Chemický priemysel vlani spadol medziročne o 4,12%

Nepriaznivý vývoj v chemickom a farmaceutickom priemysle na Slovensku pokračoval po treťom aj v štvrtom štvrťroku 2019. Tržby podnikov klesali medziročne i v porovnaní s predchádzajúcimi štvrťrokmi. Chemický a farmaceutický priemysel v SR tak za minulý rok zaznamenal tržby nižšie o 4,12% ako rok predtým. Spolu celkové tržby poklesli z 10,347 mld. EUR v roku 2018 na 9,921 mld. EUR v roku 2019. Pokles je výsledkom spomalenia ekonomiky EU ako celku a hlavne nemeckej ekonomiky, ale aj súbehu ďalších externých faktorov a zhoršovania podnikateľského prostredia na Slovensku prijímaním nesystémových populistických rozhodnutí. Informoval o tom Ing. Roman Karlubík, MBA, prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR.

,,Pokles predaja zaznamenali vlani všetky odvetvia slovenskej chémie a farmácie okrem výroby náterových látok, mydiel, pracích, čistiacich, parfumových prostriedkov a výrobkov z plastov. Medziročne najvýraznejšie poklesli tržby v pododvetví výroby umelých vlákien, a to až o viac ako 23%. Rafinované ropné produkty klesli o 5,35%, plasty v primárnej podobe takmer o 10% a výrobky z gumy o 5%. Farmaceutické výrobky klesli s tržbami o 2,34% ,“ vymenoval R. Karlubík.

 

Ďalej poukázal na to, že je povážlivé, že aj v roku 2019 pridaná hodnota medziročne poklesla o 3,3%,  v porovnaní s rokom 2018. Oproti tomu sa zvýšila priemerná mesačná mzda zamestnanca o 5% a to z 1509 EUR (v roku 2018) na 1584 EUR (v roku 2019).

 

,,Rast miezd pri súbežnom poklese produktivity práce, je z dlhodobého hľadiska cestou do pekla. A to všetko navyše pri zastaranosti niektorých chemických kapacít a dlhodobom nedostatku zdrojov na  investície. Rozpory so základnou logikou ekonomického rozvoja padajú na vrub bezbrehému populizmu, ktorý vrcholil pred tohtoročnými parlamentnými voľbami. Dúfame, že nová vláda a parlament sa budú správať zodpovedne a prestanú prejedať budúcnosť a odstránia najväčšie deformácie prekážajúce konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky. Pri črtajúcej sa celosvetovej recesii sa slovenský priemysel, vrátane chemického, bez legislatívnej podpory a zníženia daňového a odvodového zaťaženia nezaobíde. Súčasná celosvetová kríza v rôznych odvetviach, odštartovaná korona vírusom a dramatickým poklesom cien ropy a akcií, je varovaním.  Času na správnu a rýchlu reakciu je málo, ak majú byť opatrenia účinné,“ vyzval R.Karlubík.

 

Dodal, že v chemickom a farmaceutickom priemysle na Slovensku pracuje takmer 10,5 % všetkých zamestnancov v priemysle. Na konci minulého roka zamestnával 44 281 pracovníkov, čo bolo o 1 314 zamestnancov (-2,88%) menej ako rok predtým. ŠÚ SR v roku 2019 evidoval v chemickom a farmaceutickom priemysle celkovo 307 podnikov s počtom zamestnancov 20 a viac.

 

Priemerná veľkosť podnikov slovenského chemického a farmaceutického priemyslu podľa počtu zamestnancov je cca 150. Výrobný program tvorí široké spektrum produktov, od organických a anorganických chemikálií, cez priemyselné hnojivá (amoniak), pneumatiky, výrobky z gumy, farby, laky, liečivá, až po sofistikované špeciálne výrobky a chemické vlákna. Chemický priemysel je mimoriadne dôležitým dodávateľom pre všetky ostatné priemyselné odvetvia, najmä pre automobilový priemysel, ktorého význam je pre SR tak dôležitý. Odvetvie zabezpečuje aj medziprodukty pre ďalšie spracovanie.

 

Prezídium ZCHFP SR už pred rokom predvídalo takýto vývoj

Už pred viac ako rokom -  v novembri 2018 Prezídium ZCHFP SR upozornilo na mimoriadne zhoršovanie podnikateľského prostredia v Slovenskej republike, dramatický rast cien energií, enormný nárast minimálnej mzdy a ďalších mzdových príplatkov a nárokov, ktoré v konečnom dôsledku vedú k znižovaniu konkurencieschopnosti výrobných spoločností na Slovensku. Napriek týmto varovaniam pokračovali nezodpovedné populistické predvolebné politické rozhodnutia. Tie sa spolu so zahraničnými dopadmi podpísali pod pokles odvetvia a ekonomické škody i v ďalších odvetviach ekonomiky.

 

,,Účet za pokračovanie v politike pretekov v predvolebnom nadbiehaní voličom zaplatia v konečnom dôsledku obyvatelia tejto krajiny stratou pracovných miest a rastom nezamestnanosti. Chemický priemysel už na to dopláca, o čom svedčia varovné signály v podobe dramaticky rastúcich mzdových nákladov, pri súčasnom poklese produktivity práce. Považujeme to za nezodpovedné a populistické predvolebné kupovanie si voličov na úkor budúcnosti. Kríza v chemickom  odvetví nie je za dverami, ale už začala. V tejto situácii apelujeme na zdravý rozum a zodpovednosť,“ argumentovalo vtedy Prezídium ZCHFP SR.

 

Ďalej upozornilo nato, že väčšina slovenských chemických podnikov patrí k tým, ktoré nemajú finančné rezervy. Už vývoj v roku 2018 a vtedajší rast tržieb odvetvia sprevádzal pokles ziskov a pokles pridanej hodnoty, ako dôsledok rastu cien vstupov (energií) a v predchádzajúcich rokoch niekoľko rokov za sebou klesali odvetviu aj tržby.

Patrí do vydania