Pozor na spáleniny! Tie k letu nepatria

Aj vy sa už neviete dočkať? Voľné dni sladkého oddychu, ničnerobenia či pestrých výletov klopú na dvere. Letná dovolenka nám múti hlavu, no už dnes by sme mali myslieť na solárnu ochranu! Bez nej sa nezaobídu žiadne letné dni, nech sa vyberieme kamkoľvek. Spáleniny od slnka, alergické reakcie, fototoxicita, predčasné starnutie pleti či rakovina kože nám môžu ľahko skrížiť plány! Ako sa správne vystrojiť na pláž, do hôr, na záhradu či k vode? Solárnou ochranou pokožky nás prevedie špecialistka na dermoporadenstvo Veronika Blahová z Lekární Dr.Max.

Dobrý sluha, zlý pán

Slnko k životu potrebujeme. Počas letných dní nabitých slnečnou energiou sme akýsi radostnejší, vitálnejší aj výkonnejší. Naša neúnavnosť súvisí so slnečným žiarením, ktorého intenzita podmieňuje tvorbu serotonínu v mozgu, a ten riadi našu náladu. No nemenej dôležitá je na slnečnom svite závislá produkcia vitamínu D. Práve tento vitamín stojí za zdravím pevných zubov a kostí. Bez dostatočnej dávky UVB žiarenia by „nebežali“ mnohé životne dôležité procesy. Ako správne odhadnúť, koľko slnka do dňa stačí? „Všeobecne platí, že 5 až 10 minútový pobyt na slnku denne nám postačí na tvorbu vitamínu D z provitamínu v koži. Musíme však prihliadať na ročné obdobie, fototyp kože, zemepisné pásmo, nadmorskú výšku a hlavne čas, v ktorom sa slníme. Medzi 11 a 15 hodinou by sme sa mali priamemu kontaktu so slnkom vyhýbať. V ostatnom čase je dôležité používať ochranné opaľovacie prípravky a nosiť svetlý odev,“ upozorňuje odborníčka na starostlivosť o pokožku.

 

Potrhaná ozónová vrstva

Slnečné žiarenie je tvorené celým spektrom lúčov s rôznou vlnovou dĺžkou. Kým viditeľné (400 až 800 nm) a infračervené (800 až 5000 nm) žiarenia prenikajú hlbšie do kože, ultrafialové žiarenie (UVA a UVB) má kratšie vlnenie (290 až 400nm) a pôsobí vo vrchných vrstvách kože (stratum corneum, epidermis, dermis). Tu sa nachádzajú kožné bunky, ktoré sú pôsobením UV žiarenia a vyvolaním vysoko reaktívnych radikálov poškodzované. To znamená, že pred UVA a UVB lúčmi zo slnka sa potrebujeme bezpodmienečne chrániť! Nielenže spôsobujú spálenie pokožky, slnečné alergie, reakcie s liekmi (foto­alergia a fototoxicita), oslabenie imunity, predčasné starnutie pleti, či poškodenie očí, ale prostredníctvom voľných radikálov zasahujú do štruktúry DNA kožných buniek a spúšťajú rakovinový proces. Najlepšou prevenciou je solárna ochrana!

 

Fototyp kože rozhoduje

Rozoznávame šesť základných kožných fototypov, ktoré našu kožu predurčujú na potrebný stupeň solárnej ochrany. Ochranný slnečný faktor (SPF – sun protection factor) v opaľovacích prípravkoch bráni pokožku pred poškodením zo slnka a musí byť prispôsobený jej citlivosti a farbe. „V opaľovacích prípravkoch sú obsiahnuté tzv. minerálne a organické filtre, ktoré sú zdrojom spomínanej ochrany pred slnkom. Minerálne filtre (oxid zinočnatý, oxid titaničitý) sú biele, ťažšie rozpustné substancie, ktoré neprenikajú do pokožky. No zato sú chemicky stabilné a dobre tolerované. Organické filtre (triazóny, triazíny) sú neviditeľné, transparentné častice s výbornou absorpčnou schopnosťou. Tvoria ľahko roztierateľné textúry,“ porovnáva špecialistka na zdravú pokožku.

