10. ročník Orange Fashion bude oslavou slovenskej módy

Prestížne módne podujatie Orange Fashion pri príležitosti svojho 10. výročia predstaví 9. decembra módnych návrhárov, ktorých tvorba dlhodobo kreatívne aj kvalitatívne obohacuje slovenskú módu. Ako jediná módna show už desať rokov umožňuje domácim tvorcom predstaviť ich kreatívny potenciál na najvyššej úrovni. Súčasťou prehliadky bude aj kolekcia Šaty zo srdca a výťažok z jej dražby bude venovaný na pomoc predčasne narodeným deťom, ktorým pomáha aj dobročinný Ples v opere.

Zľava: Model Márie Štranekovej, model Ley Fekete, Andrea Cocherová, riaditeľka Úseku komunikácie spoločnosti Orange Slovensko a šéfka Plesu v opere, model Veroniky Hložníkovej, model Jany Gavalcovej, model Hany Převrátilovej.


Orange Fashion je prestížnou módnou udalosťou, ktorá umožňuje renomovaným slovenským tvorcom prezentovať svoju tvorbu a pohľad na spoločenskú módu, a to v špičkových profesionálnych podmienkach, porovnateľných s podobnými podujatiami v zahraničí. Nadchádzajúci 10. ročník Orange Fashion venuje 9. decembra priestor výlučne slovenským módnym návrhárom, ktorých tvorba významným spôsobom obohacuje módnu scénu.

 

 

Jedinečné kolekcie, renomovaní tvorcovia

 

Za deväť rokov zaplnilo prehliadkové mólo Orange Fashion 42 jedinečných kolekcií, ktoré ich autori vždy vytvorili exkluzívne len pre toto prestížne módne podujatie. To sa stane aj tentoraz a na desiatom ročníku módnej show uvedú svoje autorské kolekcie Veronika Hložníková, Marcel Holubec W, Fero Mikloško, Hana Převrátilová s Borisom Hanečkom a Mária Štraneková. Dvaja z nich - Veronika Hložníková a Fero Mikloško - patrili medzi tých, ktorí svoje diela prezentovali aj na prvom ročníku Orange Fashion v roku 2004. „Naším zámerom pred desiatimi rokmi bolo vytvoriť podujatie, ktoré umožní kvalitným tvorcom slovenskej módnej scény každoročne uviesť prehliadku svojej kreatívnej inšpirácie, a tým posúvať latku kvality domácej tvorby stále vyššie. Sme radi, že sa to podarilo,“ uviedla Andrea Cocherová, riaditeľka Plesu v opere. Exkluzívna premiéra spoločenskej módy sa uskutoční po prvý raz v histórii Orange Fashion v priestoroch Slovenskej filharmónie. V jej elegantnom prostredí sa bude snúbiť historický prierez doterajších deviatich ročníkov Orange Fashion s éterickou vzdušnosťou, jedným z leitmotívov, ktoré sa rozvinú pod režisérskym vedením Jany Burkiewicz.

 

 

Aj tentoraz organizátori pripravujú zvučné mená módnych návrhárov, ale aj modeliek. Diela návrhárov počas predchádzajúcich ročníkov predviedli na móle Orange Fashion špičkové profesionálne modelky ako Tereza Maxová, Michaela Kociánová, Ivica Sláviková, Denisa Dvončová, Kamila Filipčíková či Kristína Chrasteková. „Ani tento rok to nebude inak a pripravujeme opäť zaujímavé mená, ktoré sú synonymom kvality a profesionality, rovnako ako je ním Orange Fashion“, dodala A. Cocherová. Módnu show bude uvádzať moderátorka Soňa Müllerová. O hudobné aranžmány sa postará hudobný dramaturg Matej Drlička a vizáž a vlasový styling modeliek bude mať vo svojich rukách tím expertov pod vedením Kataríny Kmecovej a Renáty Márovej.

 

 

Špeciálna kolekcia Šaty zo srdca bude pomáhať bez nároku na honorár

 

Už po tretí raz sa spojí Orange Fashion s motívom pomoci. Aj v tom roku módni návrhári, ktorí predvedú svoje spoločenské kolekcie, pripravili bez nároku na honorár päť modelov spoločenských šiat s názvom Šaty zo srdca. Bude ich spájať spoločná červená farba a zámer pomôcť. Aj tentoraz bude výťažok zo špeciálnej dražby venovaný na dobročinný účel, na ktorý sa zameriava nadchádzajúci 14. ročník Plesu v opere, a tým je pomoc predčasne narodeným deťom.

 

Zľava: moderátorka Iveta Malachovská, modelka Michaela Kocianová, Andrea Cocherová, riaditeľka Úseku komunikácie spoločnosti Orange Slovensko a šéfka Plesu v opere, Gabriela Drobová, riaditeľka FashionTV.


