Turecko - Leto plné relaxu a zážitkov

Turecko – krajina, v ktorej sa nenapodobiteľne spája európska kultúra s Orientom, a ktorá každoročne láka stále väčší počet turistov z celého sveta. Je obľúbenou destináciou najmä vďaka dlhým piesočným či kamienkovým plážam, miernemu podnebiu a príjemnej teplote vody, ktorá umožňuje prežívať radosť z kúpania od apríla do októbra. Malebné pláže tureckej riviéry sa tiahnu pozdĺž 3 000 m vysokého pohoria Taurus v dĺžke asi 300 km. Turecko ponúka tie najlepšie podmienky na rodinnú dovolenku. 

 

V hotelových komplexoch totiž nájdete veľký počet akvaparkov, toboganov, šmykľaviek a iných rôznych programov pre deti, čím sa Turecko stalo destináciou s najväčšou ponukou vodných atrakcií. A samotný let do tohto atraktívneho dovolenkového sveta, priamo do Antalye, trvá asi 2,5 hodiny.

 

Povestná turecká kuchyňa

Turecká kuchyňa je veľmi chutná a pohostinnosť povestná. Keďže v Turecku prevláda islamské náboženstvo, nenájdete v jedálnom lístku bravčové mäso, ale neznamená to, že sa vôbec nekonzumuje. Vedľa teľacieho mäsa stojí na poprednom mieste jahňacina a morské špeciality. Na zvláštne príležitosti sa nad otvoreným ohňom opečie celé jahňa, ktoré sa plní zmesou ryže, orieškov a hrozienok. Vedľa nealkoholických nápojov, ako sú minerálka a ovocné šťavy, sa predovšetkým konzumuje pivo, víno a raki. Raki je vysokopercentný anízový „schnaps“, ktorý uprednostňujú domáci k výdatnému jedlu. Mnohí ho riedia vodou, čím vzniká biela tekutina, tzv. levie mlieko. Tureckí muži sa radi stretávajú v kaviarňach – „kahve“. Pijú kávu, fajčia vodnú fajku „nargile“, vymieňajú si novinky alebo sa hrajú národnú hru „Tavla“.

 

Zvoľte si dobré počasie i kvalitné kúpanie

Ak zvolíte Turecko, zaručene si zvolíte i dobré počasie a kvalitné kúpanie. Pobrežia na juhu a na západe majú totiž suché a teplé letá so stredomorským až subtropickým podnebím. Táto oblasť v okolí Antalye sa nazýva Turecká riviéra. Dlhé pláže, bohaté ovocné plantáže, voňavé píniové lesy, takmer ľahkomyseľná krása kvetov tvoria obraz tohto regiónu, ktorý vďaka svojej subtropickej klíme umožňuje kúpanie počas celého roka a je rajom pre športovcov a milovníkov vodných športov. K prednostiam tejto krajiny patrí vynikajúca kvalita vody v mori.

 

Akvaparky, tobogany a šmykľavky

Turecko sa dnes stalo destináciou s najširšou ponukou vodných atrakcií. Najmä v teplom letnom počasí sa akvaparky a iné formy vodnej zábavy stali jedným z najobľúbenejších miest pre rodiny. Veď poskytujú relax, rekreáciu, adrenalín a aktívny odpočinok, t. j. všetko, po čom deti a ich rodičia túžia. Miera atraktivity týchto vodných centier pre ich návštevníkov stúpa priamo úmerne s počtom inštalovaných prídavných zariadení pri bazénoch, ako sú práve tobogany, šmykľavky, vodné hríby, kamikadze a iné. Dlhé tobogany s mnohými zákrutami obyčajne končia vo vodnej nádrži alebo v bazéne. Okrem toboganov sa v tureckých vodných svetoch stretávame s prúdovými šmykľavkami, ktoré bývajú aj viacdráhové. Obľúbený je tu tiež vodný hríb, ktorý je skôr relaxačné prídavné zariadenie a slúži na osvieženie a masáž tela. V akvaparkoch sa môžeme pošmýkáť na toboganoch otvorených, uzavretých alebo kombinovaných. Pre tých, ktorí majú radi viac adrenalínu sú v akvaparkoch vysokorýchlostné šmýkľavky, ktoré majú dosahovať spád až 100 %, čo predstavuje 45-stupňový uhol. V neposlednom rade sú k dispozícii ešte rôzne vodné dráhy určené na raftovanie s rôznymi zmenami spádu. Všetky tieto atrakcie alebo mnohé z nich už ponúka podstatná časť rodinných hotelových komplexov v Turecku. Napokon o tomto všetkom sme sa presvedčili na nedávnej infoceste CK Satur po obľúbených letných tureckých turistických destináciách. K tomu vám ponúkame zopár tipov na zaručene kvalitnú rodinnú dovolenku. A keď pôjdete relaxovať bez detí, čo na vás zaručene čaká ešte aj v októbri, to je priezračné, teplé more.

 

 

Autor
Daniela Drábová
Patrí do vydania