Pozrite sa koži pod kožu

„Leto - slnko, sucho, či priveľa vody... aj keď pleť nemá oficiálne ročné obdobia, leto jej dáva zabrať snáď najviac. A zdravá pleť je krásna. A poškodiť sa môže nielen pri aktívnom opaľovaní,“ hovorí dermatologička MUDr. Andrea Kozárová PhD.

Koža si pamätá. V lete pobyt vo vode, v klimatizovanej miestnosti, každé jedno spálenie, nesprávne opálenie, ale aj len taký nenápadný „dotyk slnka“... A zaslúži si zvýšenú starostlivosť. A intenzita starostlivosti by mala stúpať priamo úmerne s vekom, pretože s pribúdajúcimi rokmi v kalendári má už aj koža svoje odžité a návrat do dobrej kondície je z roka na rok ťažší.

 

Všeobecný proces starnutia totiž ovplyvňuje vzhľad a pocit z pokožky už okolo 25.roku života. Od tohto bodu sú látky, ktoré jej dodávajú mladistvý vzhľad produkované v organizme v menšom množstve, čo spôsobuje vonkajšie znaky starnutia pleti.

 

Dobrou správou však je, že ak sa o pleť dodržiavaním zásad zdravého životného štýlu a používaním kvalitnej kozmetiky dostatočne staráme, môžeme mnohé vhodnou prevenciou pozitívne ovplyvniť.

 

Pleť ako zrkadlo

Koža je odrazom zdravia celého nášho organizmu. Pomocou ultrasonografu je možné ju diagnostikovať a čo je úžasné, je možné aj prvé príznaky ochorenia kože eliminovať pomocou kozmetických prípravkov, zložených špeciálne na potlačenie prejavov starnutia pleti a poškodenia slnkom. Účinné látky v dobrých kozmetických radách prenikajú do dermy s následnou reparáciou poškodených štruktúr kože vplyvom vonkajších a vnútorných faktorov starnutia.

 

Diagnostika ultrasonografom, ktorý hodnotí hrúbku kože bola prvý krát použitá v roku 1997 dánskym dermatológom Flemmingom K. Christensenom. Pre pacienta je bezpečná, bezbolestivá, neinvazívna, možno ju opakovať a zobrazí kožu in vivo.

 

Obzvlášť výhodné je využívať ultrasonografiu v dermatovenerológii na predoperačné meranie hrúbky malígnych melanómov, na hodnotenie aktinického poškodenia kože, na monitorovanie liečby a rozsahu chronických zápalových ochorení kože,  na monitorovanie liečby sklerotických ochorení kože, na diagnostiku kožných tumorov, na sledovanie vplyvu liečby kortikosteroidmi na kožu.

 

Pre dermatovenerológov je jedným z najcennejších prínosov predoperačné meranie hrúbky malígnych melanómov pomocou ultrasonografie, ktoré vysoko koreluje s histologickou hrúbkou, s následným určením správneho bezpečnostného lému a vyšetrenia lymfatických uzlín na vylúčenie metastáz.

 

Vitamíny pleti pomáhajú zvonku aj zvnútra

Pevná a žiarivá pokožka začína vo vnútri tela – správnou životosprávou. Vhodná je ľahká a zdravá strava, intenzívny pitný režim, aktívny pohyb na čerstvom vzduchu, dostatok vhodného slnka.

 

Pre pleť je potrebná starostlivosť v podobe kozmetických prípravkov. Najmä takých, ktoré dostanete v lekárňach, či v dermatologických salónoch. Treba si všímať zloženie prípravkov. Napríklad kyselinu ursolovú, oleantovú, výťažky zo sladkého drievka, skvalén. Prospešný je aj  špecifický výťažok z chilského hrozna (GSPE), ktorý má výnimočne vysoký obsah prírodných zložiek Resveratrol a Procyanidin. Uvedené zložky spomaľujú proces starnutia pokožky, regenerujú pleťové bunky a podporujú tvorbu nových a v neposlednom rade majú schopnosť regenerovať pokožku poškodenú slnkom. Pre kožu sú veľmi dôležité vitamíny:       

