Spoznali sme krásy Severnej veľkej nížiny Maďarska

Cestovanie v posledných rokoch sa pre mnohých ľudí stalo veľkým zážitkom či doslova adrenalínom. Je to však hlavne otázka financií a možností pri rozhodovaní, kam sa vyberieme, čo chceme vidieť, spoznať, ochutnať či vyskúšať. Každá krajina, štát či svetadiel, ale aj moria, ktoré nás obklopujú, sú zaujímavé, často i výnimočné. Prakticky na všetkých cestách zažijete neopakovateľné chvíle, ktoré sú doslova plné pozitívnych emócií.

Či už sú to krásy a výtvory prírody, flóra a fauna, súčasná, alebo tá dávna architektúra, gastronómia, zážitky z relaxu, welnessu i športu, to všetko nás ženie stále dopredu, spoznávať, objavovať a obdivovať nové, nepoznané... Za takýmito zážitkami sme sa vybrali tentoraz k našim južným susedom, aby sme spoznali krásy Severnej veľkej nížiny, ktorej centrum tvorí druhé najväčšie mesto Maďarska Debrecín.

Mesto Kalvinistov

Aj takto sa nazýva Debrecín (Debrecen) ležiaci asi 220 km východne od Budapešti. Kúpeľné mesto sa nachádza na východe krajiny vo Veľkej dunajskej kotline. S jeho vyše 200-tisíc obyvateľmi je najvýznamnejším kultúrnym, historickým a hospodárskym centrom celého východného Maďarska s hranicami blízko Rumunska a Ukrajiny. Ako citadela protestantizmu ho často nazývajú „kalvinistickým Rímom“. Najväčšou dominantou mesta je bezpochyby Veľký kalvínsky kostol, ktorý leží v centre mesta na Kalvínskom námestí. Bol postavený v roku 1821 a má strohú interiérovú výzdobu. Je 55 metrov dlhý, 15 metrov široký a 21 metrov vysoký a pojme až do 5000 veriacich. Ide o najväčší kostol tohto vyznania v Maďarsku. Pohľad naň pôsobí zvonku i zvnútra monumentálne. Debrecín má mnoho ďalších pozoruhodných miest, ako Piac utca, čo je hlavná promenáda s väčšinou pamiatok, s obchodmi a malebnými kaviarňami. V mestskej časti Veľký les sa nachádza najstaršia chránená oblasť krajiny, ktorá je zároveň obľúbeným výletným miestom a zábavným centrom.

Viac sa dočítate v čísle júl - august Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania