Magnézium v tele ženy

Magnézium je minerálna látka, ktorú potrebuje každá bunka v tele. Je to dôležitý bunkový regulátor, ktorý sa zúčastňuje na viac ako 300 enzýmových reakciách v organizme vrátane tvorby cukrov, tukov a bielkovín či na využívaní zásob energie pre bunky.

 

 

Do organizmu sa dostáva prostredníctvom stravy a tekutín. Nachádza sa v mnohých potravinách, ale len v malých množstvách (napríklad zelená zelenina, strukoviny, banány, orechy, semená, celozrnné výrobky). Preto ak nie je vaša strava vyvážená a plnohodnotná, môže sa stať, že ho budete mať v tele nedostatok. To sa potom prejaví rôznymi nepríjemnými príznakmi (podráždenosť, únava, bolesti hlavy, svalové kŕče, búšenie srdca a pod.), ktoré vedia poriadne strpčiť život. Štatistiky hovoria, že až 20 % populácie prijíma menej ako 2/3 odporúčanej dennej dávky magnézia. Preto sa niet čo čudovať, že sa necítite zdravo a dobre. Ak chcete pomôcť svojmu zdravotnému stavu a zvýšiť si hladinu magnézia, odborníci odporúčajú vyberať si lieky s obsahom magnézia a nie výživové doplnky. Liek má totiž preukázateľné farmakologicky účinné množstvá liečivých látok a ich obsah je prísne kontrolovaný štátnymi orgánmi. V praxi sa na zvýšenie hladiny magnézia v organizme osvedčil voľnopredajný liek magnerot od spoločnosti Wörwag Pharma, ktorý obsahuje účinnú kombináciu magnézia a kyseliny orotovej. Jeho pozitívny účinok bol potvrdený viacerými klinickými štúdiami. O správnom užívaní magnerotu sa informujte u svojho lekára alebo lekárnika a pozorne si prečítajte príbalový leták. Žena v rôznych obdobiach života potrebuje zvýšený prísun magnézia do organizmu. Kedy to je? Poďte sa na to pozrieť s nami.

 

Hormonálna antikoncepcia

Podľa štatistík je na Slovensku okolo 300 000 žien v reprodukčnom veku, ktoré pravidelne užívajú hormonálnu antikoncepciu. Bolo dokázané, že ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu majú preukázateľne nižšiu hladinu magnézia v porovnaní s tými, ktoré hormonálnu antikoncepciu neužívajú. Ak aj vy užívate hormonálnu antikoncepciu a prejavil sa vám niektorý z príznakov nedostatku magnézia, možno ste ani netušili, že príčina môže byť práve tu! Dosiahnuť správnu hladinu magnézia v tele môžete adekvátnou liečbou magnéziom, o ktorej sa môžete poradiť so svojím lekárom.

 

Obdobie tehotenstva

V tomto období potrebuje organizmus ženy viac živín (vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov), aby sa dieťatko správne vyvíjalo. Práve v tehotenstve stúpa potreba magnézia o 15 – 20 % a vzhľadom na zvýšené prekrvenie obličiek dochádza aj k jeho vyšším stratám. Nedostatok magnézia v období tehotenstva spôsobuje kŕče v lýtkach alebo bruchu a môže mať za následok potrat alebo predčasné pôrodné bolesti. Preto veľa gynekológov predpisuje budúcim mamičkám prípravky s obsahom magnézia.

 

Bolesti hlavy

Rozšíreným druhom bolesti hlavy je migréna. Rôzne výskumy preukázali, že záchvaty migrény sprevádza nízka hladina magnézia v organizme. Dokonca nielen počas záchvatu migrény, ale aj celkovo mali pacienti s migrénou nižšie hodnoty koncentrácie vnútrobunkového magnézia oproti zdravým jedincom. Preto sa ako účinný prostriedok v boji proti migréne osvedčila liečba magnéziom. Viaceré štúdie dokázali, že vysoké dávky magnézia môžu znížiť výskyt migrény takmer o polovicu. Pri dlhodobej liečbe magnéziom (minimálne 3 mesiace) dochádza k výraznému poklesu výskytu aj intenzity bolesti a k redukcii užívania liekov proti bolesti.

 

www.magnerot.sk

 


Patrí do vydania