Krása z odpadu

Kolekcia H&M Conscious Exclusive A/W 20 obsahuje znamenité kúsky navrhnuté z materiálov pochádzajúcich z trvalo udržateľných zdrojov, ktoré sú vyrobené z odpadu. To, čo sa za normálnych okolností vyhodí, sa účelovo premení na módne klenoty, ktoré oceníte a budete milovať a rovnako nám umožnia odkryť skrytý potenciál odpadu, či sa inšpirovať kreativitou, ktorá pochádza z nutnosti opätovného použitia vecí.

Kolekcia oblečenia a doplnkov Conscious Exclusive A/W 20 obsahuje inovatívne tkaniny a procesy, ktoré transformujú odpad z potravinových plodín na prírodné vlákno, látky vyrobené z drevnej buničiny, ktorá taktiež pochádza z udržateľných zdrojov alebo využíva jedinečnú metódu „garment-to-garment”. Spomínané materiály je možné nájsť v dámskych kúskoch, ako sú napríklad honosné večerné šaty v čierno-zelenom žakárovom tafte, žltom žakári alebo šaty zdobené jemnými zelenými kvetmi v kombinácii s objemnými topmi a precíznym šitím. Dramatický objem, jemne štruktúrované tvary a očarujúce volány sa spájajú s ostrým podtónom, aby vytvorili temný dojem ale zároveň zvodný vzhľad. Do Conscious Exclusive sa vracia späť aj pánska kolekcia. Nájdeme v nej klasický smoking, luxusný oblek, košeľu a žltú žakárovú bundu.

 

„Pre Conscious Exclusive A/W 20 sme skutočne chceli byť priekopníkmi – posúvaním hraníc kreativity a udržateľnej módy – zameraním sa na odpad. Výsledkom je, že kúsky v tejto kolekcii sú vyrobené zo skutočne úžasných materiálov vyrobených z odpadu. Pri práci s týmto druhom transformácie a schopnosti komunikovať s našimi zákazníkmi prostredníctvom krásy dúfame, že odpad môže byť súčasťou budúcnosti udržateľnej módy,“ hovorí Ann-Sofie Johansson, kreatívna poradkyňa v H&M.

 

Medzi doplnky patria výrazné náhrdelníky, náušnice a spony na topánky z recyklovaných kovov a slnečné okuliare vyrobené z materiálu Made of Air®, ktorý je čiastočne vyrobený z odpadovej biomasy. Topánky sú vyrobené z VEGEA vegánskej kože, ktorá je čiastočne vyrábaná aj z vedľajších vínnych produktov. Je možné ich nosiť dvojakým spôsobom – v štýle „mules” alebo aj ako cižmy s odnímateľnou ponožkou. Potlače v celej kolekcii sú inšpirované kvetinovými tapetami, ktoré sa časom odlupovali, alebo tapisériami z minulosti, zatiaľ čo kvetinové aplikácie a motívy nočných motýľov poukazujú na život, ale aj na jeho úpadok.

 

Dva obchody H&M v Štokholme a Berlíne navyše budú ponúkať požičovňu šiestich rôznych kúskov kolekcie A/W 20 – niektoré sú jedinečné iba pre vypožičanie, zatiaľ čo iné sú vyrábané v exkluzívnych farbách.

 

Kampaň Conscious Exclusive A/W 20 nás povzbudzuje, aby sme „nosili odpad“ v snahe zmeniť pohľad na módu a predstavuje sa v nej Zinnia Kumar, austrálska ekologička, aktivistka a modelka žijúca v Londýne. „Som veľmi rada, že sa môžem stať súčasťou kampane Conscious Exclusive, najmä preto, že spoločnosť H&M pripravuje pôdu pre udržateľné kolekcie, ktoré sa stanú priemyselnou normou. Ako spotrebitelia sa nebudeme musieť rozhodovať medzi módou a udržateľnosťou, pretože sa stanú jedným a tým istým. Ako ekologičku pracujúcu v módnom priemysle ma to napĺňa nádejou,“ hovorí Zinnia Kumar, ekologička, aktivistka a modelka.

 

Conscious Exclusive A/W 20 bude k dispozícii na hm.com od 1. decembra 2020

Patrí do vydania