MUŽ ČINU VILIAM SIVEK

Do kolísky ho vložili v Trnave, no na slovenské detstvo si pamätá len z rozprávania babičky. Pochádza z rodiny, ktorej nechýbala odvaha! Jeho mama sa aktívne zúčastnila vojny, za čo jej udelili niekoľko vzácnych vyznamenaní. Životom sa pretĺkal v Jablonnom nad Orlicí, kde ako desaťročný zakúsil tvrdú prácu v kameňolome, ale i hlad. Poctivou prácou a pevnou vôľou sa vypracoval na generálneho riaditeľa špičkovej siete českých hotelov, majiteľa cestovnej agentúry, čestného predsedu Asociácie cestovných kancelárií, predsedu Fóra cestovného ruchu Českej republiky, filantropa v neziskovej organizácii Modré dvere a hlavu súdržnej rodiny Sivekovcov. Odkiaľ čerpal chuť, odhodlanie a železnú vôľu? Pracovitý podnikateľ Viliam Sivek nám odhalil tajomstvá svojho životného úspechu.

Detstvo je vryté do srdca každého človeka. To vaše bolo pre perzekúciu vašej rodiny ťažké. Ktoré obdobie vám najsilnejšie utkvelo v spomienkach?

Keď v roku 1950 komunisti uväznili moju maminku a vysťahovali nás z Bratislavy do Sudet, vychovávala ma od piatich rokov babička. Bývali sme vo vlhkej pivnici a steny sme si olepovali novinami, aby z nich neopadávala omietka. Pivničný byt mal však aj svoje výhody. Keď som sa prikrčil, vošiel som domov oknom.  Na detstvo mám krásne spomienky. Bol som zdravý chlapec so skvelou partiou kamarátov, ktorí sa so mnou delili o krajec chleba, keď prišiel hlad.

 

Päť rokov ste fárali v bani v okolí Ostravy, a to ste mali sotva 15 rokov. Dá sa z tejto skúsenosti v živote „vyťažiť“, hoci bola pre dieťa krutá?

Určite nemôžem označiť túto skúsenosť za krutú. Hovorí sa predsa, „čo ťa nezabije, to ťa posilní“. Azda jedinú čiernu a nezmazateľnú spomienku mám práve na obdobie, keď som musel fárať v uhoľných baniach a v mojej šachte Dukla došlo k obrovskému nešťastiu, pri ktorom zahynulo stoosem baníkov.

 

Dnes vo vašich hoteloch servírujete lahodné gastronomické špeciality. No sám dobre viete, že na bochník chleba treba ťažko pracovať. Viedli ste v tomto duchu aj svoje deti?

Ten, kto podniká spoločne so svojimi deťmi, dobre vie, aké náročné a zložité je merať všetkých spolupracovníkov rovnakým metrom. Neviem, ako úspešne som splnil svoju otcovskú úlohu, to by ste sa museli opýtať mojich detí. Viem však, že som sa vždy snažil viesť svoje deti k čestnosti, svedomitosti a zodpovednosti za svoje správanie.

 

Pamätáte si na „svoj“ prvý hotel? Aký bol, keď sa naň pozriete okom úspešného manažéra a hoteliera roka?

Prvú skúsenosť s hotelierstvom som získal v roku 1982, keď som prijal ponuku odborárov postaviť a sprevádzkovať v tých časoch najväčší hotel v Československu. O hotelovom priemysle som vtedy veľa nevedel, tak som sa obklopil špičkovými odborníkmi. Upravili sme projektovú dokumentáciu a na veľkom stavenisku, ktoré ma vítalo pri vjazde do Prahy, vyrástol za štyri roky skutočne krásny hotelový komplex. Hotel mal všetko, čo má hotel mať. A navyše, získal som cenné skúsenosti s riadením spolupracovníkov.

 

Dokončili ste si vzdelanie, vyštudovali ste pedagogiku. Stále vás to „ťahalo“ k hotelierstvu? Myslíte si, že máte hotelierstvo „v krvi“? Vaše deti dnes s vami veľmi úspešne podnikajú...

V roku 1986 sa komunisti začali znovu hrabať v kádrových materiáloch mojej maminky a ja som zostal bez práce. Nejaký čas som pomáhal s výstavbou a prevádzkou hotela v Jasnej pod Chopkom. Keď prišla Zamatová revolúcia, začal som okamžite podnikať. Postupne, ako moje deti rástli, zapájal som ich do podnikania. Syn Viliam pracuje ako výkonný riaditeľ spoločnosti, dcéra Jana je riaditeľkou hotela Wiliam, dcéra Leona sa stará o marketing, zať Láďa je šéfom dopravy a nevesta Kamila pracuje ako prevádzkarka hotela Selský Dvůr. Mám veľkú rodinu a vždy som k nej radil aj mojich spolupracovníkov.

 

Ľudia neradi hovoria o svojich neúspechoch. Vy ste naopak k sebe kritický a na slabých miestach staviate. Je toto vaša celoživotná cesta?

Neúspech nám neukazuje, že sa niečo končí, ani to, že sme zlí. Naopak, máme ho vnímať ako lekciu, z ktorej sa môžeme poučiť a ktorá nás posunie vpred.

 

Čím sú výnimočné vaše hotely? Na akých atribútoch si v rodinnej sieti zakladáte?

Naše hotely určite nie sú výnimočné, len vždy vieme, čo sľubujeme. A to, čo sľúbime, vieme splniť. Jednoducho sa držíme motta: „Sivek Hotels je veľká rodina, ktorá ťahá za jeden povraz.“ A to, že sme úspešní, neznamená, že neprajeme ostatným!

