Pomôžte deťom rozvinúť ich potenciál!

Určite si želáte, aby sa vašim deťom v škole darilo. Všetci rodičia deťom žičia, aby načerpali čo najviac vedomostí, pretože chápu spojenie medzi vzdelaním a životným úspechom. Ako im môžete pomôcť rozvinúť ich potenciál? Ako zabezpečiť, aby kvôli vírusovým infekciám chýbali na vyučovaní čo najmenej?

Ubezpečte sa, že deti majú v noci dostatok spánku, dbajte, aby sa zdravo stravovali a mali dostatočný prísun vitamínov. V žiadnom prípade nepodceňujte raňajky – sú najdôležitejším jedlom dňa. Ranné jedlo zásobuje mozog energiou, ovplyvňuje takisto pamäť a koncentráciu, čo je veľmi dôležité na sústredenie sa detí v škole. Pozoruhodná je štúdia publikovaná Americkou asociáciou dietológov, ktorá potvrdila u detí a dospievajúcich, ktorí raňajkujú, vyššie poznávacie funkcie spojené s pamäťou, ako aj lepšie dosiahnuté hodnotenie v testoch a školskej dochádzke. Ak chcete mozog detí naštartovať na čo najvyššie obrátky, zaraďte do ich jedálneho lístka nutrične bohaté raňajky s vysokým podielom vlákniny. Zdravé raňajky môžu obsahovať celozrnné toasty, cereálie a ovocie, nízkotučné mliečne výrobky alebo sójové nápoje.

Ryby na bystrú myseľ

Aj zdravý obed zásobuje energiou mozog. Zlepšuje pamäť, náladu a koncentráciu, umožňuje deťom sústrediť sa počas celého popoludnia. Dožičte im dostatok celozrnných výrobkov, proteínov (mäso, orechy, strukoviny, sója), ovocia, zeleniny a dbajte, aby pravidelne konzumovali ryby! Práve ryby sa často označujú ako jedlo, ktoré prospieva pamäti. Viete prečo? Ryby žijúce v studených vodách, ako losos, halibut a tuniak, sú bohaté na zdraviu prospešné omega-3 esenciálne mastné kyseliny – kyselinu dokozahexaénovú (DHA) dôležitú pre rast a vývoj bunkových membrán v mozgu, nervovom systéme a očiach (jej vysoká koncentrácia v mozgu podporuje dobré myslenie) a kyselinu eikozapentaénovú (EPA), ktorá má silný vplyv na náladu a správanie detí.

Máte doma prieberčivého jedáka?

Odborníci zaoberajúci sa zdravou výživou odporúčajú najmenej dve porcie rýb týždenne. Nie je to však jednoduché, ak sú vaše deti prieberčiví jedáci, nemajú rady ryby alebo ani vy ich osobitne neobľubujete. V takomto prípade môžete siahnuť po prírodných doplnkoch výživy Jamieson vo forme čistého výťažku rybieho oleja s obsahom mastných kyselín omega-3 s citrónovou príchuťou či žuvacích želatínových pastilkách omega-3 Gummies v tvare rybičiek s lahodnou príchuťou ovocia (jahody, banán, pomaranč, broskyňa, zelené jablko). Dodajú vašim deťom rovnaké výhody ako jedenie rýb. Naservírujte im ich s jedlom a vyhnete sa rybacej chuti, čo tak neznášajú. Oba prípravky sa získavajú z rýb žijúcich v studených vodách severných morí, ktoré sa živia planktónom. Pri výrobe vitamínov Jamieson sa využíva 360 patentovaných výrobných postupov a kontrolných testov kvality, ktoré zabezpečujú maximálnu aktivitu a biologickú dostupnosť účinných látok. Početné štúdie potvrdzujú, že ryby bohaté na omega kyseliny a rybí olej ako doplnok výživy sú dôležité pre detské učenie, ale aj správanie. Napríklad Journal of Pediatrics uviedol správu, že dostatočný príjem DHA u žien počas tehotenstva pozitívne ovplyvňuje vizuálny, poznávací a motorický rozvoj u detí. Vedci z Oxfordskej univerzity v štúdii zaoberajúcej sa účinkami rybieho oleja, ktorú publikovali v magazíne Pediatrics, potvrdili pozitívny vplyv omega-3 mastných kyselín na povzbudenie mysle detí s poruchami učenia – pri užívaní doplnkov výživy vo forme rybieho oleja preukázali zlepšenie v čítaní, písaní a správaní.

Dožičte deťom dostatok slnka, posilnite ich imunitu!

Urobte si v duchu rekapituláciu času stráveného s deťmi v prírode, na slnku... Nedopadla v prospech slnečného žiarenia? Žiaľ, väčšina rodín je na tom rovnako – deťom i rodičom chýba dostatok slnka a tým aj slnečného vitamínu D3 (cholekalciferolu), ktorý pomáha budovať imunitu a zasahuje do mnohých základných pochodov v organizme. Jeho výrazný a rýchly pokles sa pripisuje novému fenoménu – interiérovému televíznemu a počítačovému otroctvu a pandémii obezity spojenej so vzostupom objemu telesného tuku, do ktorého sa časť vitamínu D3 presúva. Na veľmi nízke koncentrácie vitamínu D3 u slovenských detí a adolescentov vo všetkých vekových skupinách poukázala štúdia z roku 2010 uskutočnená Klinikou pre deti a dorast A. Getlíka SZU. Veľmi nepriaznivý je fakt, že jeho nedostatok má až 77,7 % detí, najmä v jesennom a zimnom období. Vitamín D3 pritom zohráva dôležitú úlohu v boji proti vírusom. Zvýšenú vnímavosť organizmu na vírusové infekčné infekcie pripisujú pediatri skôr zmenám imunitných reakcií hostiteľa spôsobeným nedostatkom vitamínu D3 než zmenám výbojnosti vírusov. Pri vírusových infekciách dýchacích ciest je podľa nich rozhodujúci tlmivý účinok vitamínu D3 na priebeh zápalu. Bez vitamínu D3 je imunitný systém neaktívny a poskytuje len malú alebo žiadnu ochranu pred napadnutím mikroorganizmami. S vitamínom D3 v krvnom riečisku sa T bunky, najdôležitejší článok imunitného systému, „ozbroja“ a začnú vyhľadávať votrelcov, ktorých zničia a z tela vylúčia. Imunitná reakcia vyžaduje teda prítomnosť vitamínu D3!

Pomoc – prírodný slnečný vitamín

Deficit vitamínu D3 dokáže vynikajúco doplniť optimálny prírodný slnečný vitamín D3 v prípravkoch Jamieson. Vyrába sa špeciálnou patentovanou technológiou z čistého „slnečného“ lanolínu z ovčej vlny oviec chovaných na slnečných pasienkoch Nového Zélandu. Účinný spôsob, ako zvýšiť u detí hladinu vitamínu D3 v krvi, je podľa pediatrov príjem 400 IU vitamínu D3 denne a pri jeho vysokom deficite i niekoľkonásobne viac. Pre optimálny výkon mozgu a dobrý zdravotný stav je rovnako ako správna výživa nevyhnutný aj dostatok spánku. Preplnený rozvrh vedie často k neskorému odchodu dieťaťa do postele a následne ku skorému vstávaniu. Pre dieťa je však dostatok spánku nevyhnutný – môže sa cítiť vystresované alebo unavené, čo vedie k poruchám učenia a výkyvu nálad. Samozrejme, pokoj dieťaťu dodáva prostredie a harmónia v rodine.

 

Patrí do vydania