Dosť bolo umenia na mojom tele!

Áno, chceli sme to, páčilo sa nám to, ale už stačilo. Hovorí väčšina klientely, ktorá zavíta do kozmetického centra MEDISKIN za účelom odstránenia už nevhodnej, neželanej alebo nie celkom vydarenej kérky. Tetovací boom je na svojom vrchole a s ním prichádzajú hlasitejšie (a treba povedať, že aj opodstatnené) otázky – dá sa tetovanie neskôr odstrániť? Čo s tetovaním po nepekných zmenách kože? Čo ak sa mi po čase môj obrázok už nebude páčiť?

Ak sme aj vo vašom prípade trafili do čierneho, na začiatok vás upokojíme – áno, permanentné tetovane sa dá odstrániť. Je niekoľko spôsobov odstraňovania mikro-pigmentovanej implementácie, ako tomuto umeniu vravia biele plášte. A pomôže sa nám v tom zorientovať opäť MUDr. Iveta Hasová z MEDISKIN – Medicínskeho kozmetického centra v Bratislave, pretože je to opäť osoba priamo od zdroja. Takže poďme na to. Ako odstrániť nechcené tetovanie?

 

MUDr. Hasová priznáva, že najjednoduchším a najlacnejším zákrokom je chirurgická excízia, čiže vyrezanie obrazca. „Ale ostáva nám po nej nepekná jazva. No uznajte, kto by sa nechal znetvoriť, keď sú aj iné spôsoby ako sa zbaviť nechceného obrazca. Obzvlášť ak ide o jeho špecifickú lokalizáciu. Tie väčšie sa dokonca týmto spôsobom odstrániť nedajú“, hovorí MUDr. Hasová, len čo vkročíme do miestnosti s príjemnou atmosférou a elegantným skrášľovacím prístrojom. „Ďalšou formou je zbrusovanie kože mechanickou brúskou, či laserovou technikou“, pokračuje naša poradkyňa, avšak rovno nás upozorňuje na fakt, že táto technika prináša, bohužiaľ, len čiastočne uspokojivý efekt, tetovanie zvyčajne nie je možné úplne odstrániť a taktiež po ňom môže zostať nepekné jazvenie. „Vo všeobecnosti možno povedať, že „špecialistami“ na boj s pigmentáciami akéhokoľvek typu, či už vlastnými alebo arteficiálnymi, sú tzv. Q-switched lasery. Tieto unikátne druhy laserov dokážu v ultrakrátkom čase vygenerovať vysokú energiu, ktorá pôsobí ako „rozbuška“ a pigment rozdrobia na mikroskopické častice, ktoré telo dokáže prirodzene odbúrať“, opisuje MUDr. Hasová siahajúc po spomínanom prístroji v miestnosti centra MEDISKIN. „Q-switched lasery pracovali v minulosti v nanosekundových pulzoch. V roku 2013 bol predstavený pikosekundový laser, ktorý svojou silou a kvalitou výkonu prekonal staršiu technológiu“, dopĺňa cenné informácie.

 

