Ľúbite svoju pleť? Dokážte jej to

V máji sa viac, než iný čas roka, túlime, hladkáme a hýčkame. Lásky čas nás k tomu prirodzene navádza. A čo naša pokožka? Je dostatočne povšimnutá, zahrnutá nežných citom a rozmaznávaná? Alfou a omegou je svedomitá hydratácia pleti, bez ktorej pleť predčasne starne a zvýrazňujú sa na nej nedokonalosti. Oslovili sme špecialistku na dermoporadenstvo Veroniku Blahovú z lekární Dr.Max, aby nás svetom hydratácie pokožky s láskou previedla.

DEHYDROVANÁ? OTESTUJ SA

Reklamy, letáky či pútače. O hydratácii pleti sa hovorí snáď všade! No ruku na srdce, vieme presne, čo znamená hydratovaná pleť? Pokožka, ktorá je dostatočne zvlhčená, pôsobí zdravo, vitálne a mlado. Ak jej však chýba voda a hydratačné zložky, ktoré jej pomáhajú vodu viazať a zadržiavať, stáva sa dehydrovanou. Ako zistíme na vlastnej koži, ako na tom sme? Urobme si malý test. Uštipnite sa zľahka do chrbta dlane a málinko štípanec zatočte. Napočítajte do tri a pokožku uvoľnite. Pozorujte, ako sa pokožka správa. Zošúverila sa a len pomaly sa navracia späť? Zanecháva za sebou vysušené vrásky? Bingo! Vaša pokožka prahne po hydratácii.

 

Dermo-špecialistka Veronika Blahová radí: Dehydrovaná pleť sa môže prejavovať rôzne. Dokáže nás sťahovať, červená sa, mení tón pleti alebo nám ukazuje chybičky krásy. Pokožke ulahodíme dúškami čistej pramenitej vody, vyváženou stravou s veľkými porciami antioxidantov v ovocí a zelenine, v neposlednom rade hydratačným krémom s ochrannými faktormi.

 

ANTI-HYDRATAČNÉ FAKTORY

Hoci sa nám zdá, že sa o pokožku príkladne staráme, môžeme mať mylný dojem! Denne sme vystavení veľkému množstvu nepriaznivých vplyvov, ktoré pokožku oslabujú. Znečistený a suchý vzduch, prekúrené priestory, teplotné výkyvy, stres, alkohol a fajčenie, horúca sprcha, nevhodná kozmetika či jednostranná výživa. Kde začať, aby sme pokožke skutočne pomohli?

 

Dermo-špecialistka Veronika Blahová radí: Pravidelne a dôkladne hydratovaná pleť dokáže lepšie odolávať vonkajším faktorom a vysporiadať sa s nimi. Dôležitá je denná starostlivosť! Účinným pomocníkom je aj zvlhčovač vzduchu, letná sprcha, obmedzenie zlozvykov a hydrotermálny komplex v kozmetike.

 

HYDRATÁCIA KROK ZA KROKOM

Povedzme si „to“ jednoducho. Úlohou zložitého procesu hydratácie je regulovať transdermálnu stratu vody v pokožke a obnovovať jej prirodzenú zásobu. Hydrotermálny komplex ukrytý v kvalitnej kozmetike pomáha pokožku hydratovať v troch krokoch. Obnovuje jej hydratáciu, zlepšuje jej celkovú hydratačnú schopnosť a posilňuje bariérovú funkciu pokožky, aby zabránil jej vysychaniu. Ide o čarovné spojenie termálnej vody so silnými hydratačnými schopnosťami, hydratačného 3D pletiva v podobe molekúl kyseliny hyalurónovej, alginátu, urey a glycerolu, a boosteru hydratácie, ktorý obnovuje hydrolipidický film na povrchu kože. Ako sa však vyznať v preplnených regáloch a vybrať si „to pravé orechové“ pre svoj typ pleti?

 

Dermo-špecialistka Veronika Blahová radí: Veľmi vhodná je osobná konzultácia s vyškoleným špecialistom. V lekárňach Dr.Max nájdete ochotných profesionálov, ktorí presne vedia, čo pomôže hydratovať váš typ pleti. Kozmetická rada Eau Thermale značky Uriage bola špeciálne vyvinutá na zlepšenie a udržanie hydratačných pomerov pokožky.

