čeliť závažným problémom s poškodzovaním prírody a následne i nášho zdravia. Konvenčnému poľnohospodárstvu sa tak síce podarilo používaním umelých hnojív, chemických prípravkov na ochranu rastlín a zakladaním veľkochovov hospodárskych zvierat pokryť stúpajúcu spotrebu, ale zároveň vzniklo aj mnoho nežiaducich efektov. Spomeňme napríklad rapídne zníženú kvalitu potravín a následný vznik alergií z nich, hromadný výskyt chorôb zvierat prenosných aj na človeka, znehodnotenie pôdy, znečistenie životného prostredia či vody. Keďže v dnešnej dobe čoraz viac do popredia vystupuje otázka zdravia a vitálneho životného štýlu, ľudia začínajú klásť na potraviny oveľa náročnejšie požiadavky. Ako alternatíva k tomuto stavu sa začal vo väčšom množstve objavovať prirodzenejší a voči prírode šetrnejší spôsob hospodárenia – takzvané organické alebo ekologické poľnohospodárstvo, ktorého produktmi sú práve spomínané biopotraviny.

Návrat k harmónii s prírodou

Hoci na Slovensku je táto forma hospodárenia ešte len v plienkach, vo svete sa ekologické poľnohospodárstvo rozvíja už niekoľko desaťročí. Medzi najväčších lídrov v uplatňovaní jeho zásad patrí najmä Rakúsko, Švédsko, Dánsko, Švajčiarsko, Taliansko a Španielsko. K pozitívnym príkladom však patria aj naši susedia – Maďarsko a Česká republika. Možno si teraz kladiete otázku, čím je ekologické hospodárenie také výnimočné. K jeho najcharakteristickejším črtám nepochybne patrí jedinečný prístup k riešeniu enviromentálnych problémov a snaha produkovať nielen kvalitné, zdravé a chutné potraviny, ale aj pestovať rastliny a chovať zvieratá prirodzeným spôsobom v harmónii s prírodou. Prísne pravidlá ekologického poľnohospodárstva sú tiež presne ustanovené zákonom a ich dodržiavanie sa precízne kontroluje. Ekofarmári venujúci sa rastlinnej výrobe nesmú napríklad za žiadnych okolností používať na svoje plodiny umelé priemyselné hnojivá, ochranné chemické postreky či geneticky modifikované organizmy. Pôdu hnoja výlučne kompostom, maštaľným hnojom alebo takzvaným zeleným hnojením a jej optimálnu výživu sa snažia dosiahnuť aj správnym striedaním plodín v osevnom postupe. Týmto postupom vedia bioroľníci zabezpečiť i to, že rastliny sú silnejšie a odolnejšie voči chorobám a škodcom. Čo sa týka živočíšnej výroby, tu je situácia obdobná. Prístup ekofarmárov k zvieratám má etický rozmer – zvieratá sú chované a ustajnené v prirodzených podmienkach podľa svojich nárokov a potrieb, umožňuje sa im dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, sú kŕmené krmivom pochádzajúcim výlučne z ekologickej rastlinnej výroby a venuje sa im osobitná veterinárna starostlivosť. Zvieratám nie je povolené podávať antibiotiká, hormonálne prípravky či umelé stimulátory rastu a priberania na hmotnosti – ich prírastky a produkcia musí ostať taká, aká zodpovedá ich prirodzenosti. Pred porážkou bývajú zvieratá ponechané v pokoji, aby sa stres nepodieľal na negatívnej kvalite mäsa. Filozofia organického poľnohospodárstva tiež jasne hovorí, že všetky látky, ktoré sa v ekologickom systéme hospodárenia použijú, musia byť odbúrateľné a nesmú zanechávať rezíduá. Takto teda vznikajú bioprodukty, ktoré môžu byť rastlinného (napríklad obilniny, strukoviny, ovocie, zelenina…) alebo živočíšneho (napríklad mlieko, mäso, vajcia) pôvodu a ktoré sa ďalej spracovávajú do konečnej podoby – biopotravín.

