Matyšák Brandy XO

Výnimočné veci vznikajú myšlienkou a pomôže im náhoda. Aj vďaka schopnosti a záľube o experimentovanie je Vinárstvo Matyšák priekopníkom v mnohých oblastiach. Peter Matyšák, majiteľ spoločnosti Víno Matyšák dostal v roku 1995 nápad skúsiť vyrábať brandy. Pustil sa teda do vybavovania povolení na výrobu a garantom sa stala enologička Gabriela Vojteková.

„V určitej fáze som to takmer vzdal pre veľké prekážky, ale nakoniec sa všetko podarilo a z úrody ročníka 1996 som dal do pálenice vydestilovať kvalitné vína. Nakúpil som klasické 300 litrové dubové sudy a naplnil ich vínovicou,“ hovorí Peter Matyšák o nie celkom jednoduchej ceste od myšlienky k realizácií ďalšej vízie.

Dlhá príprava

Čas 5 rokov, potrebný na vyzrievanie sa zdal v tom období nekonečne dlhý. No počas nasledujúcich rokov vždy naplnili niekoľko sudov z nového ročníka. V roku 2002 bolo prvé brandy vyzreté a tak ho chceli dať do predaja. No skôr, ako sa podarila celá príprava, počnúc legislatívou, končiac adjustážou, písal sa rok 2003 a to už bol hotový aj ročník 1998, takže do predaja nakoniec putoval ten. „Z tohto dôvodu som sa rozhodol ponechať prvé brandy v sudoch a sledovať jeho ďalší vývoj v nasledujúcich rokoch. Posledných 5 rokov vyzrieval vo francúzskych sudoch typu limousine, aké sa používa aj na výrobu koňaku značky Rémy Martin,“ konštatuje Peter Matyšák. A toto je zrod brandy, ktoré sa môže právom pýšiť označením XO. Matyšák Brandy XO.

 

A čím je výnimočné V.S.O.P.?

To, koľko rokov zrelo brandy v sudoch, pozná spotrebiteľ podľa označenia:

V.S. (Very Special) – zrel v dubovom sude minimálne 2 roky.

V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) – zrel v dubovom sude minimálne 5 rokov.

X.O. (Extra Old) – zrel v dubovom sude minimálne 8 rokov.

 

Patrí do vydania