Fashion Live! 2019 priniesol svetovú kvalitu zo slovenských dielní

Slovenská módna scéna patrí k tým menším, kompaktnejším a komornejším. Vie s nadšením prijať nové tváre a oceniť tie staršie a skúsenejšie, ktoré po rokoch práce vedia aj na malom Slovensku stále prekvapiť. O to viac nás vie nadchnúť, ak na našich mólach vidíme veci, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani legendárni couturieri v Paríži.

 

Kvalitných a výnimočných umelcov v móde nie je príliš veľa. Na Slovensku sa ich ale vykľulo hneď niekoľko, a my im aj tento rok posielame kúsok obdivu. Tvoriť na našom malom trhu, v našich podnikateľských podmienkach nie je jednoduché, no slovenskí tvorcovia rok čo rok ukazujú, že sú odhodlaní posúvať naše hranice vkusu vyššie a vyššie. Milujú svoje remeslo a vďaka nim vieme poctivú prácu v móde oceniť aj my. O to viac, ak cez svoje kolekcie odovzdajú svetu viac než len povrchnú krásu.

 

Z októbrového podujatia Fashion Live! 2019, ktoré sa tentoraz konalo vo vyprázdnených priestoroch obchodného domu na Kamennom námestí, sme pre vás vybrali niekoľko prehliadok, ktoré nás nadchli a nabili energiou do ďalšej módnej sezóny.

Martin Hrča

Pre dokonalé módne umenie nemusíte spravidla cestovať do Paríža či Milána. Ak by každá krajina mohla na parížsky couture week poslať svojho zástupcu, za Slovensko by sme určite nominovali mladého dizajnéra z Liptova, Martina Hrču. Hrča už od svojich začiatkov na VŠVÚ ukazoval, že svojmu remeslu rozumie, no posledné roky sú jeho módne šou skutočným umeleckým zážitkom. Svoju inšpiráciu zvyčajne hľadá v prírode, kde trávi aj najviac voľného času a jeho tvorba je občas akoby zhmotnením jeho lásky k prírode a k životu. A inak to nebolo ani pri kolekcii Elégia.

 

Na rozdiel od predošlých priam rozprávkových kolekcií sa Martin Hrča v Elégii vybral na pochmúrnejšiu, melancholickejšiu cestu. Možno reprezentuje jeho aktuálne videnie sveta a možno chcel len svetu ukázať, koľko krásy môže vyrásť aj z najtemnejších zákutí našej duše. Modelky a modeli predviedli jednotlivé kúsky v spomalenom režime, podsvietenom dramatickou hudbou. Opätky či bosé nohy tentoraz nahradili fantastické vysoké platformy pripomínajúce chodúle, ktoré z každej siluety spravili model hodný výstavy v galérii. Podobne ako po iné roky, aj tentoraz Martinove modely dopĺňali prekrásne ručne tvorené šperky Kristýny Španihelovej.

 

Pri pohľade na sklady, volány, strihy, prestrihy a dezény je jasné, že málokto rozumie látkam a ich vlastnostiam tak, ako Martin Hrča. Mladý dizajnér dokáže látku prinútiť, aby stála v priestore, aby vytvorila prelievajúce sa vlny, aby pripomínala tečúcu vodu či voľné krídla vtákov. Spája drsnosť a jemnosť, ľahkosť a dramatickosť, romantiku s lyrikou. A v dobe, keď iní návrhári čoraz častejšie siahajú aj na prehliadkach po praktickejších modeloch, ktoré môžu neskôr predať svojim zákazníčkam, Hrča stále ukazuje to najúžasnejšie, čo dokáže a pomáha nám na chvíľu uniknúť z každodennej reality.

 

Michaela Ľuptáková

Prvý večer tohto ročníka Fashion Live! si elegantne „ukradla“ obľúbená bratislavská dizajnérka Miška Ľuptáková. A hoci sme pri nej zvyknuté na dokonale padnúce „femme fatale“ šaty a kúsky, po ktorých nám srdce zahorí, Michaela nás opäť dokázala prekvapiť a nadchnúť.

 

Kolekcia The Power of Clothes vznikla ako oslava ženy. A na naše potešenie sme konečne aj na slovenskom móle videli ženy zo skutočného sveta, nielen chudučké dievčatá z modelingových agentúr. Prehliadku síce otvorila víťazka Miss Slovensko 2019 Frederika Kurtulíková v elegantných čiernych tylových šatách s plnou sukňou, no mólo o chvíľu okrášlili aj modelky rôznych veľkostí, výšiek a tvarov. A my sme sa konečne mohli tešiť, že krásne farebné puzdrové či flitrované šaty vidíme na poriadnych krivkách, aké bežne vidíme aj doma v zrkadle.

