MEDISSIMO uzdravte sa a omladnite...

Oddelenie fyzioterapie a liečebnej rehabilitácie zabezpečuje diagnostiku, ako aj systematickú liečbu pohybového aparátu. Svoje služby poskytuje i v oblasti prevencie formou individuálnych či skupinových cvičení, ktorých cieľom je vytvorenie správnych pohybových a polohových návykov, ktoré sa prenesú do každodenného života.

 

Naši odborníci, fyzioterapeuti, vám pomocou rôznych techník a postupov uvoľnia skrátené svaly alebo posilnia tie oslabené. S cieľom vytvorenia svalovej rovnováhy a uplatňovania správnych vzorcov postupnosti zapájania svalov tak dokážu optimalizovať zaťažovanie kĺbov aj celej chrbtice. Pozrite si ponuku našich služieb. Zverte sa do rúk našich fyzioterapeutov alebo si jednoducho dožičte relax na lôžku skúseného maséra.

 

 

Poskytované fyzioterapeutické techniky

 

Mäkké a mobilizačné techniky sa používajú ako manuálne ošetrenie všetkých mäkkých štruktúr chrbta, kĺbov chrbtice a periférnych kĺbov.

 

Aktivácia hlbokého stabilizačného systému zlepšuje správne držanie tela, aktiváciu a posilnenie posturálnych svalov, čím dosiahneme odstránenie bolestí a problémov s chrbticou. Získame pocit istoty pri bežnom pohybe.

 

Techniky dynamickej neuromuskulárnej stabilizácie podľa Kolářa zabezpečujú špeciálnu metodiku vychádzajúcu z vývojovej ontogenézy. Cvičenie má pozitívny vplyv na tuhosť a dynamiku hrudného koša, napriamovanie hrudnej chrbtice, stabilizačnú funkciu bránice v súčinnosti s brušnými svalmi, nácvik dýchania a dýchací stereotyp, stabilizačnú funkciu chodidla, reflexnú lokomóciu pohybu a posturálnu ontogenézu (vývoj držania tela), ako aj na stabilizačnú a fázickú (pohybovú) hybnosť.

 

Pilates je cvičenie zamerané na zlepšenie fyzickej aj psychickej kondície, zvýšenie svalovej sily, koordinácie a vybudovanie správnych pohybových stereotypov.

 

SM systém je cvičenie so špeciálnym elastickým lanom. Pomáha pri regenerácii, prevencii preťaženia a optimálnej pohyblivosti chrbtice. Zapájanie aktivácie a relaxácie svalových reťazcov pôsobí na úpravu svalovej dysbalancie a správnych pohybových stereotypov.

 

Škola chrbta je systém cvikov využívaný najmä pri liečbe chronických bolestí chrbtice, ale aj pri prevencii. Základom je náuka a osvojenie si správnych pohybových návykov, ktoré predídu ťažkostiam s pohybovým aparátom.

 

Balančné cvičenie za pomoci rehabilitačnej pomôcky bosu či nestabilných úsečí núti zapájať okrem veľkých svalových skupín aj drobné svaly a oporný aparát.

 

Respiračná fyzioterapia je základom rehabilitácie pacientov s ochoreniami dýchacích ciest, a to v akútnom či chronickom štádiu ochorenia.

 

Techniky postizometrickej a antigravitačnej svalovej relaxácie.


Bowenova technika je dotyková metóda uvoľňovania stresu a napätia nahromadeného vo svaloch.

 

Kineziotaping je využitie elastickej pásky na ovplyvnenie svalového tonusu cez proprioceptory v koži a svaloch.

 

Redcord Medical je závesný systém lán a popruhov, ktorý využíva vlastnú hmotnosť človeka. Používa sa najmä na zvýšenie svalovej rovnováhy a posilnenie hlbokého stabilizačného systému.

 

 

Fyzikálna terapia

 

Elektroliečba nízko a stredne frekvenčnými prúdmi (TENS, DDP, IP prúdy, Träbertove prúdy, izoplanárne vektorové pole, dipólové vektorové) patrí k fyzikálnej terapii, pri ktorej sa využíva liečebný účinok rôznych foriem elektrickej energie. Elektroliečba v prevažnej miere využíva svoje analgetické účinky, často zlepšuje krvnú cirkuláciu a výživu tkanív, tlmí zápalovú aktivitu a uľahčuje tak ľahšiu úpravu pohybových funkcií.

 

Ultrazvuk (pulzný a kontinuálny) zlepšuje prekrvenie a výživu tkanív, podporuje tkanivovú difúziu, má spazmolytický, resorpčný a analgetický účinok.

 

Vysokoindukčná pulzná magnetoterapia Salus Talent je novinka v oblasti magnetoterapie s intenzívnejším účinkom dosahovaným niekoľko stonásobne vyššími dávkami magnetickej indukcie oproti konvenčnej magnetoterapii. Má výborný efekt pri vstrebávaní vnútrokĺbových opuchov, poškodeniach veľkých kĺbov – artrózach, ale i pri poškodeniach svalových úponov a mäkkých častí.

 

Konvenčná magnetoterapia (pulzná a kontinuálna) sa svojím hojivým účinkom využíva pri liečbe zlomenín, zlepšuje ukladanie vápnika do kostí, uvoľňuje svalové napätie, zlepšuje prekrvenie tkanív, má analgetický účinok.

