Zdravie ukryté vo vláknine

Vláknina, ktorá sa ešte v nedávnej minulosti považovala za nepotrebnú či odpadovú látku, patrí do skupiny zložitých sacharidov a predstavuje výlučný produkt rastlinného kráľovstva, pričom v rastlinách a plodoch slúži predovšetkým ako stavebný a podporný materiál rastlinnej bunky. Žiadna potravina živočíšneho pôvodu, napríklad mäso, vajíčka či mlieko, ju neobsahuje. Jej nedostatočné množstvo v strave, ktoré je priam ukážkovo typické pre vyspelé krajiny, úzko súvisí s výskytom rôznych civilizačných ochorení, počnúc nadváhou cez riziko vyššej hladiny cholesterolu v krvi, rozvoj cukrovky až po nepríjemné choroby spojené so zápchou, divertikulózou či hemoroidmi. Keďže vláknina sa vo všeobecnosti rozdeľuje na dve formy – rozpustnú a nerozpustnú vo vode, i jej funkcie a ochranný účinok na náš organizmus budú odlišné. Napriek tomu, že obe majú nízku výživnú hodnotu, v procese trávenia predstavujú zásadný prvok a sú pre nás rovnako dôležité.