Vyhnite sa nekvalitnému detskému oblečeniu od známych módnych značiek a dajte ho ušiť z kvalitných látok

Viaceré známe módne značky ponúkajú okrem dámskeho a pánskeho oblečenia oblečenie pre deti. Oblečenie pre deti dokonca nájdeme aj v známych hypermarketoch, ktoré si vytvorili vlastné značky, ktoré vyrábajú a predávajú detské oblečenie pod touto značkou. Keďže jemná detská pokožka si vyžaduje špeciálny prístup už od narodenia, rodičia by si mali dať záležať na výbere detského oblečenia. Buď by sa mali zamerať na lokálnych výrobcov, alebo by si mali kúpiť kvalitné látky, z ktorých by si vyrobili, alebo dali vyrobiť oblečenie pre deti.

Výber kvalitného materiálu

Ak sa rozhodnete pre možnosť kúpy vlastnej látky, dajte si záležať na výbere kvalitnej látky. Ako sme už spomínali, jemná detská pokožka si zaslúži špeciálny prístup a materiál, z ktorého chcete dať vyrobiť oblečenie pre svoje deti, by mal byť jemný, ani po niekoľkých praniach by nemal meniť tvar a farbu.

 

Úplet a pletenina ako ideálny materiál na výrobu detského oblečenia

Ako ideálny materiál na výrobu detského oblečenia sa javí úplet a pletenina. Pletenina vzniká prepletaním jednej alebo viacerých sústav nití. Pri pletení sa nite formujú do kľučiek a ich vzájomným prepletaním vznikajú očká. Ak si pozriete ponuku kvalitných pletenín, natrafíte na dva druhy pletenín. Ako prvá je záťažná pletenina, ktorá je vyrobená z priečnej sústavy nití. Ako druhú máme možnosť vidieť osnovnú pleteninu, ktorá je vyrobená z pozdĺžnej sústavy nití.

 

Čo sa týka úpletov, môžete natrafiť aj na toto delenie úpletov. Obojlícny úplet sa vyznačuje tým, že na lícnej, ale aj rubnej strane sa striedajú lícne a rubné stĺpiky. Na jednolícnom úplete sú na jednej strane vidieť „smyčky“ a na druhej len „véčka“. V prípade jednolícnych úpletov môžeme počítať s vysokou odolnosťou. S prímesou kvalitného elastanu sa vytvorí kvalitný materiál na šitie najmä detského oblečenia, napríklad legín, tričiek, tielok, čapíc, ale aj šiat. Materiál bude pružnejší, priliehavejší.

 

Viete, že práve úplety preslávila známa francúzska návrhárka Coco Chanel? Odvtedy, keď začala vo svojej krajčírskej dielni používať tento materiál, jeho popularita rástla a dodnes je považovaný za jeden z najpohodlnejších a najkvalitnejších materiálov na výrobu oblečenia, najmä však toho detského. Keď si vyberiete kvalitný detský úplet, máte istotu, že oblečenie, ktoré vám krajčírky z tohto materiálu ušijú, bude kvalitné.

 

Motívy

Ak sa rozhodnete pre úplet, na rad prichádza výber vzorov. Viacerí rodičia sa rozhodujú pre neutrálne jednofarebné materiály, no práve pri výbere kvalitného materiálu na výrobu detského oblečenia by ste nemali vyberať jednofarebné oblečenie, ale skôr vzorované látky. Nechajte dieťa, nech si samo vyberie vlastný motív, ktorý sa mu páči.

 

Detské nášivky

Ak ale máte doma jednofarebné oblečenie, kúpte detské nášivky a staré oblečenie oživte týmito zaujímavými nášivkami. Uprednostnite zvieracie motívy a obľúbené rozprávkové postavičky.

Detské nášivky však nemusia zdobiť len oblečenie. Môžete ich použiť na školský peračník a ruksaky. Na školské/ škôlkarské ruksaky odporúčame našívať detské nášivky s motívmi ovocia  zeleniny.

 

Na detské bundy a kabáty odporúčame vyberať detské nášivky podľa ročného obdobia. Napríklad na zimné kabáty vyberajte nášivky so zimnými motívmi – vločky, snehuliaci, zasnežený ihličnatý stromček s vianočnými ozdobami. Na letné šaty letné sezónne ovocie (jahôdky, maliny, čučoriedky).

Patrí do vydania: 
Máj 2019