 

Počas 28 rokov podnikania ste zažili nielen úspechy, ale i pády. Spomínate si na krízové momenty svojho podnikania?

Najťažšie chvíle, ktoré naša spoločnosť zažila, spôsobil prírodný živel v podobe troch povodní. Pri nich došlo k totálnej likvidácii hotelov Kampa Stará Zbrojnica, dvojnásobnému zatopeniu hotela Selský dvůr, hotela Harmony a hotela Wiliam. Obrovskú povodeň v roku 2003 zažilo na vlastnej koži aj mnoho hostí zo Slovenska. Vtedy nad hotelom Selský dvůr bez varovania otvorili priehradu a voda za desať minút hotel kompletne zaplavila.

 

Venujete sa aj propagácii českej gastronómie v zahraničí a dostalo sa vám pocty zabezpečiť niekoľko prestížnych gastronomických udalostí (napr. český olympijský dom na olympiáde v Pekingu). Akú kuchyňu máte rád vy? A ktorá česká špecialita je najbližšia vašim chuťovým pohárikom?

Milujem českú a slovenskú kuchyňu. Máme špičkových kuchárov, ale to neznamená, že sa nemáme čo učiť. Minulý mesiac sme boli na skusy v preslávenom Slovenskom Grobe v pivnici U Zlatej husi. Majiteľka Anna Jajcayová a pani Danka Kisslingová nám ukázali, prečo je Slovenský Grob nazývaný „kráľovstvom husaciny“, a právom. Mojim najobľúbenejším jedlom je hus z Grobu a česká sviečková so šiestimi knedľami.

 

Často sa vám dostáva oslovenie filantrop či mecenáš, pretože ste spolu s manželkou Kateřinou založili terapeutické centrum Modré dvere pre pacientov so psychickými chorobami a pre ľudí v kríze. Stotožňujete sa s týmto oslovením?

Pomáhať ľuďom, ktorí našu pomoc potrebujú, môže dnes každý. Pokojne aj zakúpením malej kvetiny pripnutej na kabát. Keď ste úspešní v podnikaní, oslovuje vás rad organizácií, aby ste im prispeli na ich činnosť. Prispejete im a často ani neviete, ako peniaze využijú. Manželka je veľmi dobrý psychológ a krízový intervent, ktorá vymyslela projekt Modré dvere. Dnes má táto nezisková organizácia vyše päťdesiat pracovníkov a ich záber v pomoci ľuďom s duševnými chorobami, ľuďom v kríze aj sociálne slabým je obrovský. Ja nie som odborník v tejto oblasti, ale som presvedčený, že dnes je tento projekt v pomoci ľuďom v Českej republike nezastupiteľný.

 

Vaša spoločnosť má dobré podnikateľské renomé. Na ktoré osobné ocenenie – a nebolo ich malo – ste najviac hrdý?

V živote nejde o ocenenia, ale o to, prežiť ho čestne tak, aby ste sa nikdy za nič nemuseli hanbiť. To je pre mňa dôležité. Ak som na niečo hrdý, tak na to, že moje podnikanie prispelo k vybudovaniu neziskovej organizácie Modré dvere, ktorá je ojedinelá a veľmi potrebná.

 

Potvrdila sa vám v podnikaní nejaká životná múdrosť, na ktorú nedáte dopustiť a veríte jej?

Nie je to múdrosť, ale od začiatku podnikania je môj spôsob prístupu takýto „Nevieš? Naučíme ťa.“ – „Nemôžeš? Pomôžeme ti.“ – „Nechceš? Nepotrebujeme ťa a odíď.“

 

Čo by ste poradili začínajúcim podnikateľom a hotelierom na ich ceste za úspechom? Z úst ostrieľaného manažéra sa zíde každá rada...

Dodržte vždy svoje slovo a nezabúdajte, že podnikanie je drina. Pri riešení problémov hovorte otvorene a k veci, poriadok sa vždy začína u vás! Naučte sa počúvať a niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Ale hlavne, vždy buďte zdrojom energie.

 

Aké vlastnosti pomohli vašej firme vypracovať sa počas takmer troch desaťročí medzi elitu v oblasti hotelierstva, cateringu, firemných akcií a stravovacích služieb?

Profesionalita, transparentnosť, dôveryhodnosť a hlavne obrovská snaha poskytovať kvalitné služby. Chceme presvedčiť každého hosťa o našich kvalitách a o tom, že stojí za to sa k nám vrátiť.

 

ZBIERKA OCENENÍ VILIAMA SIVEKA

• Štátne vyznamenanie od prezidenta ČR I. stupňa Za zásluhy a hospodársky rozvoj štátu (2016)

• Titul Gentleman PRO udelený mužom za ich celoživotné dielo (2013)

• Niekoľkonásobný Manažér odvetvia cestovného ruchu ČR (2005, 2006, 2007, 2009)

• Osobnosť cestovného ruchu ČR (2005, 2015)

• Podnikateľ roka ČR (2005)

• Hotelier roka ČR (2005)

 

NAJVZÁCNEJŠIE OCENENIA MAMINKY VILIAMA SIVEKA, AKTÍVNEJ BOJOVNÍČKY

• Zlatý Rad slovenského národného povstania

• Rad francúzskeho vojnového kríža s palmou

• Vyznamenanie za statočnosť

• Vyznamenanie za chrabrosť a mnoho iných

 

Patrí do vydania