Eva Verešová nechce byť ikonou

Je inteligentná, krásna, ctižiadostivá. Zdobí ju záplava hrdzavých vlasov, tajomný, no priateľský úsmev a priamy pohľad. Jej meno je Eva Verešová a okrem titulu Miss 2002 sa hrdí aj vlastným skrášľovacím centrom.

Keď sa spätne obzriete na vaše jednoročné kraľovanie, aké to bolo obdobie?

Zažila som veľa nových vecí. Musela som sa naučiť pohybovať sa medzi slovenskou smotánkou, zorientovať sa napríklad v Bratislave. Nikdy predtým som nič také neskúsila. Fotenie, veľa nových pracovných ponúk, to bolo také objavovanie. Či ma to napĺňalo? Priznám sa, že neviem.

Nikdy predtým ste modeling nerobili. Kto vás teda prihlásil do súťaže?

Prihlásila som sa sama. Nebudem vám tu teraz vešať na nos, že som o ničom nevedela a nemám s tým nič spoločné. Je však pravda, že prvý impulz vyšiel od mojej tety, ktorá mi priniesla prihlášku. Povedala som si, fajn, vyskúšam to. Veď risk je zisk.

Zanechalo vo vás obdobie missky aj negatívne spomienky?

Ani nie tak negatívne, skôr som mala pocit, že občas pôsobím umelo. Prízvukovali nám, že sa všade a za každých okolností máme usmievať. Ale niekedy človek jednoducho nemá dôvod na úsmev a vtedy si pripadá trápne. Fakt je, že usmiati ľudia rozdávajú pozitívnu energiu, ale na povel to naozaj nejde. A potom, množstvo tých akcií ma aj vyčerpávalo. Tváriť sa, že som milá, slušná, to nie je pre mňa. Byť idolom, na to som sa necítila.

Hovorí sa, že krása otvára dvere a krásna žena to má vraj v živote ľahšie. Presvedčili ste sa o tom?

To je relatívne. Každému sa páči niečo iné, i keď nepopieram, že ja to mám aj oficiálne potvrdené. (Smiech.) Sú takí, ktorí k vám podídu a povedia si: "To naozaj vyhrala táto?" Uvedomujem si, že žiadna žena nie je dokonalá, ale byť neustále stredobodom pozornosti, kde na vás ustavične hľadajú chyby, nie je med lízať. Ľudia vedia byť poriadne zákerní. Na druhej strane, sú aj ústretoví, ktorí vás obskakujú, dávajú vám zľavy, otvárajú dvere. No takých, ktorí vám ich pred nosom zabuchnú, je možno o čosi viac.

Hovoríte o zákernostiach. Zažili ste ich na vlastnej koži?

Ohováračkám sa snažím vyhýbať. Po určitom čase som už prestala vnímať vety typu: "Ty si sa tam určite dostala cez posteľ." Neviem si predstaviť, ako by to vyzeralo, keby som sa mala vyspať s Darinou Rolincovou alebo Milanom Lasicom, ktorí boli v porote. Niektorí si to asi nevedia spočítať. Spomínam si na jeden prípad, keď som sa na istej akcii stretla so známou dievčinou. Hoci ma predtým nepoznala, za chrbtom o mne šírila dosť nechutné reči. Bola som šokovaná, že aj toto sa môže stať. Ale to je asi na Slovensku typické. Už si dávam pozor a bližšie si pustím len tých, ktorým stopercentne dôverujem.

Určite ste sa stretli s tvrdením, že tam, kde je krása, nie je rozum. Čo si o tom myslíte?

Nezaoberám sa tým. Myslím si, že viem celkom dobre odhadnúť ľudí. Obmedzené názory ma netrápia. Ten, kto je inteligentný, na to príde. Nebude sa uberať cestou intríg.

V Bratislave ste si zariadili skrášľovacie centrum Beauty and Relax Salon. Ako majiteľka teda musíte ísť príkladom. Neunavuje vás byť stále nalíčená?

Samozrejme, ak idem napríklad do zahraničia, nelíčim sa vôbec. Aj pleť si musí oddýchnuť. I keď špirálu alebo lesk na pery si neodpustím. Nech sa na mňa vlastný frajer nepozerá ako na upratovačku. (Smiech.)

Vo svojom šatníku máte určite množstvo oblečenia na každú príležitosť. Akú módu uprednostňujete, prípadne, aké farby máte najradšej?

Jednoznačne to je ležérna, športová elegancia. Vyhovujú mi nohavice, pretože sú pohodlnejšie a nemusím stále rozmýšľať, ako si sadnúť. Pokiaľ ide o farby, nemám vyhranený odtieň. Rada si skombinujem čokoľvek, čo mi pristane.

Ak máte depresiu, alebo ste smutná, čo vám urobí najväčšiu radosť? Za čo najviac utrácate?

To je rôzne. Určite sa vtedy nejdem dobre najesť, to nie. Ale ak ma napríklad očaria nejaké doplnky, na peniaze nepozerám. Okrem toho, depresiu nemávam často. Ak, tak si ju riešim sama so sebou zavretá doma. Občas si vyjdem s kamarátkou a vyhodíme si z kopýtka. Ak ste však zvedaví na mánie, tie nemám. Neskladujem v skrini napríklad štyridsať párov topánok.

Máte nejaké vlastnosti, ktorých by ste sa chceli zbaviť?

Viete, že v tejto chvíli si na nijakú neviem spomenúť? Myslím si, že s každým dobre vychádzam a viem sa s ním dohodnúť aj vtedy, keď máme rozdielne názory. Ak urobím chybu, priznám si ju. Vážne neviem o nijakej negatívnej vlastnosti. Veď vidíte, som dokonalá? (Smiech.)

Ako modelka sa prakticky živíte telom. Ako sa oň staráte?

Diéty nedržím, to by som nevydržala. No využívam náš stroj proti celulitíde, tzv. hypoxi trainer. Pri tom nedržíte žiadnu diétu, len dodržiavate určitý jedálny postup. Konkrétne, iné potraviny jete pred cvičením, iné po ňom. Jediná zmena, ktorú som urobila vo svojom stravovaní, je tá, že som zo svojho jedálnička vylúčila čipsy. Priznám sa, že tie som bola schopná zjesť hoci aj na raňajky.

Hovorili ste o špeciálnom prístroji proti celulitíde. Na akom princípe pracuje?

Na princípe vákua. Nastavíte si program, silu vákua a potom už len pedálujete. Ide o to, aby sa tukové bunky mali kam dostať, preto musíte vyvinúť nejakú aktivitu, a tou je práve to pedálovanie. Vákuum potom prekrvuje pokožku. Cvičí sa polhodinu každý druhý deň. Musím sa pochváliť, že výsledky máme skvelé. Každej zákazníčke garantujem, že zhodí zhruba tri centimetre z objemu. Treba si to vyskúšať. Náš špeciálne vyškolený personál každému poradí.