 

Vitamín A je pre pleť jedným z najdôležitejších vitamínov: reguluje diferenciáciu a delenie buniek, produkciu mazu a hrá úlohu vo vytvorení jej ochrannej funkcie. Znižuje odbúranie kolagénu a stimuluje tvorbu nových vlákien spojivového tkaniva z kolagénu v hlbokých vrstvách kože. Má veľký význam pre pleť ľudí v strednom a staršom veku, pretože podporuje obnovu pokožky a pomáha udržiavať pleť jemnú a pružnú a tým spomaľuje jej starnutie.

 

Vitamín C je v oblasti estetickej dermatológie oceňovaný najmä pre jeho schopnosť zvýšiť produkciu kolagénu a elastínu v koži, teda látok, ktoré udržiavajú mladý vzhľad pokožky. Vitamín C je aj účinný antioxidant, ktorý chráni pleť pred voľnými radikálmi, ktoré vznikajú pri vystavovaní kože UV žiareniu. Redukuje melanín nachádzajúci sa v koži a tak napomáha odstráneniu hyperpigmentácie (nadmernej pigmentácie) pokožky. Preto je potrebné prijímanie dostatočného množstva vitamínu C aj vnútorne, či už prostredníctvom konzumácie vhodných potravín alebo doplnkov výživy.

 

Vitamín E zaručuje efektívny boj proti pôsobeniu voľných radikálov, ale aj redukciu nežiadúcich prejavov rôznych typov dermatitíd. Podporuje regeneračný proces a zároveň chráni kožu pred jej poškodením UV žiarením.

 

Kyselina hyalurónová sa radí k látkam s najväčšou schopnosťou viazať na seba vodu, a preto dokáže pleť výborne zavodniť a udržať ju dlhodobo hydratovanú.

 

Skvalén je súčasťou lipidového systém kože - prirodzenej kožnej bariéry, zároveň účinkuje aj ako distribútor účinných látok prenikajúcich do spodných vrstiev kože.

 

 

Pleť slnko potrebuje, ale so správnym namazaním

Starostlivosťou o pleť pomocou kozmetiky z lekárne dosiahnete regeneráciu pokožky, potlačenie prejavov starnutia, zníženie viditeľnosti teleangiektázii, redukciu začervenania, protizápalový účinok, zjednotenie povrchu kože a farebného tónu.

Riziko pre pleť v lete totiž predstavuje aj navonok priateľské slniečko. Oxidačný stres, ktorý vzniká ako dôsledok pôsobenia slnečných lúčov spôsobuje stratu hustoty a žiarivosti pokožky, nejednotný vzhľad, pigmentové škvrny a jej vysúšanie. Aj preto je pri slnečných lúčoch dôležitá UV ochrana. Dnes sú k dispozícii nielen špeciálne opaľovacie prípravky s UV faktorom, ale aj mnohé bežné denné krémy a make-upy obsahujú ochranný SPF faktor, ktorý je dôležitý pri prechádzaní vzniku poškodenia kože slnečným žiarením, predčasnému starnutiu kože, či vzniku vrások a nežiadúcich pigmentácií. Najefektívnejším spôsobom, ako týmto poškodeniam predísť, je pravidelné nanášanie vhodného denného alebo opaľovacieho prípravku s ochranným faktorom aspoň 30 so správnym zložením na výživu a regeneráciu pokožky. -BŽ-

www.beaute-pacifique.com/sk

 

 

Súťaž

Ak chcete vyhrať hodnotné kozmetické balíčky od Beauté Pacifique, napíšte nám na redakcia@beautywoman.sk z ktorého štátu pochádza uvedená kozmetika. Zo správnych odpovedí, ktoré posielajte do 30. septembra 2019, vyžrebujeme troch výhercov, ktorým zašle ceny agentúra Advantage. Preto pošlite svoju adresu a kontakt na vás.

Patrí do vydania: 
September 2019