Karlova Studánka - Výnimočné kúpele uprostred prírody

Čistý vzduch a blahodarná liečivá voda Horské kúpele Karlova Studánka sú výnimočné kúpele uprostred krásnej prírody Jesenníkov (Praděd – najvyšší vrch Moravy – 1492 m n. m.). Sú jedinečné svojou unikátnou architektúrou, ktorá nemá u nás obdoby, svojím jedinečným čistým vzduchom (najčistejším v strednej Európe) porovnateľným so švajčiarskymi Alpami a oázami odpočinku, ktoré dané miesto ponúka.

 

 

Ležia v údolí horskej riečky Bílá Opava. Táto horská bystrina čeriaca sa vo vodopádoch a okolité široké komplexy lesov sú zdrojom čistého vzduchu tunajšej prírody. Horské kúpele Karlova Studánka sú najvyššie položené kúpele v Českej republike. Tieto unikátnosti zaujali aj novinárov New York Times a odporučili Karlovu Studánku na návštevu a pobyt ako jednu zo 40 destinácií sveta!

 

Všestranné liečebné účinky

 

Kúpele Karlova Studánka sa profilujú ako horské klimatické kúpele. Tamojšia kuchyňa sa stará o stravu z kvalitných surovín, horský charakter im dodávajú stáda oviec ekologicky spásajúce trávu, pre zdravie sú tu rozlične náročné turistické okruhy. Kúpele sa zameriavajú na ľudí s dýchacími ťažkosťami, onkologických pacientov, ľudí s obehovými problémami, duševnými a psychickými poruchami, ako aj s kardiologickými a kožnými ochoreniami. Dnešné kúpele v Karlovej Studánke využívajú svoju ojedinelú liečivú klímu najmä na liečenie astmatických ochorení, zápalov hrdla, hlasiviek, priedušiek, alergií, ale takisto na doliečovanie stavov po operáciách nosa, hrdla a pľúc. Takisto sú vhodné pre onkologicky chorých, ktorým sa skončila základná liečba a potrebujú zregenerovať svoj imunitný systém v tomto prírodnom liečivom prostredí. Kúpeľní hostia, ktorí majú pohybové, kĺbové ťažkosti a problémy s chrbticou, nájdu v liečebnom programe procedúry vhodné na svoju diagnózu. Prvým prírodným liečivým zdrojom je teda čistý vzduch, ďalším zdrojom kúpeľov je prírodná, stredne mineralizovaná uhličitá voda hydrogénuhličitanovo- vápenatého typu so zvýšeným obsahom kyseliny kremičitej, ktorá sa využíva na liečenie vysokého krvného tlaku. Samotný prírodný oxid uhličitý unikajúci v dôsledku uhasínajúcej sopečnej činnosti z vnútra zeme sa špeciálnou technológiou zachytáva a využíva na liečenie tzv. suchými kúpeľmi. Na samotnom povrchu kúpeľných prameňov ležia ložiská liečivej rašeliny. Tento prírodný zdroj vhodný po zohriatí na liečbu pohybových a chrbticových problémov, bráni rýchlejšiemu úniku kysličníka uhličitého z pôdy. Tvorí sa tu prírodná liečivá minerálna voda. Tá sa dnes získava z vrtov hlbokých 120 metrov a využíva sa na pitné kúry, ale najmä aj na liečbu minerálnymi kúpeľmi. Účinnou procedúrou je elektroliečba, ako aj rehabilitácia – individuálne cvičenia, klasické a reflexné masáže, manuálna lymfodrenáž, fyziatrická a rehabilitačná starostlivosť podľa Brügerovho konceptu. Pre náročnejších klientov, ktorí si radi doprajú i niečo iné, ponúkajú kúpele napr. masáž lávovými kameňmi, thajskú masáž, bylinný termofor s masážou, čokoládovú relaxačnú procedúru, voskový zábal z včelieho vosku, ílový zábal. Procedúry prebiehajú pod dohľadom vysoko erudovaného personálu, ktorý si svoju kvalifikáciu neustále rozširuje ďalšími špecializačnými kurzmi. Vďaka svojej veľkosti a polohe ponúkajú horské kúpele takisto nádherné zázemie pre rodiny s deťmi, pre seniorov, športovcov i ľudí, ktorí si chcú len oddýchnuť. Najznámejšie liečebné pramene v Karlovej Studánke: najstarší prameň Maxmilián (objavený v r. 1780), prameň Karel, prameň Antonín, prameň Vilém (Wilhelm), prameň Bezejmenný, prameň Trubkový, prameň Norbert a pramene Petr a Vladimír.

