Nosové spreje Vincentka museli recertifikovať

Dočasný niekoľkomesačný výpadok predaja minerálnej vody Vincentka v sprejoch končí a zákazníci by ju mali opäť dostať v lekárňach a zásielkových obchodoch. Výpadok spôsobila nová legislatívna úprava Európskej únie týkajúca sa zdravotníckych prostriedkov. Akciová spoločnosť Vincentka, ktorá ako jediná má práva na plnenie Vincentky do obalov, tak musela absolvovať zdĺhavý proces recertifikácie svojich výrobkov. Informoval o tom riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s., Ján Šumšal.

„V piatok 12. mája 2017 sme konečne dostali certifikáty na oba typy nami vyrábaných nosných sprejov VINCENTKA NOSOVÝ SPREJ JUNIOR 0+ a pre staršie deti a dospelých VINCENTKA NOSOVÝ SPREJ STANDARD. Hneď v pondelok 15. mája sme opäť začali s distribúciou týchto sprejov do veľkoskladov. Niekoľko dní však potrvá, kým sa dostanú na pulty lekární v ČR a na Slovensku. Niekoľkomesačný výpadok, sa prejavil aj na tržbách a zákazníci ostali niekoľko mesiacov bez svojej obľúbenej a osvedčenej pomoci pri nádchach všetkých druhov. Je nám to ľúto, ale dúfame, že sa k týmto čisto prírodným produktom čo najskôr vrátia,“ konštatoval J. Šumšal. 

 

Dodal, že certifikácia vlastne znamená, že výrobok spĺňa všetky náležitosti, ktoré si vyžaduje legislatíva a výrobca môže používať značku CE. Bez certifikácie sa zdravotnícke prostriedky nemôžu v EÚ predávať. Štandardne každých 5 rokov je nutné výrobky recertifikovať.

 

,,Zhodou okolností sa nutnosť recertifikácie pre spreje Vincentky objavila vlani v lete tesne po tom, čo v EÚ začala platiť nová legislatíva, ktorá si vyžadovala iný prístup k recertifikácii a zmeny v dokumentácii, klinickom hodnotení výrobkov a pod., ktoré boli súčasťou certifikácie. Termíny sa bohužiaľ natiahli na niekoľko mesiacov. Zmenu legislatívy EÚ iniciovali asi pred dvomi rokmi problémy okolo prsných implantátov. Nová legislatíva je oveľa prísnejšia a neberie ohľad na to, či ide o zdravotnícke prostriedky z prírodných zdrojov ako Vincentka, alebo o umelo vyrobené látky, ako sú implantáty. Recertifikácia prebiehala už podľa novej legislatívy, čo nám spôsobilo ťažkosti. Všetky náležitosti, ktoré sme splnili pred 5 rokmi, sme museli znovu dokladovať v rozsiahlej dokumentácii, s preklinickým a klinickým hodnotením, podľa už sprísnenej novej legislatívy,“ vysvetlil J. Šumšal.

 

Okrem balenej vody Vincentka a sprejov je mimoriadne obľúbená aj koncentrovaná Vincentka Nasalis, ktorá je určená na preplachovanie nosných dutín a nosohltanu. Používa sa aj pri predoperačnej príprave. Na certifikát Nasalisu spoločnosť ešte stále čaká a na trhu jeho výpadok zatiaľ trvá. Spoločnosť Vincentka však dúfa, že je to už len záležitosťou niekoľkých dní.