Fajn, to je ono! Na jazyk sa derie už len otázka – či aj v tomto prípade treba strpieť nejakú bolesť. Lebo, áno, pre krásu sa musí trpieť, ale, do hája, popri tom všetkom kam sa vývoj estetickej medicíny za posledných 10 rokov vyšvihol, musí taká maličkosť znepríjemňovať už aj tak nepríjemnú situá­ciu v 21. storočí?! Z úsmevného pohľadu MUDr. Hasovej sme okamžite vyčítali, že nemusí. „Pri laserovom riešení sa bolesti báť nemusíte, pretože sa zákrok vykonáva s lokálnou anestézou. Voľba vlnovej dĺžky závisí od použitého pigmentu, takže ak máte viacfarebný obrazec, treba zvoliť špecializované pracovisko s Q switched laserom s viacerými, optimálne 4 vlnovými dĺžkami. Najjednoduchšie sa odstraňuje tmavomodré, modré a čierne tetovanie, horšie červené, zelené a žlté. Problematické sú vzory na väčších plochách kože a staré motívy prekrývané novým tetovaním. Perspektívny pacient by sa mal pred návštevou tohto typu zariadenia zaujímať predovšetkým o svetové recenzie úrovne ošetrení vybraným prístrojom, profesionalitu a odbornosť prístupu. Čo sa týka centra MEDISKIN, vždy prináša na Slovensko technológie v duchu „to najlepšie z najnovšieho“ vo svete estetickej medicíny“, ubezpečuje náš garant, MUDr. Iveta Hasová. Tento rok priniesol MEDISKIN na trh novinku v zo sveta oboch Q-switched laserov – silu pikosekundového laseru s vysokou energiou nanosekundových pulzov. StarWalker MaQX by Fotona bol vybraný ako víťaz a získal ocenenie „najlepšia nová technológie“ roku 2017 v Európe (zastrešené vyhlasovaním THE Aesthetic Industry Awards). Centrum MUDr. Hasovej je tak opäť prvým pracoviskom na Slovensku s takou­to jedinečnou technológiou a to nielen na Slovensku, ale v celej strednej Európe. Preto sme naozaj veľmi vďační, že vaše problémy a otázky môžeme riešiť a objasňovať v našej pravidelnej rubrike práve s ňou.

 

Poďme na posledné dôležité fakty. Ak sa raz rozhodnete pre tetovanie a ponecháte si zadné vrátka, to znamená, že budete o krok vpred a budete s plánovaním tetovania myslieť aj na to, že sa vám neskôr možno nemusí hodiť a budete ho chcieť odstrániť, v tom prípade vedzte, že:

 

  • pri odstraňovaní tetovania rozhoduje zložitosť a veľkosť obrazca, lokalizácia, druh a typ farby, hĺbka prieniku farbiva, vek tetováže a kožný fototyp.
  • počet ošetrení v závislosti vyššie uvedených kritérií sa pohybuje zvyčajne v počte 3-15, v závislosti od použitej nano- či piko- technológie. S použitím pikolaseru výrazne znižujeme počet sedení, čím šetríme svoju kožu, čas a podstatne skôr sa dostaneme do cieľa. Nová technológia je spojená s ďalšími zdokonaleniami postupu, ktoré ocenia najmä citlivejšie typy.
  • úplné odstránenie tetováže nikdy nie je garantované, za pozitívny výsledok sa považuje redukcia obrazca do „voľným okom nespozorovateľného obrazu“ .

 

 

A zaujímavosť na záver

Kedysi zdobili kérky najmä drsňákov a len zriedka sa tetovanie našlo na viditeľnom mieste ženského tela. (Hovoríme o európskom kontinente.) V deväťdesiatych rokoch sa vytetované sloníky, tŕňové vence na ramenách a okolo členkov zapáčili aj jemnejším stvoreniam. No a dnes sa do tetovacích salónov rútia ľudia takmer každého veku, povolania či štýlu. Sloníky sa pretetovávajú na kvetiny, čínske znaky na orientálne mandaly. Lenže, nie vždy to dopadne dobre a preto ďalšie kroky smerujú do medicínskeho centra. Opýtali sme sa MUDr Hasovej na dôvody, prečo sa jej klienti po čase rozhodli okrem odstránenia nadbytočných tukov a vrások aj pre odstránenie tetovania. Z jej odpovede a chýb druhých sa možno poučiť.

 

„V súbore ľudí dožadujúcich sa odstránenia tetovania bolo až 42 % tých, ktorí sa pre tetovanie rozhodli ako pre rozmar v zlomku sekundy a svoje konanie označili ako impulzívne“, uzatvára naše posledné stretnutie v roku 2018 vaša obľúbená MUDr. Iveta Hasová z centra MEDISKIN.

 

Potrebujete sa i vy poradiť? Potom neváhajte, kontaktujte MEDISKIN na tel. čísle: 02/57 78 67 78 alebo e-mailom: mediskin@mediskin.sk. MUDr. Hasová a jej tím je tu i pre vás!

 

Patrí do vydania