ORANGE FASHION 2013 A MÓDNI NÁVRHÁRI

 

Boris Hanečka

Vyštudoval Vysokú školu výtvarných umení, ateliér odevného dizajnu v Bratislave. Má na svojom konte študentské kolektívne módne prehliadky v Bratislave, Prahe, Brne, Lisabone a Berlíne. V roku 2004 spolupracoval s Lukášom Kimličkom na doplnkoch pre kolekciu Goldies pre Styl Kabo v Brne. V roku 2006 spoločne uskutočnili výstavu v štúdiu Liběny Rochovej. Jeho tvorba sa vyznačuje zmyslom pre architektúru a pre detail, ktoré sú prepojené v dynamickom, sofistikovanom prevedení. Rád pracuje s matnými hodvábnymi šifónmi a elastickým kašmírom. Medzi prvé výraznejšie úspechy patrí fakt, že známa kozmetická spoločnosť ho požiadala o vytvorenie kolekcie pri príležitosti uvedenia na trh parfému. Ďalším úspechom bolo víťazstvo v súťaži Lifeline Fashion Talent a návrh špeciálnej kolekcie pre túto značku. Jeho šaty nosia mnohé známe slovenské a české speváčky a herečky. Jeden z modelov si zo Slovenska odniesla aj populárna britská speváčka Jamelia, v ktorom otvárala Ples v opere v roku 2012.

 

Veronika Hložníková

Slovenská výtvarníčka a módna návrhárka študovala na strednej odbornej škole so zameraním umelecká kostymérka - krajčírka so špecializáciou na divadelné kostýmy. Hneď po skončení školy si zriadila dielňu. Niekoľkoročná tvorivá hra neskôr nabrala na profesionalite. Jej vzorom v odievaní je francúzsky návrhár Christian Lacroix, ktorého tvorba je založená na úchvatných kombináciách materiálov a ich výpravnom spracovaní. Ona sama sa tiež nepovažuje za zástancu minimalizmu. Na Orange Fashion sa prvýkrát predstavila v roku 2004. V roku 2011 získala ocenenie za prínos do módnej tvorby. Oblieka rôzne osobnosti politického a spoločenského života. V roku 2012 pripravila kolekciu, ktorou reprezentovala Slovensko v Slovenskom dome na olympiáde v Londýne.

 

Marcel Holubec W

Je absolventom Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. V roku 2007 získal titul Top Styl Designer na výstave Styl Kabo v Brne. Od tohto roka tvorí pod svojou značkou Marcel Holubec W. atelier de création. Svoju prácu formou módnych prehliadok a výstav prezentoval nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike, Rakúsku, Nemecku, Fínsku a Spojených štátoch amerických. Prostredníctvom svojich prepracovaných kolekcií, ktoré sú zbavené zbytočného pátosu a tendencie k lacnej „ľúbivosti“ určitou formou odhaľuje časť svojho vnútorného sveta. Prepracovaný koncept je u neho základom aj pri tvorbe odevov na mieru. Vo svojej tvorbe sa nevyhýba používaniu symbolov, ktoré slúžia ako pomôcka pri čítaní príbehov ukrytých v takejveci, akou môže byť odev. Jeho tvorba je akousi reflexiou jeho vnútorného sveta, a to je zárukou, že vždy ide o autentické ponímanie odevu s charakteristickým dizajnérskym podpisom a potenciálom nositeľnosti. Ako sám uviedol: „Móda je zrkadlom mojej duše...“

 

Fero Mikloško

Pôvodne vyštudoval umeleckú školu so zameraním na kostýmy a kroje. Je vyučeným umeleckým krajčírom a od toho sa odvíja celá jeho práca. V pätnástich rokoch začal s prvými pokusmi o módne návrhárstvo a zúčastnil sa na mnohých súťažiach. Jeho prvým úspechom bolo absolvovanie súťaže Mladý módny návrhár. Počas svojej kariéry sa úspešne zúčastnil na rôznych súťažiach a momentálne patrí medzi slovenskú elitu medzi módnymi návrhármi. Jeho zákazníčkami sú známe moderátorky, herečky či podnikateľky. Pravidelne predstavuje svoje modely na módnych prehliadkach. V roku 2012 bol ocenený cenou Dunajská perla za najväčší prínos pre slovenskú módnu scénu.

 

Mária Štraneková

Absolventka VŠVU v Bratislave, kde v 2008 založila značku mayamay. Jej tvorba je charakteristická minimalizmom a progresívnym prístupom v navrhovaní. V súčasnosti pracuje ako freelance dizajnér, a tiež ako vedúca ateliéru Designu odevu na Univerzite Tomáša Baťu v Zlíne. Je držiteľkou ocenenia Top Styl designer a Brillance Fashion Talent a svoju tvorbu dosiaľ prezentovala v Paríži, New Yorku, Londýne, Berlín a Číne. Odevy, ktoré vytvára, sú nielen funkčné a vizuálne atraktívne, ale obsahujú aj hlbšie posolstvo, ktoré komunikujú visačky s názvom „Life care instruction“. Jej meno sa spája aj so značkou Alexander McQueen, pre ktorú v Londýne absolvovala odbornú pracovnú stáž. Svoju tvorbu predstavila na Orange Fashion prvý raz v roku 2010.

 

Hana Převrátilová

Meno Hany Převrátilovej sa s prestížnou prehliadkou Orange Fashion spája od roku 2009. Na slovenskom módnom trhu sa pohybuje už viac ako dvadsať rokov. Na Bratislavských módnych dňoch 2010 získala cenu Dunajská perla za najväčší prínos v móde a cenu za kolekciu sezóny. Svoje modely mala možnosť predstaviť v Nemecku, Anglicku, ale aj susednej Českej republike. Ako stylistka a výtvarníčka spolupracuje na mnohých úspešných televíznych projektoch. Šaty vytvorila aj pre súťaž Miss Slovensko a rôzne modelingové súťaže. Jej autorské diela, ktoré majú neopakovateľný rukopis, sú súčasťou módneho šatníka mnohých osobnosti spoločenského života.

 

 

Patrí do vydania