Parížsky gentleman Hugo Jacomet ocenil slovenské módne remeslo

Internet ho pozná ako dokonalého „parížskeho gentlemana“. Hugo Jacomet, módny odborník a autor dvoch kníh o pánskom štýle, si tentoraz do svojho hľadáčika vybral Slovensko. V Bratislave navštívil niekoľko malých rodinných podnikov a lokálnych remeselníkov, ktorých práca sa preslávila aj za našimi hranicami.

Moderný gentleman v dokonalom obleku

Hugo Jacomet je chodiacou ikonou a stelesnením nielen dokonalého gentlemanského štýlu, ale aj dnes veľmi populárneho termínu „slow fashion“. Rodený Parížan totiž svoj šatník i kariéru postavil práve na malých, rodinných, kvalitných výrobcoch oblečenia i doplnkov, ktoré vydržia celé generácie. Namiesto množstva oblečenia na pár použití stavia na štýl, ktorý je elegantný, výnimočný a nesmrteľný.

 

Zo svojej vášne si Hugo Jacomet vybudoval aj živobytie a stal sa uznávaným módnym odborníkom. Pravidelne vystupuje v televízii, bloguje pre svoj projekt Parisiangentleman.co.uk a je autorom dvoch kníh, tzv. módnych „biblií“ pánskeho štýlu – The Italian Gentleman a The Parisian Gentleman. Ponúka v nich príbehy starých francúzskych a talianskych módnych domov, ateliérov, krajčírov a remesiel, ktoré v úzkych uliciach Paríža či iných miest prežili desaťročia meniacej sa módy. A práve takých výrobcov navštívil teraz Hugo Jacomet i v Bratislave.

 

Módne chuťovky zo sveta

V rámci svojej práce pre projekt Sartorial trips cestuje po celom svete a navštevuje prestížne pánske salóny, ktoré neskôr hodnotí. Za svoj najnovší cieľ si vybral malý, kvalitný rodinný podnik Maximilián Mucska Tailors, ktorý sa ako jeden z mála na Slovensku venuje šitiu formou „bes­poke“ (na mieru). Služby salóna vyskúšalo už množstvo slovenských, ale aj svetových celebrít, medzi inými napríklad charizmatický herec Richard Stanke či manžel opernej divy Anny Netrebko Yusif Eyvazov.

 

Hugo Jacomet na Slovensko pricestoval so svojou americkou manželkou Sonyou, ktorá bola hlavným iniciátorom návštevy. Expertka na bespoke tailoring videla potenciál malého krajčírskeho salónu už na sociálnych sieťach. V práci Slovákov videla zaujímavé prepojenie medzi talianskym a francúzskym štýlom, ale najmä precíznosť spracovania niektorých dôležitých detailov.

 

Erika Mucsku, zastupujúceho druhú generáciu krajčírov v rodinnom podniku, návšteva a záujem Huga Jacometa a jeho manželky Sonye o ich tvorbu veľmi potešila. „Je nám cťou, keď nás pri našej každodennej práci v krajčírskom ateliéri oslovia osobnosti, akými sú Hugo a Sonya,“ tvrdí. „Je to dôkazom toho, že naša poctivá práca sa vypláca. Vďaka tejto novej spolupráci k nám možno pricestujú aj noví klienti z krajín, pre ktoré sme ešte nepracovali. Teším sa na každú jednu novú výzvu a verím, že ju zvládneme,“ dodáva s pokorou Erik.

 

Láska k ručnej práci

Sám Hugo podľa svojich slov pochádza z jednoduchej rodiny. K vášni a obdivu voči ručnej práci ho priviedol jeho dedko, ktorý sám ručne vyrábal topánky. „Dokonale si spomínam na vôňu kože v jeho malej manufaktúre, keď vyrábal topánky pre národnú jazdeckú školu Saumur,“ spomína. „Za topánkami stalo množstvo driny a krvi na rukách môjho starého otca. Aj preto sa na celú ručnú prácu pozerám inak, s veľkým rešpektom a úctou,“ povedal Hugo.

 

Francúzsky módny expert pri rozhovore v ateliéri prezradil aj to, čo si všimol o štýle v našich uliciach: „Slovensko vnímam ako krajinu, ktorá ekonomicky rýchlo rastie. S tým súvisí aj štýl. Množstvo bohatých ľudí v týchto krajinách rado investuje do vecí, ktorých značka je viditeľná. Sú to autá, hodinky, topánky, ale aj obleky. Kúpou takýchto vecí však podporujú najmä reklamu a nie poctivý rodinný biznis. Ľudia sa chcú ukazovať, ale o tom nie je štýl. My ľudí učíme, že do kvality treba investovať.“ Pri kúpe kvalitného ručne šitého obleku z miestnej dielne či ateliéru presne viete, ako vaše veci vznikli, poznáte rodinu či remeselníka, ktorého podporujete, a aj keď takýto kúsok môže byť drahší, budete ho môcť nosiť oveľa dlhšie ako modely z veľkých fabrík, i keď s luxusnou visačkou. Súhlasila s ním i jeho štýlová manželka Sonya, ktorá v tmavomodrom károvanom kostýme vyzerala ako vystrihnutá zo žurnálu: „Nie je to o ukazovaní, ale o pocite. My sme rebeli, ktorí veria v eleganciu a učia ľudí znova sa krásne a kvalitne obliekať.“

 

Módni rebeli

Manželia Hugo a Sonya sa často označujú za novodobých „rebelov“, i keď v spojení s ich klasickým štýlom tento termín vyznieva celkom prekvapivo. Hugo to však vysvetľuje tým, že sám vyrastal v čase, keď muži od oblekov a formálneho oblečenia skôr utekali a pôvodné módne pravidlá postupne prestali takmer úplne dodržiavať. Na pracovné porady už dnes málokto príde v obleku a kravate, takže jeho „zaryté“ formálne obliekanie na všetky príležitosti je dnes skutočne tak trochu rebéliou.

 

Krásne a kvalitne oblečení vyrazili do bratislavských ulíc i manželia z Paríža. Hugo zvládal letnú teplotu na začiatku septembra v ľahkom krémovom letnom obleku so sakom s dvojradovým zapínaním, zatiaľ čo jeho žena dodala páru trochu „rebélie“ v trendovom a nesmrteľnom káre. Okrem ateliéru Maximilán Mucska Tailors manželia Jacometovci navštívili aj ateliér Verbua vyrábajúci kožené tašky a doplnky, slovenského výrobcu ručne šitých topánok Mareka Pažitného či značku Monarchie company vyrábajúcu kvalitné ručne šité motýliky k oblekom. Po návšteve Bratislavy vo výnimočnom šatníku Huga Jacometa pribudne aj minimálne jeden oblek z dielne Mucskovcov, a keďže jeho príprava zaberie nejaký čas, na talentovaného gentlemana u nás ešte určite narazíme.

Patrí do vydania