Najprv sa stretli s nezáujmom

Prvé biopotraviny sa na slovenskom trhu objavili v roku 1994, ale vzhľadom na vysoké ceny a nepripravenosť našich spotrebiteľov, ktorá vyplývala z nedostatku informácií o ich zdravotnej prospešnosti, sa nestretli s očakávaným záujmom. Trvalo ešte pár rokov, kým sa v predaji biopotravín zaznamenal obrovský nárast a ľudia začali pred konvenčnými potravinami uprednostňovať tie, ktoré pochádzajú z ekofariem. Dnes sa dokonca udáva, že ich spotreba ročne narastá až o dvadsať percent! Niet sa však čomu čudovať – pre biopotraviny je vďaka ich pôvodu a spôsobu spracovania charakteristická vysoká nutričná hodnota, výnimočná kvalita, lepšia chuť a vôňa. V porovnaní s klasickými potravinami v nich nájdeme viac horčíka, železa a vitamínu C, obsahujú tiež viac vlákniny a bioaktívnych látok znižujúcich riziko vzniku civilizačných ochorení. Čo je však podstatné a dôležité, výroba a spracovanie biopotravín sa musí uskutočniť čo najšetrnejším spôsobom – nesmú byť použité žiadne syntetické ochucovadlá, farbivá, umelé arómy, sladidlá, konzervačné alebo aditívne látky – takzvané éčka. Samozrejmosťou je aj to, že biopotraviny nemôžu vzniknúť ani z geneticky modifikovaných organizmov a sú kontrolované na všetkých stupňoch ich výroby, spracovania a distribúcie, čo znamená, že musia absolútne spĺňať všetky hygienické a potravinové normy. Práve z tohto dôvodu sú biopotraviny a bioprodukty mimoriadne vhodné najmä na výživu malých detí, starších ľudí a všetkých tých, ktorí majú záujem o prirodzenejšie, chutnejšie a zdravšie potraviny. Ak patríte k tým, ktorých doposiaľ uvedené vlastnosti týchto špeciálnych potravín zaujali, neváhajte ich ochutnať. Môžete ich kúpiť priamo u výrobcu – ekologického poľnohospodára (kde vám obyčajne radi urobia aj malú exkurziu po ekofarme), v špecializovaných predajniach zdravej výživy, prostredníctvom internetu, ale pomaly už aj vo všetkých bežných supermarketoch. Sortiment bioproduktov a biopotravín je dnes už oveľa širší ako pred niekoľkými rokmi, pričom najbežnejšie sa stretnete s ponukou sezónneho ovocia a zeleniny, múkou, pečivom, cestovinami, mliečnymi výrobkami, raňajkovými cereáliami či detskou výživou. Ak vás navyše obslúži fundovaný personál, máte možnosť spýtať sa na čokoľvek, čo vás v súvislosti s nimi zaujíma.

Exkluzívna cena a „biopodfuk“

Vzhľadom na to, že v ekologickom poľnohospodárstve sa používajú špeciálne, priam až delikátne postupy práce, jeho výnosy nebývajú vždy zaručené. Cena bioproduktov a biopotravín je potom o to vyššia ako pri bežných potravinách, ale spotrebiteľ má istotu, že sa na jeho stôl dostane plnohodnotná potravina bez obsahu pesticídov, hormónov a iných škodlivín bežne používaných v konvenčnom poľnohospodárstve. To, že biopotraviny sú navonok drahšie ako klasické produkty, však nie je spôsobené iba kolísavosťou a zraniteľnosťou výnosov organického poľnohospodárstva, ale aj ostatnými veľmi podstatnými faktormi: ekohospodárenie nemá charakter priemyselnej výroby a vyžaduje tak oveľa väčší podiel ručnej práce; spracúvajú sa tu menšie množstvá výrobkov – to znamená, že produkcia sa spracováva sezónne a neskladuje sa chemicky ošetrená; pri výrobe biopotravín sa nepoužívajú žiadne syntetické prídavné látky a stabilizátory –čím je na ňu kladená vyššia náročnosť; nevyhnutnosťou sú aj náklady na dôslednú kontrolu, ktorá slúži ako ochrana spotrebiteľa pred rôznymi „pseudobioproduktami“; a napokon – biopotraviny nie sú dotované štátom ako bežné potraviny, ktorých ceny sú častokrát umelo znižované. Podľa odborníkov je však exkluzívna cena biopotravín veľmi diskutabilná. V jej prospech má jednoznačne argumentovať fakt, že sa nám vráti na zdraví. Ako sme už spomínali, trh s biopotravinami je na každom kroku prísne kontrolovaný, takže pri kúpe certifikovaných výrobkov máme záruku, že vyhovujú nielen všetkým hygienickým a potravinárskym normám pre bežné potraviny, ale ešte aj mnohým dodatočným podmienkam, daných platnou legislatívou. Ako to už ale tradične býva zvykom, aj pri biopotravinách boli zaznamenané isté pokusy ziskuchtivých obchodníkov o ich falšovanie. Napríklad v Čechách sa objavil nepravý bioprodukt, na ktorý nebolo vydané osvedčenie od certifikačného orgánu, za čo dostala firma, ktorá uviedla tento výrobok na trh, mastnú pokutu. Ako teda rozoznať pravé biopotraviny od „biopodfuku“? V prvom rade, skontrolujte etiketu! Pravé a certifikované bioprodukty a biopotraviny sú na Slovensku označené grafickým znakom s nápisom Ekopoľnohospodárstvo a číselným kódom, z ktorého môžete sledovať ich pôvod až k bioroľníkovi. Práve táto ochranná známka zaručuje, že produkty boli precízne kontrolované od výrobcu až ku konečnému spotrebiteľovi. Na našom trhu sa často objavujú aj české biopotraviny, ktoré sú označené logom Bio – produkty ekologického zemědělství. Žiadny iný výrobca potravín nemôže svojvoľne toto označenie používať!

Autor: 
Ing.Denisa Syptáková
Patrí do vydania: 
November 2006