Krásna ako prepeličie vajíčko

Telo venezuelskej krásky a fitness divy Michelle Lewin patrí aktuálne k najkrajším na svete. Niet sa čo diviť, vydrela ho k samej dokonalosti. V extrémne krátkom čase sa dostala na obálky viac ako 30 prestížnych športových a lifestylových magazínov. Na svojom instagramovom účte disponuje už s viac ako 13 miliónovou pozornosťou zanietených followerov a zdá sa, že „lewinmánia“ neobchádza ani Slovákov. Či skôr Slovenky? Každá z nás by brala figúru a anjelskú tvár Michelle, avšak pri pohľade na jej dekolt, ramená alebo šiju zostávame mnohé zarazené. Nepekné a rozsiahle pigmentové mapy „zdobia“ tiež krásnu Lewin, mnohé ženy a mužov po celom svete. Je možné sa ich nejako zbaviť? ÁNO JE!

Častejšie ich vidíme na telách ľudí z krajín, kde slnko rozdáva svoje bosky o mnoho viac. Avšak ani naše zemepisné šírky nezaručujú, že vaša bezchybná pleť bude navždy dokonalá. Niekedy sa k hnedkastým mapám na tele „dopracujeme za jedno slnečné leto, inokedy môže byť príčinou staroba, genetika alebo aj prechodný stav ako je gravidita, dôvodov je mnoho. Podstatné je včas rozpoznať o aký druh pigmentácie ide, zvoliť vhodný spôsob a počet opakovaní ošetrení. No a neposlednom rade svoje telo pred nebezpečným UV žiarením dôslednejšie chrániť. Inak to bude s našou kožou večný kolotoč.

 

Viac nám už o tom povie MUDr. Iveta Hasová z MEDISKIN – Medicínskeho kozmetického centra v Bratislave.

 

Pani doktorka, dôvody prečo sa objavujú na ľudskej koži rôzne pigmentácie, ich pôvod a rozmanitosť, sme už v našom magazíne čitateľom niekoľkokrát objasnili. Avšak existuje ešte niečo, nejaká dôležitá vlastnosť (okrem ich pôvodu), na ktorú treba prihliadať pri výbere tohto správneho ošetrenia? Asi to nefunguje tak, že mám pigmentové fľaky, pozriem si ponuku kozmetického centra a vyberiem si ošetrenie, ktoré sa mi zdá najsympatickejšie, však?

„Samozrejme, že nie. Ku každému klientovi je potrebné pristupovať individuálne. Veď si len zoberte. Pigmentové škvrny možno odlišovať aj na základe rozloženia pigmentu v koži. Čím hlbšie je pigmentácia uložená, teda zasahuje do zamše (vlastnej kože), tým náročnejšie sa odstraňuje. Napríklad pehy sa odstraňujú pomerne jednoducho, avšak ich genetické zakódovanie spôsobuje výraznejšiu rekurenciu počas slnečného obdobia. ‚Starecké‘ škvrny, tiež uložené povrchovo patria medzi druhy pigmentácií, ktoré je pomerne jednoduché správne zvoleným terapeutickým postupom odstrániť. Obťažnejšie je uspieť v terapii melasmy, najmä u tzv. zmiešaného typu, kde pigment prestupuje hlbšie do kože. V týchto prípadoch uspejú zvyčajne len vysoko špecializované lasery a pacient si musí byť vedomý potreby spolupráce a tiež opakovaných intervencií. Čiže niektoré pigmentácie si môžu vyžadovať viacero opakovaní ošetrení“, upozorňuje MUDr. Iveta Hasová, ktorá má práve aj s týmito ošetreniami bohaté skúsenosti.

 

Aké sú svetové trendy v odstraňovaní pigmentových škvŕn?

„Vo všeobecnosti možno povedať, že špecialistami na boj s pigmentáciami akéhokoľvek typu, či už vlastnými alebo arteficiálnymi, sú tzv. Q-switched lasery. Tieto unikátne druhy laserov dokážu v ultrakrátkom čase vygenerovať vysokú silu, ktorá pôsobí ako „rozbuška“ a pigment rozdrobí na mikroskopické častice, ktoré telo dokáže prirodzene z tela vylúčiť. Q-switched lasery pracovali v minulosti v nanosekundových pulzoch. V roku 2013 bol predstavený pikosekundový laser, ktorý svojou silou a kvalitou výkonu prekonal staršiu technológiu“, hovorí MUDr. Hasová.