 

Expert na bariérovú ochranu

Posledná generácia UV filtrov ponúka optimálnu absorpciu UVA a UVB žiarenia a maximálnu fotostabilitu. V kombinácii so zložkami, ktoré pôsobia preventívne proti fotostarnutiu a navyše ochránia aj tú najsenzitívnejšiu pokožku, vytvoria tzv. bariérovú ochranu. „V produktovej rade Bariésun od značky Uriage je využívaná sila termálnej vody z francúzskych Álp, ktorá v kombinácii s minerálmi a stopovými prvkami posilňuje kožnú bariéru a obmedzuje poškodenie DNA v bunkách. Termálna voda obohatená o vitamíny C a E má antioxidačné a hydratačné vlastnosti, ktorými je posilnená bunková ochrana. Navyše, solárne prípravky neobsahujú alkohol ani parabény,“ zdôrazňuje odborníčka Veronika Blahová.

 

Na množstve záleží

Nie je jedno, koľko opaľovacieho prípravku si na pokožku nanášame. Práve použité množstvo rozhoduje o schopnosti bariérovej vrstvy chrániť kožu pred škodlivými lúčmi zo slnka. A koľko je dosť? Pri výbere mlieka na opaľovanie nanášame na ochranu pokožky ruky toľko prípravku, ktoré pokryje dva spojené prsty hornej končatiny. Pri aplikácii opaľovacieho oleja budeme počítať do dvanásť. Toľko strekov ochráni pokožku ruky pred spálením. A nepodceňujme ani množstvo zabalených krémov na letné potulky. „Na jedného člena domácnosti odporúčam kúpiť 300 ml opaľovacieho prípravku na telo a 50 ml na tvár. Toto množstvo je vhodné na týždenný pobyt,“ radí špecialistka na solárnu ochranu.

 

Pre celú rodinu, na každú príležitosť

Kompletnú solárnu výbavu treba pred letnou dovolenkou skontrolovať! Na tvár volíme ultra ľahkú, fluidnú textúru s vysokým ochranným faktorom (SPF 50+), ktorá nezanecháva biele stopy a je vodeodolná. Na vlasy a pokožku hlavy balíme Suchý olej v spreji, ktorý nemastí ani nelepí vlasy a zabraňuje vysušovaniu kože. Pre citlivú, alergickú a detskú pokožku preferujeme Minerálny opaľovací krém bez chemických filtrov, parfumov a konzervantov s vysokou ochranou. Do letných dní sme vyzbrojení Sprejom na opaľovanie, ktorý sa rýchlo vstrebáva, má príjemnú textúru aj vôňu. A rovnako ako krém je vodeodolný! Po pobyte na slnku sa dôkladne osprchujeme a pokožku očistíme obľúbeným Čistiacim gélom. Doprajeme pokožke skľudnenie a hydratáciu v podobe Balzamu po opaľovaní, ktorý predlžuje účinok opálenia a je vhodný aj na detskú pokožku.

 

Mám dvoch malých synov (2 a 4 roky), ktorí milujú vodu. Chystáme sa na prvú dovolenku k moru. Rada by som sa spýtala, či uprednostniť mlieko alebo sprej na opaľovanie pre deti? Je ich účinnosť rovnaká? V čom je zásadný rozdiel? Edita, 30 rokov

 

Milá Edita,

v prvom rade chcem zdôrazniť, že deti za žiadnych okolností neopaľujeme. Na solárnu ochranu pre deti vyberajte prípravky s veľmi vysokou ochranou špeciálne vyrobené pre citlivú detskú pokožku (SPF 50+). Textúra opaľovacieho mlieka Bariérsun je ľahká, nemastná. Kým mlieko potrebujete z tuby vytlačiť a dôsledne po telíčku poroztierať, opaľovací olej v spreji pre deti sa ľahko aplikuje, rýchlo vstrebáva a nemastí. Obidva prípravky poskytujú veľmi vysokú ochranu pred UVA a UVB lúčmi a tiež voľnými radikálmi, sú bez parfumov a vhodné aj pre alergickú pokožku. Odporúčam vám kombináciu Bariérsun Spreja pre deti SPF 50+ a Bariérsun Mlieka pre deti SPF 50+. Nezabúdajte na opakovanú aplikáciu, najmä po pobyte vo vode či v piesku. Aj napriek solárnej ochrane obmedzte pobyt detí na slnku, chráňte ich svetlým oblečením a klobúčikom.

Prajem vám a vašej rodine nezabudnuteľné leto!

 

Trápi vás kozmetický problém a neviete si poradiť s výberom vhodných prípravkov? Opýtajte sa špecialistky na dermoporaden­stvo Veroniky Blahovej z lekární Dr. Max. Teší sa na vaše otázky: veronika@beautywoman.sk.

Patrí do vydania