Pečeň – o jej chorobách vieme len málo

O pečeni vieme dosť, ale o jej chorobách len málo. O steatóze sa najčastejšie hovorí v súvislosti s nadmernou konzumáciou alkoholu a viac ako 90 percent pacientov s ťažkou obezitou trpí nealkoholovou tukovou chorobou pečene. Vedeli ste o tom, že k cirhóze pečene môže dôjsť aj bez konzumácie alkoholu?

„Hoci sú si Česi vedomí dôležitosti pečene v tele, znalosť symptómov upozorňujúcich na ich ochorenia je pomerne nízka,“ ukazujú výsledky prieskumu z januára 2021 z dielne agentúry Ipsos. Podľa neho len 12 percent ľudí bližšie pozná nealkoholovú tukovú chorobu pečene alebo steatózu pečene, pričom práve toto ochorenie môže viesť až k cirhóze pečene. Dá sa predpokladať, že ani na Slovensku nie je situácia o povedomí lepšia a že Slováci tiež nemajú širší prehľad o rizikových faktoroch tohto ochorenia.

 

Česi o funkcii pečene toho vedia pomerne dosť. Vedia, že o ňu musia starať. „Všeobecné povedomie o funkcii pečene v tele je v ČR pomerne vysoké,“ ukazuje prieskum. Česi uznávajú jej úlohu pri podpore imunity či detoxikácie. „Takmer dve tretiny ľudí súhlasí, že je potrebné sa o svoju pečeň nejakým spôsobom starať.“

 

A ako je to s prevenciou ochorení pečene? Z prieskumu vyplýva, že naši českí susedia majú relatívne nízke povedomie o príznakoch, ktoré naznačujú problémy s pečeňou. Najčastejšie uvádzali únavu a slabosť (dve pätiny opýtaných), ale viac ako jedna tretina Čechov nevie alebo si s ochorením nespája žiadny symptóm.

 

Prieskum tiež potvrdil, že o stukovatenej pečeni (steatóze) sa najčastejšie hovorí v súvislosti s nadmernou konzumáciou alkoholu. K spomínanej cirhóze pečene môže dôjsť aj bez jeho konzumácie. Z tohto dôvodu by pacienti nemali ochorenie podceňovať, bez liečby môže pokračovať a rozvíjať sa ďalej. Čísla ukazujú, aké nebezpečné môže byť zľahčovanie situácie. Veď v 10 – 25 percentách prípadoch ochorenia nealkoholovej steatózy pečene pokračuje do ďalšieho štádia a to do nealkoholovej steatohepatitídy, pričom až 20 – 30 percent z nej prichádza v priebehu niekoľkých rokov (20 – 30 rokov) k nezvratnému ochoreniu cirhóze pečene.

 

„U niekoho môže byť stukovanie pečene sinusoidálne, to znamená, že chvíľku je prítomné, chvíľku zase nie. Môže prejsť do takého zápalu, ktorý sa prejaví zvýšenými pečeňovými testami z krvi. Vtedy hovoríme o takzvanej NASH – nealkoholovej steatohepatitíde. Kým obyčajná steatóza môže u niekoho trvať 20 rokov, s NASH môže prebehnúť rýchlejšie a trvať len 10-15,“ upozorňuje MUDr. Marián Oltman, PhD., hepatológ z bratislavského centra THALION.

 

Jedna tretina Čechov o nealkoholovej tukovej chorobe pečene už niekedy počula, iba 12 percent ľudí vie, čo predstavuje a znamená. A až dve tretiny všetkých opýtaných si nemyslí, že by toto ochorenie mohlo byť nebezpečné a viesť k cirhóze pečene. Tí, ktorí však o ochorení už počuli, si uvedomujú hrozby spojené s týmto ochorením výrazne častejšie (77 %).

 

Či už ochorenia poznajú, alebo nie, tak 54 percent Čechov správne vie či predpokladá, že choroba môže postihnúť všetky vekové skupiny a jedna pätina opýtaných ďalej uviedla, že ohrozenou skupinou sú najmä starší ľudia. Riziká si častejšie uvedomujú tí, ktorí už mali nejakú skúsenosť s ochorením – počuli alebo si o ňom čítali. Vysokoškolsky vzdelaní ľudia si vplyv ochorenia uvedomujú akoby viac.

 

Česi nemajú toľko informácií o rizikových faktoroch a spúšťačoch steatózy pečene (žiadny z ponúkaných faktorov nedosiahol ani polovičného podielu medzi respondentmi). Viac ako tretina opýtaných uviedla, že žiadny možný spúšťač tejto choroby nepozná. Ľudia s vysokoškolským vzdelaním a tí, ktorí už niekedy o spomínanom ochorení počuli, si uvedomujú rizikové vplyvy podstatne viac.

 

Až 95 percent ľudí má podľa hepatológa steatózu a steatohepatitídu z nevhodnej skladby potravy, nedostatku pohybu. Potom nasledujú i ďalšie problémy a pridružené ochorenia, ako sú hypertenzia, ateroskleróza, cukrovka a ďalšie. „Máme aj takých pacientov, ktorí sú chudí, na pohľad vitálni a aj napriek tomu majú steatózu. Existujú totiž aj geneticky dané príčiny, ktoré k tomuto ochoreniu vedú, no to je skutočne minorita pacientov,“ vysvetľuje odborník.

 

Ako si chrániť pečeň? „Fosfolipidy a iné dôležité látky pečene sú malí, no zato veľmi dôležití obrancovia, ktorých si môžeme predstaviť aj ako nejakú hradbu pečene.

 

Na tento štít neustále narážajú rôzni nepriatelia, sú to všetky tie negatívne a škodlivé záležitosti,“ pokračuje hepatológ. Medzi tie škodlivé uvádza rôzne toxíny, mastné, pražené, presladené jedlá, jednoducho všetko škodlivé, čo sa vstrebe z tráviaceho traktu. „Fosfolipidy sú síce súčasťou výzbroje a brnenia pečene, ktoré nás chráni pred tým, aby sme sa ľahko nezraňovali, ale ak chceme vyhrať vojnu, nemôžeme ich v tom nechať samotné, musíme sa bitky aj sami aktívne zúčastniť,“ uzatvára hepatológ.

 

Pomocnú ruku môžu popri zdravom životnom štýle podať i fosfolipidy...

 

Voľnopredajný liek Essentiale® 300 mg obsahuje esenciálne (základné) fosfolipidy, ktoré sú takmer identické ako fosfolipidy membrán pečeňových buniek. Pri pečeňových ochoreniach, pri ktorých dochádza k poruche látkovej premeny pečeňovej bunky, sú takto podané fosfolipidy prednostne využívané pečeňovými bunkami a zabudovávané do ich bunkovej membrány. Tým prispievajú k obnove štruktúry a funkcií pečeňových buniek. Vďaka tomu následne dochádza k urýchľovaniu regenerácie pečeňových buniek, úprave rovnováhy krvných tukov a stabilizácii žlče. Spomínaný liek môžu užívať deti od 12 rokov (cca 43 kg), doba liečby nie je časovo obmedzená.

Patrí do vydania