 

To znie veľmi fajn. Máme takéto možnosti aj na Slovensku?

„Slovensko sa rozhodne za strojový park nemusí hanbiť. Hoci zavádzajúcich ponúk na internete je veľa, niekoľko centier, ktoré si potrpia na špičkové technológie, na Slovensku nájdete. Perspektívny pacient (klient), by sa pred návštevou tohto typu zariadenia mal predovšetkým zaujímať o svetové recenzie úrovne ošetrení vybraným prístrojom, profesionalitu a odbornosť prístupu. Čo sa týka centra MEDISKIN, vždy prináša na Slovensko technológie v duchu ‚to najlepšie z najnovšieho‘ vo svete estetickej medicíny. A tak práve tento rok priniesol na trh novinku v zo sveta oboch Q-switched laserov – silu pikosekundového laseru s vysokou energiou nanosekundových pulzov. StarWalker MaQX by Fotona bol vybraný ako víťaz a získal ocenenie ‚najlepšia nová technológie‘ roku 2017 v Európe (zastrešené vyhlasovaním THE Aesthetic Industry Awards). Sme opäť prvým pracoviskom na Slovensku s takouto jedinečnou technológiou a to nielen na Slovensku, ale v celej strednej Európe“, pokračuje v rozhovore garant a vedúca lekárka centra MEDISKIN.

 

V minulosti sme už v jednom článku načrtli, že sa po odstránení môžu škvrny vrátiť. Čo potom?

„Dobrá otázka. Boj s pigmentáciami je mnohokrát behom na dlhé trate. Niektoré typy pigmemntácií vyžadujú i viacpočetné opakované intervencie. Návratnosť je často podmienená nedostatočnou fotoprotekciou, teda nedostatočnou ochranou kože vhodným oblečením, pokrývkami hlavy či kozmetickými prípravkami proti UV žiareniu“, vyratúva MUDr. Hasová z chýb, ktorých sa najčastejšie dopúšťame.

 

V poriadku. Už sa raz stalo, nabudúce sa poučíme. Ale teraz chceme urobiť všetko preto, aby sme sa nepekných fliačikov raz a navždy zbavili. Kedy je najvhodnejší čas vyhľadať odbornú pomoc na boj proti akýmkoľvek pigmentovým škvrnám?

„Vzhľadom k tomu, že v prípade pigmentácií je cieľovým chromofórom farbivo v koži, je potrebné vyvarovať sa zákrokom na opálenej koži. Preto najvhodnejším je obdobie so zníženým výdajom UV žiarenia, čo znamená neskorá jeseň, zima až po slnečné jarné obdobie“, dodáva Iveta Hasová, naša poradkyňa v pravidelnej rubrike venovanej krásne a medicínskej kozmetike.

 

Na škvrny platí tiež spoľahlivá fotorejuvenizácia aj triky z Hollywoodu!

Fotorejuvenizácia (fotoomladenie) využívajúca I2PL technológiu, je neinvazívny zákrok, ktorý upravuje zmeny pleti bez poškodenia kožného povrchu a bez vyradenia z bežných aktivít života. I2PL svetlo rieši nedostatky pleti navodené pôsobením UV žiarenia a fotostarnutím, cievne nedostatky (rozšírené cievky, difúzne začervenanie), pigmentové škvrny či rozšírené póry. 

Dĺžka ošetrenia: 15-30 min. Opakovanie zákroku: 4-5krát. Cena: od 20 Eur.

 

Angelina Jolie, Jennifer Aniston, či  Kim Kardashian na červenom koberci predvádzajú vždy aj dokonalú pleť. A ošetrenie Hollywood Peel s tým má veľa spoločného. Táto obľúbená procedúra hollwoodskych celebrít je určené pre všetkých, ktoré si chcú vylepšiť, či zachovať pleť dokonalú. Stiahnuť póry, odstrániť nečistoty, vyzmizíkovať pigmentácie, rozžiariť, vypnúť a vyžehliť jemné vrásky. Po ošetrení pôsobí pleť mladistvo a zdravo, je viditeľne hladšia a žiari. 

Dĺžka ošetrenia: 60 min. Opakovanie zákroku: 1-5krát. Cena: od 50 Eur.

 

Potrebujete sa i vy poradiť?Potom neváhajte, kontaktujte MEDISKIN na tel. čísle: 02/57 78 67 78 alebo e-mailom: mediskin@mediskin.sk. MUDr. Hasová a jej tím je tu i pre vás!

 

Patrí do vydania: 
Február 2019