Red Carpet Queens

Navrhovať módu na červený koberec, premiéry, udeľovania cien či celebritné párty nie je „len tak“. Žiada si to veľkú dávku predstavivosti, talentu, zručnosti a nekončiacej inšpirácie. A kto by predstavy žien o dokonalých šatách zvečnil lepšie ako ženy samotné?

Vianočné obdobie nás mimoriadne láka užívať si pekné veci v živote o čosi intenzívnejšie než zvyčajne. Máme čas spomaliť, načerpať energiu i novú inšpiráciu, pripraviť sa na nový začiatok. So starým rokom sa preto treba rozlúčiť vo veľkom štýle – aj keby sme si párty mali užiť aj tentoraz zodpovedne, v bezpečí a iba s malou „párty bublinou“ najbližších. Pekné šaty by v žiadnom prípade chýbať nemali.

 

Keď sa povie „červený koberec“ či „dokonalá róba“, svetovým stylistom spravidla prídu na rozum tri hviezdne značky a mená: Monique Lhuillier, Marchesa a Jenny Peckham. Skrývajú sa za nimi štyri talentované návrhárky z oboch brehov Atlantiku, ktoré priniesli do svetovej módy glamour, lesk, romantiku a takú dávku módnej nádhery a dokonalosti, že si získali srdcia zákazníčok i obdivovateliek po celej zemeguli. Presadili sa v ťažkej konkurencii Haute Couture i slávnych mužských dizajnérov, ukázali, že vedia perfektne odhadnúť, po čom ženské srdce túži a v čom sa ich zákazníčky budú cítiť ako kráľovné.

 

Navrhnúť dokonalú róbu totiž nie je žiadna maličkosť. Musí byť jedinečná a iná ako všetky ostatné, jej nositeľka sa v nej musí cítiť prirodzene, sebavedomo a dostatočne pohodlne, musí priťahovať pohľady a výborne vyzerať na fotografiách, a keď sa z nej ešte k tomu stane aj ikonický kúsok, značke to určite neuškodí.

 

Jenny Peckham

Britská móda je kapitolou samou o sebe. Na to, ako izolované sú britské ostrovy od zvyšku Európy a aké majú väčšinu roka hrozné počasie, ich štýl a zmysel pre módu je inšpiráciou pre celý svet. Práve v tomto kreatívnom prostredí tvorí i londýnska návrhárka Jenny Peckham, ktorá svoj módny svet otvorila ešte v roku 1988. Podobne ako jej kolegyňa z Los Angeles, aj Jenny Peckham odštartovala svoju kariéru s revolučnou kolekciou svadobných šiat.

 

Ak si nie ste isté, či ste o Jenny Peckham už počuli, spomeňte si len na niekoľko hviezdnych momentov britskej kráľovskej rodiny v poslednej dekáde. Práve Peckham je totiž jednou z najobľúbenejších dizajnérok vojvodkyne z Cambridgeu Kate, ktorá jej šaty róby nosieva na najrôznejšie príležitosti, od tenisových zápasov po červené koberce. Naposledy si ju môžete pamätať v dokonalých zlatých dlhých šatách z dielne Jenny Peckham na premiére najčerstvejšej bondovky „No time to die“ v Londýne. Červené šaty rovnakej značky ju však sprevádzali napríklad aj na ceste domov z pôrodnice po príchode ich najmladšieho syna Louisa v roku 2018.

 

Monique Lhuillier

Americká návrhárka Monique Lhuillier založila svoju značku spoločne s manželom v roku 1996. Odvtedy si získala pozornosť nielen doma v USA, ale i ďaleko za hranicami, a jej nádherné modely nechýbajú takmer na žiadnom hollywoodskom červenom koberci. Dizajnérka svoju tvorbu opisuje ako „ženskú, pôvabnú a glamour“, my sme zas nadšení jej neustálou túžbou vyvíjať sa spolu s dobou a prinášať stále aktuálne, moderné kúsky, ktoré nás dokážu zas a zas nadchnúť.

 

Niet divu, že medzi fanúšičky značky patria hviezdy a módne ikony ako Emma Stone, Blake Lively či Taylor Swift. V róbe od Monique Lhuillier však zažiarila i bývalá americká prvá dáma Michelle Obama. Čierne šaty losangelskej značky si obliekla počas návštevy pápeža Františka v Bielom dome, oslnivé róby od Monique Lhuillier ju zas previedli viacerými spoločenskými udalosťami a večierkami, podobne ako jej nástupkyňu Melaniu Trump.

 

Lhuillier svoju módnu kariéru začínala tvorbou svadobnej kolekcie ešte v 90. rokoch minulého storočia. Medzi jej hviezdne zákazníčky patrí aj herečka Reese Witherspoon, ktorá sa v šatách od Lhuillier vydávala za svojho manžela Jima Totha. Neskôr sa v jej šatách vydávala napríklad aj Britney Spears (za Kevina Federline v roku 2004). V roku 2019 zas v róbach Monique Lhuillier zažiarilo až osem rôznych žien na červenom koberci Zlatých glóbusov a jej svadobné šaty si obliekla aj postava Anastasie (herečka Dakota Johnson) v trilógii Fifty Shades of Grey.

 

Marchesa

Zatiaľ čo Monique Lhuillier založila svoju módnu značku v slnečnej Kalifornii, druhá slávna americká „red carpet“ značka vznikla v roku 2004 v ikonickom New Yorku. Založili ju návrhárky Georgina Chapman a Keren Craig. Korene oboch dizajnérok však siahajú do Británie, kde sa stretli počas štúdia na Chelsea College of Art and Design v Londýne. Kým Georgina bola majsterkou strihu a dizajnu, Keren excelovala v navrhovaní vzorov a výšiviek. Značka Marchesa bola pomenovaná po známej talianskej dáme a patrónke umenia Marchese Luise Casati, ktorá kraľovala spoločenskej a módnej scéne na začiatku 20. storočia.

 

Rozbehu značky pomohlo hneď niekoľko „šťastných“ faktorov. Georgina bola sama pomerne úspešná modelka, ktorá pútala pozornosť, kdekoľvek sa vo svojich modeloch objavila. Poriadny rozbeh však značke dopriala herečka Reneé Zellweger, ktorá si práve šaty Marchesa obliekla na jednu zo svojich filmových premiér. Marchesa tak, na rozdiel od predošlých dvoch značiek, nezačínala šitím svadobných šiat, ale priamo v žiare Hollywoodu.

 

Značku Marchesa v posledných rokoch zastihol veľký škandál spojený s hnutím #Metoo. Georgina Chapman bola manželkou hollywoodskeho magnáta Harveyho Weinsteina, odsúdeného za niekoľko prípadov sexuálneho násilia a obťažovania žien a obvineného zo zneužívania vyše 80 rôznych žien z filmového priemyslu. Okrem sexu vraj vplyvný producent nútil herečky vo svojich filmoch nosiť na červený koberec i šaty z dielne svojej manželky, čo po prepuknutí škandálu viedlo k bojkotu celej módnej značky. Ten prelomila až herečka Scarlett Johansson, významná podporovateľka hnutia #Metoo, keď si na prestížny Met Gala obliekla romantické šaty práve z dielne Marchesa.

 

V nadväznosti na škandál i morálne dilemy sa Georgina Chapman s Weinsteinom rozviedla, a po niekoľkých mesiacoch utíchol i humbuk okolo samotnej módnej značky. Dnes Marchesa spolupracuje na novej svadobnej kolekcii so slávnym španielskym módnym domom Pronovias a produkuje jednu magickú kolekciu šiat za druhou.

 

 

Patrí do vydania: 
December 2021