 

 

Miesto na relax a upevňovanie zdravia

 

Kúpeľní hostia sú ubytovaní v novo rekonštruovaných 3* historických objektoch spĺňajúcich vysoké požiadavky klientov. Pacientom i širokej verejnosti je k dispozícii rehabilitačný wellness bazén v budove Letních lázní. Ide o prvý bazén tohto druhu v Českej republike s novým prvkom balneologického vnútorného vybavenia. Bazén má množstvo nových technologických prvkov a obsahuje slanú vodu, zohrievanú na 33°C. Popri hydroterapii je možné absolvovať termoterapiu, fototerapiu a inhaláciu v soľnej jaskyni. K veľmi obľúbenej atrakcii patrí bazénový whirpool s farebne sa meniacim dnovým svetlom v rohovej časti bazénu, kde je možnosť posedenia na kruhovej masážnej tyči zabezpečujúcej masáž pod vodou prúdom vody i prúdom vzduchu unikajúceho cez dýzy. Vedľa bazénu je nevšedná atrakcia – tepidárium umožňujúce relaxáciu v suchom i vlhkom teple, ako aj fínska sauna. Dopoludňajšia prevádzka bazéna bez atrakcií je určená na rehabilitáciu kúpeľných pacientov využívajúcich liečbu pod dohľadom fyzioterapeuta. Horské kúpele Karlova Studánka pre svojich klientov zriadili ambulantnú rehabilitáciu. V súčasnosti je čakacia lehota na ambulantnú rehabilitáciu približne 10 dní.

 

 

Športové vyžitie

 

Karlova Studánka ponúka v lete a na jeseň svojim návštevníkom stopercentné športové vyžitie a rekreáciu. Okolitá príroda a hustá sieť lesných i turistických trás nabádajú na výlety na bicykli či pešiu turistiku do okolitej krásnej prírody. V posledných rokoch sa využíva na vychádzky metodika severskej chôdze (tzv. nordic walking so špeciálnymi palicami). V okolí Karlovej Studánky sa nachádza sieť kúpeľných chodníkov a trás, ktoré môžu návštevníci využiť na prechádzky a mnohé aj ako cyklotrasy. Vyznačené turistické cesty vedú do vyšších partií hôr, ale aj do okolitých obcí. Môžete navštíviť zámok Bruntál, rozhľadňu v Zlatých Horách, púťové miesta Maria Hilf pri Zlatých Horách alebo si urobiť nenáročný výstup na Zámocký vrch v Ludvíkove. Tu bol kedysi hrad Fürstenwalde, ktorý vznikol v roku 1348.

 

 

Spoločenský život

 

Na spoločenský život v Karlovej Studánke slúžia kaviarne v blízkosti balneoprevádzok či priestory na spoločné stravovanie, ktoré sa využívajú na kongresovú činnosť a na vzdelávacie alebo kultúrno-zábavné akcie. Návštevníkom je k dispozícii aj celodenne otvorený kostol Panny Márie Uzdravenia chorých na pokojnú meditáciu i na spoločné bohoslužby, ktoré majú každý deň svoj vyhradený čas. Kúpele ponúkajú jedinečné reprezentačné priestory na organizovanie kongresov, firemných akcií, seminárov i plesov.

 

 

České i svetové kúpele

 

Keď nedávno denník New York Times uviedol v tipoch pre turistov popri Thajsku či Brazílie aj Jeseníky, vyvolalo to medzi tamojšími starostami či hoteliermi nadšenie. Mnohí rozmýšľali, ako sa hory do výberu dostali. Napísala o nich Sarah Wildmanová, ktorá v Česku pátrala po histórii svojej rodiny. V kúpeľnom meste Karlova Studánka založenom na konci 18. storočia Maxmiliánom II. Františkom, najmladším potomkom rímskej cisárovnej Márie Terézie, vznikala väčšina kúpeľných stavieb vo švajčiarskom chatovom štýle v rokoch 1850 – 1890. O minerálnej vode, ktorá obcou preteká, sa hovorí, že dokáže vyliečiť každého (ľudia si prinášajú veľké nádoby, aby si jej mohli vziať čo najviac domov). Bývalý prezident Václav Havel si v kúpeľoch údajne prenajal celý hotel, aby sa tu zotavil po chirurgickom zákroku. „Sarah bola nadšená z čistého vzduchu a krásnej drevenej architektúry a bola sa pozrieť aj do hotela Slezský dům, kde sa liečil Václav Havel,“ hovorí sprievodca a tlmočník Sarah Pavel Kuča z Krnova.

 

 

TIP


Hudobný festival v Horských kúpeľoch Karlova Studánka

V dňoch 1. – 7. 9. 2014 bude v Horských kúpeľoch prebiehať hudobný festival s Evou Garajovou a jej hosťmi. Každý deň jedinečný koncert špičkových interpretov vážnej hudby.

 

 

Viac na www.horskelazne.cz 

 

 

 

Patrí do vydania