 

Laser má výrazný biostimulačný efekt, podporuje novotvorbu ciev, zlepšuje bunkový metabolizmus, má imunostimulačný účinok, urýchľuje regeneráciu ciev a nervov, lymfatických ciest a epitelu, všeobecne urýchľuje hojivý proces. Súčasne má analgetický, protizápalový (protibakteriálny i protivírusový) účinok a pôsobí na zmenšenie opuchov.

 

Rašelinový zábal je kombinácia teploliečby a liečivých účinkov rašeliny. Má predovšetkým svalovorelaxačný účinok, ale dobrý efekt dosahuje aj pri kĺbových degeneratívnych ochoreniach, pričom zmierňuje aj bolesti pohybového aparátu.

 

Teploliečba je lokálna aplikácia suchého tepla priložením tepelného nosiča.

 

Hydrogalvan je štvorkomorový kúpeľ, ktorý umožňuje hĺbkovú galvanizáciu častí, ale i celého tela použitím vodných elektród. Hydrogalvan sa najčastejšie aplikuje pri bolestiach kĺbov, najmä malých kĺbov rúk, a pri chronických zápalových ochoreniach.

 

 

Masáže

 

Klasická masáž je sústava hmatov, ktorej cieľom je uvoľnenie zvýšeného svalového napätia a stimulácia nedostatočne zapájaných svalových skupín. Docieli sa tým odstránenie únavy, posilnenie zdravia a zvýšenie celkovej odolnosti organizmu. Masáž ako najstaršia liečebná metóda má mimoriadny význam pri liečení, doliečovaní a tiež pri prevencii chorôb.

 

Bankovanie je veľmi účinná procedúra známa už v starovekej Číne i u nás ako súčasť ľudového liečiteľstva. Má veľmi dobrý efekt pri akútnych seknutiach, ale i pri chronických ťažkostiach s chrbticou. Prikladaním baniek sa vytvorí podtlak, v dôsledku čoho sa výrazne zvýši prekrvenie hĺbkových štruktúr. Často sa využíva spôsob aplikácie po akupunktúrnych dráhach, pričom výsledkom je uvoľnenie stuhnutého svalstva, zmiernenie bolesti a odstránenie blokád.

 

Tradičná čínska masáž TUI NA vychádza z tradičnej čínskej medicíny. Využíva viacero masážnych techník, ktorými sa pôsobí prostredníctvom akupresúrnych (tlakových) bodov.

 

Tradičná čínska harmonizačná masáž je prostriedkom na harmonizáciu jednotlivých orgánov a meridiánov ľudského tela. Vykonáva sa pomocou masážnych techník, ktoré obnovujú v tele tok energie a prečisťujú organizmus. Vykonáva sa bez použitia akýchkoľvek masážnych emulzií.

 

Reflexná masáž chodidiel je veľmi efektívna metóda alternatívnej medicíny. Pracuje s mikrosystémom ľudského tela premietaného na chodidlo nohy. Ovplyvnením presných bodov na chodidle možno stimulačne alebo tlmivo pôsobiť na všetky časti nášho tela vrátane pohybového aparátu i vnútorných orgánov.

 

Reflexná masáž chrbta využíva spôsob dráždenia periférnych receptorov, ktorými dochádza cez dostredivé nervové dráhy k stimulácii nervového systému a mozgu a následne odtiaľ vychádzajú spätné informácie do kože a podkožia, svalov a orgánov, čím sa zlepšuje ich činnosť.

 

Manuálna lymfodrenáž pôsobí na lymfatický systém, zlepšuje jeho funkciu a urýchľuje odtok odpadových látok z tela. Touto metódou je možné zlepšiť odtok lymfy z miest, kde stagnuje. Už po jednom sedení vidieť bezprostredný efekt. Vykonáva sa veľmi jemne a pomaly a má výrazný upokojujúci účinok. Výlučne táto masáž dokáže pozastaviť a viditeľne zmierniť prejavy celulitídy.

 

 

Skupinové cvičenia

 

 

Cvičenie detí s chybným držaním tela je skupinové cvičenie zamerané na odstránenie svalovej dysbalancie a vybudovanie správnych pohybových stereotypov.

 

Cvičenie s tehotnými je skupinové cvičenie zamerané na dychové cvičenia, na posilnenie svalov panvového dna, zlepšenie prekrvenia dolných končatín, uvoľnenie svalstva v krížovej časti chrbtice.

 

Pilates je skupinové cvičenie zamerané na zlepšenie fyzickej aj psychickej kondície, zvýšenie svalovej sily, koordinácie a vybudovanie správnych pohybových stereotypov.

 

Cvičenie SM systém je cvičenie so špeciálnym elastickým lanom. Pomáha pri regenerácii, prevencii preťaženia a optimálnej pohyblivosti chrbtice. Zapájanie aktivácie a relaxácie svalových reťazcov pôsobí na úpravu svalovej dysbalancie a správnych pohybových stereotypov.

 

 

Wellness vaňa

 

Vodná posteľ s vyhrievaním a masážou chrbtového svalstva pomáha znižovať svalové napätie a zároveň prispieva k zvyšovaniu kĺbovej pohyblivosti a flexibility. Suchá wellness vaňa je ideálnou kombináciou liečebnej terapie a relaxácie navodzujúcej zlepšenie psychickej a fyzickej pohody.

 

 

Nemocnica s poliklinikou Medissimo, Tematínska 5/A, 851 05 Bratislava, 02/32 30 30 30 www.medissimo.sk, Objednávanie a konzultácie : gregorovicova@medissimo.sk, 00421(02)32 30 20 84

 

Patrí do vydania