 

AJ MASTNEJ PLETI CHÝBA VODA

Mýtov o starostlivosti o pleť je plný internet. Ak ste si mysleli, že mastná pleť si nežiada hydratáciu, lebo sa mastí sama, ide o jeden z nich! Mastná či zmiešaná pleť je síce lesklejšia so sklonom k zápalom, preto si žiada ľahké hydratačné zloženie, ktorého textúra sa rýchlo vstrebáva a nezanecháva pocit mastnej pleti. Naopak na suchú pleť je vhodné výživné hydratačné zloženie, ktoré zvláčňuje a dostatočne hydratuje.

 

Dermo-špecialistka Veronika Blahová radí: Aktívne látky v podobe antioxidantov (vitamíny C a E) pridané do hydratačných krémov chránia pleť pred nepriaznivými vplyvmi znečisteného vonkajšieho prostredia. UVA a UVB filtre zabezpečujú ochranu pre UVA a UVB žiarením. Pokožka je po aplikácii hydratačného krému rozjasnená, hebká a pružná.

 

DELIKÁTNE OČNÉ OKOLIE

Najzraniteľnejšou partiou, na ktorej takmer okamžite spozorujeme známky dehydratácie je očné okolie. Vačky, tmavé kruhy či drobné vrásky nás vedia nemilo prekvapiť. Kľúčovou je opäť správna starostlivosť. Na ošetrenie týchto delikátnych zón volíme samostatný prípravok. Hydratačné sérum či hydratačný krém sú skvelí pomocníci pre tvár a dekolt, ale do očného okolia patrí výhradne hydratačný očný krém.

 

Dermo-špecialistka Veronika Blahová radí: Hydratačný očný krém bol vyvinutý na rozjasnenie pokožky v očnom okolí. Okrem hydrotermálneho komplexu obsahuje dextran sulfát, ktorý podporuje mikrocirkuláciu v očnej zóne. Očný krém aplikujeme ráno a večer jemným vklepávaním. Je vhodný aj pod make-up.

 

ZAMASKUJ SA

Podobne ako myseľ a telo, aj pokožka si zaslúži výdatný oddych. Dopriať jej môžeme kvalitný osemhodinový spánok, po ktorom bude zvláčnená. Nočná hydratačná maska pleť krásne „uspí“ a počas jej odpočinku postupne uvoľňuje hydratačné látky, čím zlepšuje celkovú hydratáciu pleti. Navyše, znižuje výskyt drobných vrások spôsobených dehydratáciou. Extrakt z plesnivca alpínskeho má antioxidačný účinok, podporuje rozjasnenie a sviežosť pleti.

 

Dermo-špecialistka Veronika Blahová radí: Nočná hydratačná maska je maskou novej generácie. Aplikuje sa na vyčistenú pokožku tváre a krku večer pred spaním. Stačí nanášať jemnú tenkú vrstvu a ráno opláchnuť. Je vhodná aj na spálenú pokožku.

 

KOZMETICKÁ PORADŇA

Pekný deň. Začala som pravidelne navštevovať plaváreň a z chlóru mi neskutočne vysychá pokožka. Už niekoľko mesiacov hľadám to správne zloženie pre moje telo. Večer sa nakrémujem a ráno som opäť vysušená. Poradíte mi, aké zložky si mám všímať na etikete pri výbere telového krému? Mila, 32 rokov

 

Milá Mila,

Odporúčam vám vymeniť krém za textúru balzamu, ktorá sa rýchlo vstrebáva. Napomáha k obnove kožnej bariéry, a tým udržuje pokožku tela dostatočne hydratovanú a zvláčenú. Obnovuje komfort, pružnosť a pevnosť pokožky. Ak sa zameriate na zloženie telového balzamu, všímajte si obsah termálnej vody, hydratačných zložiek (kyselina hyalurónová), bambuckého masla, ktoré vyživuje a zvláčňuje a tiež prírodných extraktov. Odporúčam Vám extrakt zo šuchy čiernej (Empetrum nigrum), ktorý stimuluje kožnú elasticitu a podporuje pevnosť. Ochotne Vám poradia aj špecialisti lekární Dr. Max osobne.

 

Trápi vás kozmetický problém a neviete si poradiť s výberom vhodných prípravkov?

Opýtajte sa špecialistky na dermoporaden­stvo Veroniky Blahovej z lekární Dr. Max. Teší sa na vaše otázky: veronika@beautywoman.sk.

Patrí do vydania