Páni, odbiehate si pričasto? Neváhajte a navštívte urológa!

Ochorenia prostaty sú u mužov pomerne časté. Päťdesiatnici a starší páni, ktorí ani netušia, že nejakú prostatu majú, patria medzi veľkých šťastlivcov. Ktorýsi lekár totiž s úsmevom poznamenal, že „hlavnou funkciou tohto orgánu je od istého veku obmedzovať prietok moču, čo najväčšmi sťažovať onú činnosť vykonávanú pri pisoári, muža v noci budiť a vyvolávať trápne situácie na verejných toaletách“. Je to tak, tretina mužov po päťdesiatke, polovica po šesťdesiatke a 90 % sedemdesiatnikov o tom vie svoje. To, prečo vlastne od istého obdobia dochádza k zväčšovaniu prostaty, nie je celkom jasné. Dovtedy pokojná prostata sa aktivuje a dochádza k množeniu buniek najmä v jej jadre. To vyvoláva mechanický tlak na močovú rúru a sťažuje močenie.

Proti zväčšovaniu prostaty možno pomerne veľa urobiť výživou, resp. užívaním niektorých doplnkov výživy obsahujúcich vedecky overené látky. Tie zastavia alebo aspoň spomalia ďalší rast prostaty. Obéznym mužom sa odporúča schudnúť, obmedziť príjem tukov, mliečnych výrobkov (obsahujú látku, ktorá podporuje delenie buniek) a príjem alkoholu (dráždi močový mechúr). Pri nezhubnom zväčšení prostaty sa vo všeobecnosti odporúča zvýšiť príjem lykopénu, antioxidantu patriaceho medzi karotenoidy, obsahujú ho najmä paradajky a produkty z nich. Vo vysokej koncentrácii sa nachádza v tkanive prostaty a bol dokázaný jeho protirakovinový účinok. Ďalším známym prírodným liekom na prostatu v rámci prevencie prípadných infekcií močových ciest je extrakt z pŕhľavy najmä pre jej močopudný a dezinfekčný účinok. Pomáhajú aj tekvicové semená a z nich za studena lisovaný olej pre obsah zinku, karotenoidov, esenciálnych mastných kyselín, fytosterolov a vitamínu E. V mnohých potravinových doplnkoch, ba aj v liekoch na predpis určených na prostatu sa nachádza výťažok z rastliny Serenoa repens, viac známy ako Saw palmetto. Pozitívne ovplyvňuje látkovú premenu pohlavných hormónov, konkrétne potláča tvorbu enzýmu podporujúceho rast a množenie buniek v prostate. V rámci liečby je zmysluplná dávka aspoň 160 mg – dvakrát denne. V produkte Prostenal® PERFECT COMPLEX sa klinicky testované rastlinné extrakty Saw palmetto aj pŕhľava dvojdomá nachádzajú v účinných dávkach. Bola zistená rovnaká účinnosť ako pri synteticky vyrobenom liečive (finasterid), ktoré sa často používa pri liečbe nezhubného zväčšenia prostaty. Okrem 160 mg extraktu Saw palmetta a 120 mg extraktu z koreňa pŕhľavy dvojdomej sa v jedinej tobolke produktu Prostenal® PERFECT COMPLEX nachádzajú až 3 mg lykopénu. Výhodou je, že ide o čisto prírodný produkt bez nežiaducich vedľajších účinkov. Odporúča sa dlhodobo užívať 1 – 2 tobolky denne, pričom pozitívne účinky by sa mali prejaviť v priebehu 3 – 6 týždňov. Okrem výživového doplnku Prostenal® PERFECT COMPLEX Walmark ponúka aj produkt nazvaný jednoducho Prostenal. Ten síce obsahuje o niečo nižšie koncentrácie Saw palmetta, pŕhľavy či lykopénu, ale obsahuje aj extrakt z medvedice lekárskej s dezinfekčným účinkom a olej z už spomínaných tekvicových semienok. Mužom sa odporúča uzívať ho už po 40. roku života – najmä v rámci prevencie, podpory správnej funkcie močového systému. Na prostatu si možno ,,nasadiť“ aj samotný prípravok Pumpkin, čo sú tobolky s tekvicovým olejom získaným lisovaním za studena. K dispozícii je v tabletách aj samotný minerál Zinok.

Neodkladajte návštevu urológa!

Keďže príznaky nezhubného zväčšenia prostaty a rakoviny prostaty sú prakticky rovnaké, odlíšiť ich môže prostredníctvom vyšetrenia len urológ. Navyše sa obe diagnózy môžu vyskytovať naraz. Chronické zväčšovanie prostaty je síce otravné, znižuje kvalitu života, ale v zásade nezabíja. Na karcinóm prostaty môže pacient zomrieť. Preto sú také dôležité preventívne prehliadky v urologickej ambulancii. Na Slovensku pracuje okolo 270 urológov.

Čo by ste mali vedieť o prostate?

Prostata je žľaza, ktorá je uložená pod močovým mechúrom. Prechádza cez ňu močová rúra a priamo v prostate do močovej rúry ústia semenovody. Prostata teda spája mužský močový a pohlavný systém. Hlavnou funkciou prostaty je tvorba hustej mliečnej zásaditej tekutiny, ktorá je potrebná na dobrú pohyblivosť a oplodňovaciu schopnosť spermií. Pri narodení je prostata veľká približne ako hrášok, v dospelosti ako vlašský orech. Ak sa však chorobne zväčší, môže dosiahnuť až veľkosť pomaranča. Zväčšenie prostaty môže byť nezhubné (benígna hyperplázia prostaty) alebo zhubné (rakovina prostaty). Poisťovňa hradí každému mužovi staršiemu ako 50 rokov raz za tri roky preventívnu urologickú prehliadku. U mužov, ktorých otcovia, dedovia alebo strýkovia na rakovinu prostaty ochoreli, by sa preventívne vyšetrenia mali vykonávať minimálne už od 45. roku života (jedna z poisťovní ho ponúka dokonca už od veku 40 rokov).

Prejavy ťažkostí s prostatou:

– časté močenie (aj v noci),

– problém so spustením močenia napriek nutkaniu,

– silné nutkanie na močenie, ale malý objem moču,

– potreba tlačiť pri močení,

– opakované prerušovanie prúdu moču počas močenia,

– neschopnosť úplne vyprázdniť močový mechúr,

– prítomnosť krvi v moči,

– infekcie močových ciest.

 

Viac na www.prostenal.sk

 

Patrí do vydania