Ako nám škodí tvrdá voda?

Záleží vám na spokojnosti blízkej rodiny, no pritom nezabúdate ani na vlastné potreby? Mesačne tak mnoho investujete do starostlivosti o domácnosť, o plnohodnotné bývanie, o zdravie a krásu. Prichádzate do kontaktu s rôznymi prípravkami, dezinfekčnými či skrášľovacími kúrami, ale aj tak vaša snaha neprináša želaný efekt? Predpokladáme, že nedostatky pripisujete len samotným prípravkom. No pozreli ste sa lepšie na kvalitu vody, bez ktorej by inak väčšina z nich neúčinkovala? Našou dnešnou témou je škodlivosť tvrdej vody.

 

Čo spôsobuje tvrdá voda v domácnosti?

Podľa stupnice tvrdosti vody môže ísť o veľmi mäkkú až príliš tvrdú vodu. Pre naše zdravie a kondíciu je lepšia tvrdšia voda, ale jej negatívne dôsledky sa výrazne podpíšu na výkone spotrebičov, ich životnosti a na spotrebe elektrickej energie. Pri stále rastúcich cenách je preto na mieste kontrolovať jej hodnoty. Môžete kontaktovať miestnu vodáreň, použiť dostupné testy alebo ju bližšie pozorovať voľným okom.

 

Pozor! Mnohí sa mylne domnievajú, že tvrdá voda je problémom len starších bytov a domov. Vek pritom vôbec nehrá rolu, dôležitý je geologický vývoj v danej lokalite. Môžete teda obývať novostavbu, nevylučujeme ani váš zvýšený záujem o zmäkčovač vody do domu s účinnou reguláciou výstupnej tvrdosti vody. Má ísť ale o také zariadenie, čo úspešne chráni technologické vybavenie a neohrozuje ani vaše zdravie.

 

Jasným dôkazom pri tvrdej vode v domácnosti sú usadeniny vodného kameňa. Tie ohrozujú spotrebiče už len vo svojej min. vrstve 3 – 5 mm. Výkonnosť spotrebičov sa neraz skracuje až o 30 %. Hrozí korózia a vnútro potrubí napádajú stvrdnuté častice minerálov. Práve tie sú rozhodujúcim činiteľom pri tvrdej vode, konkrétne obsah horčíka a vápnika. Nesmie prekročiť 30 mmol/l, inak nie je voda vhodná na pravidelnú konzumáciu.

Negatívne dôsledky tvrdej vody na zdraví a kráse 

Viete, že pri častom kontakte s tvrdou vodou sa znižuje prirodzená kožná obranyschopnosť? Pokožka býva suchá, svrbivá a neraz pokrytá ekzémom. Vysoké množstvo horčíka a vápnika ďalej spôsobuje znížený lesk, lámavosť nechtov a vlasov.


Vodu možno zmäkčiť prevarením, pridaním kyseliny citrónovej a octu, ale ide len o čiastkový efekt. Pre dlhodobý účinok sa odporúča magnetická úprava vody, ktorá mení jej fyzikálne vlastnosti, no neohrozuje optimálne zloženie. Tieto zariadenia možno jednoducho použiť aj na vodovodné potrubie zvonku. Nachádzajú široké uplatnenie v bytoch aj v rodinných domoch. A vaša voda takto získava cenu nad zlato!  

 

Zdroj obrázku: Geinz Angelina/Shutterstock.com

Patrí do vydania