 

VINCENTKA NOSOVÝ SPREJ JUNIOR 0+ a pre staršie deti a dospelých VINCENTKA NOSOVÝ SPREJ STANDARD sú spreje, ktoré pomáhajú čisteniu nosovej sliznice a optimálnemu fungovaniu tzv. slizničnej imunity ako obrany pred infekciami. Zásadný rozdiel medzi nosovým sprejom štandard a junior spočíva v tom, že junior je určený pre novorodencov a malé deti. Oproti štandardnému prevedeniu sa líši polovičnou dávkou, nižším tlakom rozprašovača a užším koncom aplikátora. Náplň je rovnaká a môže sa po minutí dopĺňať z veľkého balenia Vincentky s objemom 0,7 l. Obľuba nosových sprejov vyplýva predovšetkým z ľahkej aplikácie Vincentky do nosných dutín. Pri aplikácii Vincentky nosovým sprejom u dojčiat je potrebná veľká opatrnosť z dôvodu možného poranenia dieťaťa. Najlepšie je použiť sprej tak, aby sa nezasúval do nosovej dierky, ale použil sa v tesnej blízkosti. Vincentka nosový sprej pomáha aj pri peľových alergiách, keď pomáha udržiavať fyziologickú čistiacu schopnosť nosovej sliznice, umožňuje optimálne fungovanie tzv. slizničnej imunity. Je odporúčaná alergológmi pre zvládanie ťažkostí pri peľových a prachových alergiách. Používanie nosového spreja Vincentka nie je obmedzené časovo ani frekvenciou použití za deň. Sprej je možné doplniť Vincentkou z originálneho balenia 0,7 l. Pre vstrekovanie do úst je možné zadarmo si objednať aj ústny aplikátor a to na www.vincentka.cz.

 

Okrem čistenia sliznice od hlienov je Vincentka odporúčaná aj na pitné a inhalačné kúry pri ochoreniach dýchacích ciest, hlasiviek, pri chorobách látkovej výmeny, vredovej choroby žalúdka, dvanástnika a ich pooperačných stavoch, pri chronickom zdurenie pečene, diabetu mellitus, chronickej pankreatitíde. Pomáha regenerovať aj vnútorné prostredie človeka po veľkých stratách potu (šport, ťažká fyzická práca, horúčkovité ochorenia) a upravuje metabolizmus po alkoholových excesoch.

 

Vincentka sa distribuuje vo fľašiach prakticky bez zmeny - s Výnimkou vyfiltrovaním železa kyslíkom, ktorý by inak spôsobil zakalením balenej vody. Vincentka vo fľašiach má dvojročnú záruku a pri správnom skladovaní bez prístupu svetla sa jej účinky ani po rokoch neznižujú. Prioritou sú český a slovenský trh, ale Vincentka sa vyváža do 6 krajín sveta - na Slovensko, do Číny, Ruska, na Cyprus, Ukrajinu a do Estónska. Vincentka, a. s. ročne predá vyše 4 milióny 0,7 l fľaškových balení Vincentky.

 

Názov Vincentka vychádza z mena grófa Vincenca (z rodu Serényiovcov) a používa sa od roku 1792. História predaja Vincentky vo fľašiach  je dlhá takmer 200 rokov a siaha do roku 1820 a história kúpeľníctva v Luhačoviciach až do roku 1590. Vincentka je 100% prírodný produkt. Ide vlastne i zvyškovú pravekú treťohornú morskú vodu, ktorá ostala uväznená v horninových vrstvách pod Luhačovicami. Na svojej ceste z hlbín sa zrieďuje obyčajnou podzemnou vodou a priberá oxid uhličitý a rozpúšťa stopové prvky, takže nakoniec obsahuje takú širokú škálu prvkov ako máloktoré iné minerálne vody. Obsahuje biogénne prvky ako je lítium, rubídium, cézium, meď, zinok, vanád, chróm, kobalt vo fyziologickom pomernom zastúpení a je vhodná aj ako prírodný doplnok výživy pre športovcov, deti, tehotné ženy a rekonvalenscentov. Vincentka, aj keď má morský základ, nie je totožná s morskou vodou. Predovšetkým je menej slaná - až 3,5-krát menej ako morská voda a naviac obsahuje spomínané  biogénne prvky. Celková mineralizácia dosahuje 10 050 mg/l. Osmotickým tlakom 634,7 kPa sa blíži osmolarite ľudskej krvi a vnútrobunkových tekutín, aj preto je tak účinná.

 

Viac informácií je na www.vincentka.cz

Patrí do vydania: 
Jún 2017