Makrowin pokračuje v expanzii v USA

Náročný trh v USA ostáva aj počas koronakrízy hlavným zahraničným trhom popredného slovenského výrobcu drevených a drevohliníkových okien a dverí, spoločnosti Makrowin, s. r. o., Detva. Dlhodobo tu umiestňuje viac ako tretinu svojej produkcie, ktorá dosahuje v posledných rokoch cca 1,5 mil. EUR ročne. Napriek sťaženým podmienkam očakáva spoločnosť podobné čísla v tržbách a exporte do USA aj za rok 2020.

Riaditeľ spoločnosti Makrowin Dušan Majer hovorí: ,,Na špecifickom a najnáročnejšom trhu na svete v USA sa dlhodobo, už niekoľko rokov, presadzujeme kvalitou. Na tomto trhu je obrovská konkurencia dodávateľov z celého sveta a lacné okná tu nemajú šancu. Nášmu odbytu pomáha aj napojenie na amerických architektov. Európske okná sú tu synonymom kvality a predávajú sa aj v showroomoch. Jedným z nich je napríklad European Architectural Supply kam chodia na výber architekti navrhujúci vysokovýkonné pasívne domy buildshownetwork.com.“

 

Rozhodujú architekti

Podľa neho je dôležité, že o nich vedia architekti a odborná verejnosť a práve oni ich odporúčajú ďalším. ,,Presadiť sa v USA je veľmi náročné a pomáhajú nám práve referencie. Americký trh je veľmi špecifický a uspieť na ňom nie je jednoduché. My sme vsadili na kvalitu. Patríme k lídrom výrobcov dverí a okien pre nízkoenergetické a pasívne domy. Americkí architekti, s ktorými naša firma spolupracuje, už novostavby a náročné rekonštrukcie plánujú rovno s našimi oknami. Drevo, ako materiál na najkvalitnejšie okná, zažíva boom a je synonymom kvality, estetiky, vysokého štandardu, ekológie, životnosti a bezpečnosti,“ vysvetľuje D.Majer.

 

Mottom spoločnosti Makrowin je, že ,,výnimočné stavby si zaslúžia výnimočné okná.“ Prvé okná boli inštalované a úspešne prezentované v USA na stavbe pasívneho domu v súťaži Solar Decathlon už v roku 2011.

 

Samozrejmosťou výrobkov firmy Makrowin je ich energetická úspornosť. Sú priam predurčené pre pasívne a nízkoenergetické stavby, zákazníkom šetria peniaze a prinášajú tepelné zisky. Pre najkvalitnejšie okná používa firma výberové drevo s vysokou hustotou z vysoko kvalitných hranolov, ktoré sa lepia zo štyroch lamiel s radiálnym a poloradiálnym sklonom vláken. Tým sa zabezpečí tvarová stálosť a stabilita okna.  Trendom sú stále drevohliníkové okná, ktoré spájajú estetiku dreva z vnútornej strany s jeho ochranou hliníkom z vonkajšej strany.

 

Obľúbené gilotíny

Americký trh je veľmi špecifický. Veľkú tradíciu tu majú napríklad okná nazývané gilotínové (Guillotine Windows). Svoj názov dostali od spôsobu zatvárania zhora dole, ktorý pripomína mechanizmus gilotíny. Robili sme takéto historické okná určené na historické domy alebo ich repliky už niekoľkokrát,“ vyzdvihol D.Majer.

 

Dodal, že tieto okná imitujú gilotínové okná, ale nie sú tak konštruované. Otvárajú a sklápajú sa klasicky ako európske okná. Ich výroba však bola oveľa náročnejšia, než je tomu pri bežne vyrábaných špičkových moderných oknách. Historizujúce okná však majú tepelno-izolačné a ďalšie vlastnosti na úrovni modernej doby. Je v nich osadené izolačné trojsklo.

 

,,Gilotínové okná sú v USA obľúbené a ich výhodou je, že sa pri prievane, ani nápore vetra nerozbijú nárazom do ostenia, pretože sa pohybujú iba v predurčenej zaistenej dráhe hore a dolu. Naopak nevýhodou je, že sú netesné a majú obrovské tepelné straty. Naše historizujúce okná spájajú klasický výzor Guillotine Windows a výhody moderných špičkových okien, s dokonalým tesnením a pohodlným otváraním,“ vysvetlil D. Majer.

 

Okná dodané spoločnosťou Makrowin a realizované na pasívnych domoch v USA sa ocitli v knihe ,,NEW YORK PASSIVE HOUSE 2015“. Sú tam na dvoch projektoch: Columbia Condominiums, Brooklyn, New York, strana 38 a Bergen Street, Row House Retrofit, Brooklyn, New York, strana 42. 

 

Príklady prestížnych realizácií stavieb v USA

Makrowin dodal pre COLGATE UNIVERSITY, v americkom štáte New York, spolu 62 okien na tamojší domov pre rozvoj kariéry nazvaný Benton Hall. Slávnostne bola stavba otvorená 28. septembra 2018.Viac je na stránke Colgateuniversity. Konštrukcia budovy Benton Hall je súčasťou väčšej stavebnej kampane spoločnosti Colgate v hodnote 60 miliónov dolárov, ktorá slúži na zlepšenie skúsenosti študentov. Budovu navrhol Robert AM SternArchitects, jedna z popredných svetových akademických architektonických dizajnérskych spoločností. Makrowin dodal na stavbu 62 kusov drevohliníkových okien, s celkovou plochou 165 m2 v retro prevedení (stavba je v románskom štýle). Práve tieto požiadavky znamenali, že bolo potrebné rozčleniť okná veľkým počtom mriežok, ktoré ich rozdelili na 860 polí. Hmotnosť okien dosiahla spolu 6,5 tony.

 

Deer Haven Residence

Americký časopis Cosmopolitanhome ocenil ako Dom roka 2018 (2018 COSMOPOLITAN HOME OF THE-YEAR) špeciálny nízkoenergetický dom v Michigane s názvom ,,DeerHaven Residence“, ktorý si postavil na zalesnenom pozemku v blízkosti rieky Thornapple mladý architekt EvanMathison. Na túto stavbu dodal Makrowin viac ako 20 okien a posuvných dverí s trojsklom. Podrobnosti o tejto ocenenej stavbe prináša Cospopolitan home v článku ,,Harnessing the Power of the Sun“ na tomto linku: makrowin.sk

Best Energy – Smart Home

Ďalší v USA ocenený nízkoenergetický dom, ktorý je vybavený drevenými oknami Makrowin, je postavený v Massachusetts. Tento nový domov spája nostalgiu tradičného statku Massachusetts s potrebami rodiny 21. storočia. Vyhral cenu 2017 Best Energy-Smart Home časopisu Fine Home building, čo je prestížny časopis pre stavebné firmy v oblasti obytných domov 2017-Net-Positive.pdf

 

Viac informácií je na: www.makrowin.sk, alebo na tel.: +421 45 5455346,
e-mail: info@makrowin.sk

 

Patrí do vydania: 
December 2020