Letné mesiace predstavujú záťaž pre náš organizmus. Ako ich v zdraví prežiť?

Letné mesiace sú za posledné roky charakteristické neutíchajúcimi búrkami, ktoré sa striedajú s extrémnymi suchami a horúčavami. Meteorológia sa z vás určite nestanú, ale je dobre vopred vedieť, ako zvládnuť horúce letné mesiace bez ujmy, aby ste vôbec nemuseli navštíviť žiadneho špecialistu. Ako teda prežiť v zdraví nasledujúce letné mesiace?

 

Nevystavujte sa počas obeda priamemu slnku

Najmä v dovolenkových strediskách sa schovávajte počas obeda v chládku. V prímorských oblastiach veľmi dobre vedia, že organizmus potrebuje oddýchnuť a práve preto zaviedli siestu. Vtedy sa každý na chvíľu zastaví a venuje sa len oddychu. Ak ste práve v tomto čase na výlete, odporúčame vám dávať si na hlavu kvalitnú pokrývku hlavy. Najmä detičky trpia tým, že nemajú žiadnu pokrývku hlavy. Môžete mať krásne zuby, ktoré ste vybielili za pomoci často používaných bieliacich pásikov, ale ak si nechránite hlavu, len ťažko si dokážete deň, resp. zvyšok dňa, plnohodnotne užiť.

 

Pite, ale s rozumom

V letných mesiacoch by sme mali viac klásť dôraz na pitný režim. Dospelý človek by mal denne vypiť aspoň štyri litre tekutín. Určite vám neodporúčame popíjať kávu, ktorá odvodňuje a horúce, respektíve sladené nápoje. Najlepšia pre vás bude filtrovaná čistá voda alebo bylinkový čaj v izbovej teplote. Dôraz klaďte najmä na zdravie močových ciest, aby ste zbytočne nemuseli behať po urológii. Nesmieme zabúdať, že tekutiny z tela strácame nielen močením, ale aj dýchaním, preto je priam nevyhnutné si ich pravidelne dopĺňať.

 

Nič nepodceňte

Vysoké teploty vám budú spôsobovať únavu. Ľahko sa môže stať, že sa vám posunie menštruačný cyklus a vy tak pred odletom budete musieť navštíviť v Bratislave gynekológiu. Nezabúdajte však, že ak sa nebudete pred slnkom v kritickom čase schovávať a ešte k tomu zanedbáte aj pitný režim, na vašom zdraví sa to prejaví.

Patrí do vydania: 
Jún 2017