Plánujete elektrickú kolobežku? Najprv si prečítajte toto!

Elektrická kolobežka je obrovským hitom po celom svete a výnimkou nie je ani náš domáci trh. Ten poskytuje dostatok možností, ako si zaobstarať tento ekologický dopravný prostriedok a užívať si jazdu mestom, menšími prevýšeniami alebo aj ťažkým terénom. Áno, čítate správne, elektrická kolobežka s obrovským výkonom a silným odpružením existuje. Kompletnú ponuku kolobežiek pre každého nájdete v obchode Planeo.

Ponúkame vám prehľad najdôležitejších parametrov, ktoré vám pomôžu pri kúpe toho správneho modelu. Pozornosť treba venovať viacerým parametrom. Poctivý výber a orientácia vám zabezpečia, že zakúpite kolobežku, ktorú práve potrebujete. 

 

Dojazd

Prvým parametrom, ktorý si všímame pred kúpou elektrickej kolobežky, bude určite dojazd. Ten určuje, akú vzdialenosť na kolobežke prekonáte do vybitia batérie. Tento údaj je odvodený od veľkosti batérie, ktorá je v kolobežke uložená. Najzákladnejšie modely poskytujú dojazd 20 km, tie pokročilejšie 50 km a viac. 

 

Pri rôznych testoch reálneho dojazdu sa zistilo, že výrobcovia zvyknú nadhodnotiť tento údaj v rozpätí 20 – 30 %. Preto rátajte s tým, že ak výrobca deklaruje dojazd 40 km, reálne dosiahnete maximálne 30 km. 

 

Dojazd je ovplyvnený ešte ďalšími okolnosťami - sú to najmä váha cestujúceho, členitosť terénu a tiež aj skutočnosť, že batérie po istom počte nabíjacích cyklov strácajú svoju kapacitu, ktorá klesá po 300 – 500 nabitiach. 

 

Váha kolobežky

Váha kolobežky by vás mala zaujímať v prípade, že ju budete v zloženom stave prenášať. Väčšina kolobežiek váži 10 – 12 kg. Tento údaj platí pre modely s priemerným dojazdom  - menšou batériou a slabším motorom. Ak chcete kolobežku nosiť po schodoch a zároveň ju  potrebujete výkonnejšiu a robustnejšiu, pripravte sa na váhu okolo 14 – 15 kg, čo už niekomu môže spôsobovať problémy.

 

Max rýchlosť

Väčšina elektrických kolobežiek dosahuje maximálnu rýchlosť do 24 km/h. Dôvodom sú zákony v jednotlivých krajinách. Jazda vyššou rýchlosťou môže byť pomerne nebezpečná pre jazdca aj pre chodcov a iných účastníkov premávky. Existujú aj extrémne modely s maximálnou rýchlosťou v rozmedzí 80 – 90 km/h. 

 

Jazda na kolobežke rýchlosťou okolo 20 km/h je iná ako pri rovnakej rýchlosti s použitím bicykla, preto sa vždy snažte nosiť ochranné prostriedky. Začnite helmou a pridajte aj chránič chrbta. 

 

Nosnosť

Tento parameter určuje, akú váhu je kolobežka schopná efektívne odviezť pri zachovaní deklarovaných údajov o rýchlosti a dojazde. Väčšina kolobežiek má limit na váhu jazdca stanovený v rozmedzí 100 kg, maximálne 120 kg. Ak sa so svojou váhou približujete k hornej hranici, počítajte s tým, že kolobežka bude aj tak preťažená - dojazd aj rýchlosť jazdy klesá.

 

Výkon motora

Elektrická kolobežka má štandardne jeden motor, tie najvýkonnejšie ich majú dva. Motory sú priamo zabudované do konštrukcie jednotlivých kolies. Kolobežka umožňuje využiť celý potenciál výkonu od samého začiatku, preto rátajte s okamžitou akceleráciou. 

 

Štandard výkonu klasickej kolobežky je 250 W. Ak máte váhu vyššiu ako 90 kg, alebo potrebujete výkonnejší stroj kvôli náročnejšiemu terénu, siahnite po modeloch s 500 W motorom. Extrémne kúsky disponujú motormi s výkonom 1200 W, čiže dohromady 2400 W.

 

Odpruženie

Existuje viacero typov odpruženia - piestové, pružinové alebo hydraulické. Spôsob odpruženia a jeho kvalita ovplyvňuje komfort jazdy a tiež aj jazdné vlastnosti v meste alebo v teréne. Najdrahšie kolobežky majú odpružené predné aj zadné koleso. Všímajte si preto, ktorý systém je namontovaný na vašej budúcej kolobežke a zvážte, či bude vyhovovať vášmu spôsobu jazdy a prostrediu, v ktorom budete jazdiť.

 

Osvetlenie

Kvalitné osvetlenie je potrebné aj na kolobežke. Jazdec musí vidieť, aj byť videný. Platí to pri jazde bicyklom, motorkou aj elektrickou kolobežkou. Vo všeobecnosti platí, že osvetlenie, hlavne smerom dopredu, nie je príliš silné, a preto odporúčame dokúpiť samostatné svietenie s vlastnou batériou. Predídete tak kolíziám a rôznym problémom v premávke.

 

Brzdy

Na elektrické kolobežky sa montujú dva základné typy brzdenia – elektrický a mechanický. Prvý menovaný funguje tak, že brzdenie zabezpečuje  priamo motor v kolese. Problémom je, že tento systém nedokáže zabrzdiť v prípade akútnej potreby a brzdná dráha je príliš dlhá.

 

Oveľa efektívnejšie sú mechanické brzdové systémy. Kotúčové brzdy, bubnové alebo nášľapná brzda zabrzdia kolobežku rýchlejšie a jazda je bezpečnejšia. Treba ale mať na pamäti, že namáhané mechanické časti brzdového systému bude treba pravidelne meniť – rovnako ako na aute, motorke alebo bicykli. Kompletný sortiment náhradných dielov a doplnkov na elektrické kolobežky ľahko nájdete v obchode Planeo.sk.

 

Pneumatiky

Na kolobežkách je možné nájsť dva základné typy pneumatík. Perforované pneumatiky sa nedajú prepichnúť a poskytujú pomerne dobrý komfort jazdy. Gumové pneumatiky s dezénom a plnené vzduchom sú oveľa bezpečnejšie a lepšie tlmia nárazy a nerovnosti terénu. Preto ich vždy uprednostnite, najmä v daždivom alebo sychravom počasí vám môžu doslova zachrániť život.

 

Patrí do vydania