Správnym svetlom k dokonalému looku: Aké svietidlo vybrať do kúpeľne?

Čo sa týka výberu svietidiel do domácnosti, obzvlášť špecifickou miestnosťou je kúpeľňa. Okrem toho, že v nej často absentujú okná, si svietidlá do nej vyžadujú aj určitý stupeň ochrany pred vodou. Na trhu však v dnešnej dobe nájdete mnoho modelov, z ktorých si dokáže vybrať každý. Stačí len vedieť, čo a kde hľadať. A presne s tým vám poradíme v nasledujúcich riadkoch.

 

Na čo myslieť pred výberom svietidla do kúpeľne?

Ešte predtým, ako si začnete prechádzať jednotlivé svietidlá na trhu, by ste mali vedieť, koľko ich do kúpeľne vlastne potrebujete. A v neposlednom rade aj to, aké parametre by mali spĺňať.

Zabudnite na jedno hlavné svietidlo!

Najprv zo všetkého by ste mali prijať skutočnosť, že jedno svietidlo je v kúpeľni jednoducho málo. A to platí aj v tom prípade, že ide o menšie „bytové kúpeľne“. Okrem hlavného svetla, ktoré by malo byť situované čo najviac v strede miestnosti, v kúpeľni oceníte aj doplnkové svietidlo nad zrkadlom. Potešia sa mu najmä zástupkyne nežnejšieho pohlavia – obzvlášť pri robení mejkapu a iných skrášľovacích úprav. Zapínať ho môžete či už pri vchode do kúpeľne alebo pohodlne z blízkosti umývadla.

 

Náš tip: V prípade, že je/bude vaša kúpeľňa vybavená sprchovým kútom, zvážte aj umiestnenie svietidla, resp. svietidiel, do jeho priestorov. V sprchových kútoch vyniknú najmä bodové svietidlá, prípadne stropné svietidla s elegantnými nerezovými lemovaniami.

 

Zdroj obrázka: Biano.sk

Nepodceňujte stupeň ochrany

Vzhľadom na to, že v kúpeľni môže dôjsť ku kontaktu svietidla s vodou, by ste vo vlastnom záujme nemali podceňovať stupeň ochrany kúpeľňových svietidiel. Tá sa vyjadruje symbolom IP, za ktorým nasledujú 2 číslice. Zatiaľ čo prvá označuje stupeň krytia pred dotykom a vniknutím cudzích predmetov, tak druhá vypovedá o ochrane pred vodou.

 

Zapamätajte si: Do kúpeľne by ste mali vyberať svietidlo s označením IP44. Takto označené svietidlá sú chránené pred predmetmi s priemerom 1mm a viac, pričom sú odolné aj voči vode striekajúcej zo všetkých smerov.

 

Zdroj obrázka: vizual3d / Shutterstock.com

Myslite aj na farbu

Nie, nie – nenarážame na odtieň povrchovej úpravy svietidla. Máme na mysli farebnú teplota, ktorá vypovedá o farbe svetelného zdroja. No a keď ide o kúpeľne, vhod vám padnú najmä studenšie odtiene bielej – zhruba od 4 000 do 6 000 K. Svojou farbou sa približujú prirodzenému dennému svetlu, pričom kúpeľniam dodávajú pocit čistoty.

 

Pozor! Radšej sa vyhnite teplým svetelným zdrojom, ktoré vyžarujú svetlo farby okolo 2 700 K. Obzvlášť v malých kúpeľniach vás z nich môžu bolieť oči. Pokiaľ však ide o kúpeľňu väčších rozmerov, teplé doplnkové svetlo, napríklad niekde v kúte, môže pôsobiť príjemným intímnym dojmom.

 

Zdroj obrázka: Belskih / Shutterstock.com

Ako vybrať svietidlo do kúpeľne? Kde sa inšpirovať?

Ako sme spomínali už o čosi vyššie, svietidiel je na trhu neúrekom. Na jednej strane je to určite výhodou, pretože si z rôznych štýlov a dizajnových prevedení dokáže vybrať takpovediac každý. Na strane druhej to ale môže výber značne predlžovať. Zorientovať sa v ponukách viacerých predajcov dokáže byť totižto náročné a zdĺhavé. Problém by riešilo, keby ste mali všetky najlepšie ponuky priamo na jednom mieste.

 

Vedeli ste, že presne takým miesto je portál Biano? Ten združuje ponuky viacerých e-shopov, pričom ponúka jednoduché a rýchle vyhľadávanie jednotlivých produktov na základe individuálneho filtrovania.

 

Čo z toho vyplýva? Keď dumáte nad tým, ako vybrať svietidlá do kúpeľne, resp. kde sa inšpirovať, odporúčame vám zavítať na portál Biano. Spĺňa totižto všetky predpoklady na to, aby vám pomohol nájsť presne to, čo hľadáte.

Patrí do vydania: 
Október 2021