Pripravte si dokonalé espreso aj doma!

Kvalitne pripravené espreso a kávové špeciality sa na Slovensku tešia čoraz väčšej obľube a fanklub slovenských kávových fajnšmekrov rastie. Dopriať si pravé talianske espreso, ristretto či kapučíno v miestnej kaviarničke už považuje čoraz menej Slovákov za luxus, naopak, radi si ho vychutnávame na pracovných stretnutiach, rodinných vychádzkach alebo medzi nakupovaním. Pripraviť si aj v pohodlí domova excelentné espreso už nemusí byť utópia – vzhľadom na to, že sa sortiment domácich espreso kávovarov v profi kvalite rozšíril a tie sa stávajú cenovo dostupné aj pre slovenské domácnosti.

Čo na to potrebujete?

Kvalitný espreso kávovar, ktorý sa ľahko obsluhuje a čistí, prémiovú kávu podľa vlastnej chuti (niekomu vyhovuje viac Arabica, inému zas Robusta) a vhodne upravenú vodu (ideálne, ak po napustení z kohútika prejde vodným filtrom a použije sa na prípravu kávy čerstvá). S týmto triumvirátom si pripravíte svoj obľúbený životabudič a spoločníka pre spoločenské rituály i do chvíľ samoty, kedykoľvek dostane chuť na šálku milovaného nápoja.

Nemusí to byť žiadna veda

Káva na prípravu dokonalého espresa by mala byť čerstvo zomletá. Ak váš domáci kávovar nedisponuje integrovaným mlynčekom na kávu, v ponuke mnohých e-shopov nájdete samostatný elektrický mlynček na kávu za pár eur. Vedeli ste, že káva na prípravu espresa by nemala byť zomletá príliš na jemno? Taká totiž môže upchať sitko a mriežku naparovacej hlavy kávovaru a z najemno zomletej kávy nevyčarujete na esprese delikátne hustú, zlato sfarbenú penu, tzv. krém, ktorá je pre kvalitne pripravené espreso typická a vzniká z prírodného oleja kávových zŕn. Espreso pripravené z hrubo namletej kávy je zas príliš slabé. Hrubosť zomletia kávy by mala byť niekde medzi múkou a cukrom. Stačí to párkrát vyskúšať a veľmi rýchlo budete mať tú správnu „hrúbku“ v oku. Zomletú kávu potom natlačíte do sitka s rúčkou, tú nasadíte do espresovača a potom si už len vychutnávate tých pár okamihov, kým cez kávu prejde horúca voda pod tlakom (ideálne 15 barov) a do šálky začne tiecť lahodný a omamne voňajúci čierny mok. Espreso sa nepodáva v klasickej kávovej šálke, ale v špeciálnej, 70 ml šálke na espreso.

Váš privátny barista  

Aj u vás doma si môžete vychutnať šálku espresa či napeneného kapučína ako v pravej talianskej kaviarni, ak sa vaším privátnym baristom stane pákový espreso kávovar 3 v 1 Orava ES-250 K. Šálku rozvoniavajúcej kávy s napenenou zlatistou krémou vám vyčaruje za okamih z troch rôznych zdrojov – z mletej kávy, kapsúl aj zo všetkých druhov porciovanej kávy. Vybrať si môžete napríklad prémiovú kávu Grandecoffee ako mletú kávu, kávové kapsuly aj porciovanú kávu (pody). Jej vábivej vôni a delikátnej chuti neodolá žiadny kávový gurmet. Orava ES-250 K je skonštruovaný tak, aby káva z neho potešila všetky vaše zmysly – má tlak 20 barov, 1,4-litrovú ľahko vyberateľnú nádobu s kĺbovým krytom pre vždy čerstvú vodu a páku ako profesionálne kávovary. Vďaka dýze na napenenie mlieka s ním zvládnete aj prípravu ľahučko našľahaného kapučína bez prácneho učenia sa „napeňovacích techník“. Jednoducho sa obsluhuje a čistí a svojím baristickým kumštom oslní každú návštevu.

 

Orava ES-250 K kúpite za 69 €, kávové podušky a kapsule Grandecoffee od 5,90 € na www.orava.eu

Patrí do vydania: 
Máj 2020