Chrípka opäť útočí: Pripravte sa na ňu!

Pomaly sa vonku ochladzuje a často podceňujete výber vhodného oblečenia. Jesenné rána vedia chladom nepríjemne prekvapiť. Hovorí sa, že keď začnete cítiť zimu, je už neskoro.

 

 

Dôverne to všetci poznáte. Vybehnete von oblečení na ľahko. Sadnete si do studeného auta. Alebo sa pri behu na autobus spotíte a keď z neho vyjdete von ofúkne vás studený vietor. Toto je len niekoľko možností, ako môžete úplne nevedomky dať zabrať organizmu hneď z rána. Prechladnutím organizmu často nastáva u človeka chrípkové ochorenie. S upchatými dutinami sa začne objavovať aj bolesť hrdla, hlavy alebo dokonca celého tela. Začnete mať pocit, že nič lepšie ako pobyt v teplej posteli neexistuje, no povinnosti často volajú a vy si nemôžete len tak dovoliť preležať celý týždeň v posteli. Ľudia sa pri chrípkových ochoreniach často hrajú na domácich lekárov a naordinujú si od tabletiek, cez kvapky a sirupy úplne všetko čo lekárnička dá. Často ani nezvažujú kombinácie liekov, ktoré nemusia byť úplne ideálne. Nehovoriac o tom, že veľakrát ani neuznajú za vhodné navštíviť lekára, pretože majú dojem, že si vedia pomôcť aj sami. Pri chrípke však nie sú ani tak dôležité lieky, ako dostatok odpočinku a tekutín na vyplavenie choroby z tela.

 


Chrípka je z medicínskeho aj ekonomického hľadiska každoročne najzávažnejším infekčným ochorením na svete. Chrípková epidémia, ktorá útočí každý rok postihuje zdravé aj rizikové populácie na celom svete. Odhaduje sa, že ročne ochorie na chrípku 10 až 15 % ľudí na celom svete. Podľa štatistík spôsobuje chrípka odhadom celkovo 3 milióny prípadov závažného ochorenia a 250 až 500 tisíc úmrtí.

 

Prečo sa chrípke a jej komplikáciám venuje pozornosť?


- pretože nevynechá v rámci výskytu ani jeden rok - vždy postihne masy ľudí v krátkom čase - postihne vždy celú populáciu bez rozdielu - pôsobí devastujúco na ľudský organizmus - výsledkom je vždy vysoká chorobnosť, úmrtnosť a veľké ekonomické straty

 

Možných opatrení v rámci prevencie nie je málo. Avšak nie všetky sú účinné a nie vždy vieme ako na to. Ak chcete mať väčší pocit istoty, že vás chrípka obíde, vyskúšajte očkovanie. Môže to byť dobrý spôsob ako zahájiť boj s chrípkou. Ukázalo sa že očkovanie proti chrípke patrí medzi to najúčinnejšie opatrenie. Zisteniu predchádzalo viac ako 60 rokov skúseností, podanie miliárd dávok všetkým vekovým skupinám a najrozsiahlejšie klinické štúdie efektívnosti a bezpečnosti očkovacích látok proti chrípke.

 

Čo by ste mali vedieť o očkovaní


- vykonáva sa každoročne

- optimálne v priebehu októbra - novembra (prípadne decembra)

- zloženie očkovacej látky sa aktualizuje pred každou sezónou

- protilátky sa vytvoria 10-14 dní po očkovaní

- dôležitý je správny výber očkovacej látky

 

Po podaní dávky očkovacej látky si imunitný systém automaticky sám vytvára svoju vlastnú protilátku proti možnému ochoreniu. Ani jedna zo zložiek prítomných v očkovacej látke nemôže vyvolať chrípkové ochorenie, a preto sa nemusíte báť nežiaducich prejavov vírusových ochorení. Je teda na mieste zvážiť či si môžete dovoliť zostať doma s chrípkou, alebo potrebujete byť aktívny a ležanie v posteli, pokiaľ sa netýka dovolenky, je pre vás zbytočný luxus.

 

 

Patrí do vydania