Najväčšie bezpečnostné diery v našich zvykoch

Osem z desiatich ľudí nevie, ako má vyzerať naozaj dobré heslo. Skoro tretina z nás bez problémov požičia platobnú kartu. To sú niektoré z najčastejších chýb, ktoré v našich vedomostiach o bezpečnej správe peňazí odhalil prvý TEST e-SEBAOBRANY. V máji a júni online kvíz uskutočnila Sberbank Slovensko. V spolupráci so softvérovou spoločnosťou ESET teraz Sberbank Slovensko prináša novú službu na zvýšenie bezpečnosti online platenia – webovú aplikáciu, ktorá vyčistí počítač od vírusov.

 

V období letných dovoleniek v zahraničí môžeme byť vystavení väčším rizikám, že nás podvodníci oberú o peniaze a ani o tom nemusíme vedieť. V plážovej reštaurácii pri platení večere stratíme našu kartu na pár sekúnd z dohľadu a nepoctivý obchodník ju skopíruje. Alebo využijeme verejnú wi-fi sieť v hoteli na našom počítači a urobíme operácie cez online banking.

 

 

Aké najväčšie nástrahy v našich zvykoch a vedomostiach odhalil online kvíz

TEST e-SEBAOBRANY a ako sa im vyhnúť:


 

- 82% respondentov nevie zvoliť najbezpečnejšie heslo z ponúkaných možností. Pozor: najkomplikovanejšie heslo, ktoré si neviete zapamätať, nie je bezpečné.

 

- 53% respondentov považuje sťahovanú mobilnú aplikáciu za bezpečnú, ak je z oficiálneho obchodu. Pozor: dôležitejšie je najprv prečítať si, aké oprávnenia aplikácia v mobile požaduje.

 

- 32% respondentov nevie, čo je skimming. Pozor: praktiky podvodníkov sú stále sofistikovanejšie.

 

- 28% ľudí požičiava platobnú kartu blízkym či známym. Pozor: Kartu si strážte viac ako hotovosť a nespúšťajte ju z očí.

 

- 22% respondentov používa jedno heslo pre viacero služieb, respektíve používa do online bankingu to isté heslo, ktoré mu na začiatku dala banka. Pozor: existujú softvéry na prelomenie jednoduchých hesiel.

 

 

Na zvýšenie bezpečnosti online platenia prináša teraz Sberbank Slovensko bezplatnú aplikáciu „ESET Online scanner“ v špeciálnej edícii priamo na svojej stránke v sekcii online bankingu vôbec ako prvá finančná inštitúcia na Slovensku. Hlavnou úlohou skenera je preskúmať počítač a odstrániť všetky druhy digitálnych hrozieb – voľne sa šíriace ako aj doteraz neznáme formy vírusov, červov, trójanov, spyware a iných internetových hrozieb. „Každý klient si teda môže ešte pred finančnou transakciou skontrolovať svoj systém, ak si chce byť istý jeho zabezpečením. Skener môže slúžiť ako dobrá jednorazová kontrola potom, čo sme počítač použili v rizikovom prostredí,“ hovorí Filip Vítek, vedúci oddelenia Customer Value Management Sberbank Slovensko. Ako však dopĺňa, „tak, ako je pre bezpečnosť financií dôležitý čistý počítač, je zároveň dôležitá aj naša obozretnosť. Silné zabezpečenie nás neochráni pred tým, aby sme dobrovoľne poslali peniaze podvodníkovi, ktorému naletíme.“ „Zlodeji a podvodníci už neoperujú len na ulici, ale aj za počítačom. O peniaze preto človek môže prísť aj virtuálne. Z tohto dôvodu sa oplatí byť ostražitým a spozornieť nielen pri vyskočení okienka bezpečnostného softvéru, ale aj pri prijatí podozrivého e-mailu pýtajúceho si číslo karty alebo rôzne prístupové údaje,“ dopĺňa Róbert Lipovský, analytik škodlivého kódu z antivírusovej spoločnosti ESET. Užívateľ si môže pri spustení skenera vybrať z dvoch stupňov kontroly. Môže si zvoliť „Rýchlu kontrolu“, ktorá preverí vybrané adresáre približne za minútu. Alebo „Detailnú kontrolu“ celého počítača či zvolených adresárov, ktorá môže trvať aj 20 minút podľa veľkosti pamäte. Skener však nenahrádza plnohodnotné antivírusové riešenie, keďže nepôsobí dlhodobo, ale iba jednorazovo.

 

 

 

Patrí do vydania