 

Svetový módny priemysel už roky odoláva tlakom, aby návrhári tvorili rôznorodejšie kolekcie prispôsobené ich bežným zákazníčkam, ktoré zväčša nemajú miery topmodeliek. Veľkú pochvalu a obdiv si nedávno na newyorskom fashion weeku vyslúžila speváčka Rihanna, ktorá svoju novú kolekciu spodnej bielizne a oblečenia predstavila na snáď najinkluzívnejšej zbierke modeliek, akú si viete predstaviť. Rôzne typy postáv, rôzne farby pleti, vysoké i nízke, dokonca sa na jej móle objavili i modelky s telesným postihnutím a žiarili ako najväčšie hviezdy.

 

Ísť proti prúdu si však žiada dávku odvahy, a preto špeciálne vyzdvihujeme snahu Michaely Ľuptákovej priblížiť kvalitnú lokálnu módu všetkým ženám. Návrhárka, ktorá tvorí už celých 12 rokov, vie, ako žene zvýšiť sebavedomie a vyslať ju do sveta s dobrým pocitom. Žena si má byť vedomá svojich predností a má sa cítiť dobre vo svojej koži. Obtiahnuté sexy šaty nepatria len štíhlym dievčatám, podobne ako voľné efektné róby nemusia zdobiť len garderóby plnoštíhlych dám. Jej aktuálnu kolekciu doplnili aj štýlové vypchávky na ramenách, sexy overaly, nadýchané rukávy, volány a dlhé saká v štýle „girl-power“ a 80. rokov, pestré farby, aj kúsok nepostrádateľného lesku v podobe flitrov či lesklých vzorov.

 

Lenka Sršňová

Ak náhodou hľadáte stratenú radosť z módy, z farieb a zo života, na Lenku Sršňovú sa dá vždy spoľahnúť. Na bratislavské mólo tentoraz priniesla poriadnu módnu párty s názvom Cocktail, ktorú si „darovala“ k 10. narodeninám svojej značky. Na móle nechýbala skvelá hudba, tanec, vzory, farby, volány, nášivky, dúhy a čisté nadšenie.

 

Lenka Sršňová tvorí presne tie veci, po ktorých zatúžite hneď, ako sa objavia na móle. Najprv sa zaľúbite do pestrofarebnej kruhovej sukne, potom do nádherného modrého vzorovaného kabáta, potom si poviete, že musíte tiež vyskúšať obuť si k outfitu dve rovnaké tenisky v rôznej farbe (tie vytvorila slovenská značka Tikoki). Potom prídu topy s nariasenými dúhovými aplikáciami, a vy viete, že máte na čo šetriť počas celého roka.

 

Tvorba Lenky Sršňovej určite neosloví nikoho s elegantným, sofistikovaným čierno-sivým šatníkom a zrejme ani dámy, ktoré v pestrých vzoroch a farbách nikdy nič extra nevideli. Pre nás ostatných je však táto značka pastvou pre oči. Je stelesnením presvedčenia, že život je príliš krátky na to, aby sme nosili nudné veci. Prečo si ho teda nespestriť veľkým volánovým srdcom na hrudi?

 

Boris Hanečka

Prehliadka známeho dizajnéra Borisa Hanečku bola oslavou dokonalého krajčírstva a ženskosti. Nechýbal originálny nápad, unikátne prepracovanie a umelecká atmosféra. Jeho najnovšia kolekcia bola inšpirovaná dielom Inferno: Canto V od známeho talianskeho spisovateľa a básnika Dante Alighieriho. Dizajnér si za nosnú časť inšpirácie vybral vetu: „Niet väčšej bolesti ako spomínať na šťastné časy v biede.“ Dante v tomto diele opisuje stav duše po smrti v troch zasvätených ríšach: v pekle, očistci a v raji. Je o ceste za spásou ľudskej duše.

 

Hanečka tak svojim novým modelom opäť pridal auru dramatickosti a poetickosti, s jemnými odkazmi na svoju literárnu inšpiráciu v doplnkoch či farbách. Jednoduché účesy modeliek zdobili jemné kovové „svätožiary“, miestami vymenené za široké okrúhle slamené klobúky, vytvárajúce podobný efekt. Typické farby „inferna“ doplnila občasná biela, horčicovo žltá a modrá a prevažne dámske modely sa striedali s niekoľkými inšpiráciami pre pánov.

 

Výrazným prvkom samotnej kolekcie boli sofistikované strapce, zdobiace šaty, sexy body i zamatovú mikinu. Jednofarebné a solídne materiály občas doplnila jemná čipka, potlač či kvetinový vzor. Historické a kresťanské elementy zaujímavo kontrastovali s modernými, čistými siluetami a prepracovanými strihmi. Čerešničkou na torte bol súbor večerných šiat, medzi ktorými vynikla púdrovo modrá či rozviata strieborná róba. So šatami to Boris vie, o tom niet pochýb. Niet divu, že si jeho dôslednú robotu všimla aj naša nová pani prezidentka.

 

 

Patrí do vydania: 
November 2019