Idete turistikovať? Toto si určite nezabudnite

Sezóna vysokohorskej turistiky sa pomaly rozbieha. Nielen Slováci, ale aj zahraniční turisti objavili čaro Vysokých Tatier. Veď aby nie. Tatry sú prirovnávané k Alpám, len sú samozrejme lacnejšie. Ak máte v pláne ešte toto leto navštíviť tatranskú prírodu, preverte si obsadenosť tatranských hotelov. Môže sa stať, že práve na ten termín, ktorý chcete, nenájdete v hoteli žiadnu voľnú izbu.

Ak si už ale vyberiete termín a zajednáte ubytovanie, skúste si spísať zoznam potrebných vecí, ktoré využijete na dovolenke v Tatrách. Čo by ste si s určitosťou mali vziať so sebou?

 

Nepremokavú bundu

Aj keď predpovede hlásia krásne počasie, hory sú nevyspytateľné. Hovorí sa, že v Tatrách sa mení počasie každú pol hodinu. Stačí ísť len raz do Tatier a určite si to všimnete. Môžete sa zobudiť do pekného slnečného rána. Na obed však môže byť už búrka.

 

Práve preto by ste si mali na turistiku vziať dobrú nepremokavú bundu, ktorá vás ochráni pred dažďom a vetrom. Ak vám zavadzia, opásajte si ju okolo pása. Určite nepodceňte počasie. Môže vás totižto nepríjemne prekvapiť. Vopred si pozrite predpovede, vypočítajte si vzdialenosť od tatranského hotela k cieľu a až podľa toho si vyberte túru. Akonáhle hlásia riziko prehánok, skúste si vyberať turistické trasy, na ktorých máte viacero horských chát. V zlom počasí sa tam môžete skryť a dať teplý nápoj, ktorý vás zahreje.

 

Náhradné tričko

V batohu si nechajte miesto pre náhradné tričko. Počas niekoľkohodinovej turistike určite prepotíte to, čo ste si obliekli a práve preto je veľkou výhodou mať ešte jedno po ruke. Náhradné tričko by malo byť ľahké a vzdušné.

 

Nočné videnie

Nie je povinnosťou mať nočné videnie, ale mnoho turistov ho využíva. Ak plánujete dlhšiu turistiku a viete, že pravdepodobne neprídete do západu slnka, majte po ruke nočné videnie. Pomôže vám trafiť naspäť do hotela.

 

Veľa tekutín

Či je zima, či je leto, tekutiny treba. Pripravte si minimálne jeden a pol litra tekutín (najlepšie čaju alebo čistej neochutenej minerálky). Odporúčajú sa dva litre tekutín. Ak sa vám to zdá veľa, nenechajte sa oklamať. Verte, že takéto množstvo tekutín pri námahe určite spotrebujete. Množstvo turistov siaha po iontových nápojoch, ktoré pomôžu k lepšiemu výkonu.

 

Mapy

Nie každý si pamätá trasy. Preto si vždy pribaľte do batoha mapu, ktorá vám pomôže lepšie sa zorientovať v teréne. Ak sa neviete orientovať v mapách, radšej si na papierik napíšte medzibody turistickej trasy a turistický čas. Podľa toho si budete vedieť vyrátať príchod do konkrétneho medzibodu a vypočítať predpokladaný príchod do cieľa.

 

Kvalitný ruksak a obuv

Nie je nad kvalitnú obuv, v ktorých sa vám nepodvrtne noha a na kvalitný ruksak, ktorý sa vám neprisaje na pokožku. Ak nemáte ani jedno, neváhajte ani minútu a kúpte si kvalitnejšiu obuv a ruksak. Pri vysokohorskej turistike by ste ich nemali vynechať. Ak sa bojíte zašpinenia automobilu, zabezpečte si autokoberce. Interiér automobilu tak ostane čistý aj napriek tomu, že budete mať v nohách niekoľko kilometrov vysokohorskej turistiky.

Patrí do vydania