Frédéric August Bartholdi - Ako vznikla Socha slobody

August Bartholdi, predstaviteľ akademizmu starej európskej kultúry, je umelec, ktorého preslávila predovšetkým newyorská dáma držiaca v ruke pochodeň. Pre milióny ľudí, ktorí prišli do Ameriky za lepším životom, sa stala symbolom americkej slobody a demokracie.

Prvé roky v Colmar

V auguste 1834 sa Charlotte a Jeanovi Charlesovi Bartholdiovcom narodil druhý syn Frédéric August. Šťastná rodina žila v honosnom sídle na ulici Marchands, v centre najrušnejšej štvrti mesta, ktoré je dnes múzeom pre širokú verejnosť. Malý August si však svojho otca, poradcu prefekta, veľmi neužil. Keď mal dva roky, jeho otec zomrel. Po smrti svojho manžela ostala Charlotte Bartholdi v obrovskom dome sama s dvoma malými chlapcami. Ubolená manželka však bola ochotná obetovať sa pre vzdelanie svojich synov. Bola rada, že v Alsasku, kde nemčina pretrvávala ako dominantný jazyk (tak v školách, ako aj v protestantských či katolíckych kázňach) a kde bola francúzština prevažne len jazykom mestskej buržoázie, Charles a August ovládali obidva jazyky. Nevynechala ani ich hudobné vzdelanie. Láskavá, ale náročná matka robila všetko pre intelektuálny rozvoj svojich synov. Umenie zaobchádzať s ceruzkou, ktoré sa pomerme skoro objavilo u oboch, takisto neostalo nepovšimnuté. Ich prvé hodiny kresby viedol maliar Martin Rossbach.

V Paríži...

Niekedy v roku 1840 mesto Colmar prestalo spĺňať Charlottine očakávania v súvislosti so vzdelaním jej synov. Malé mestečko začalo byť primalé pre Charlottine veľké ambície a ona zvažovala ponuku starého strýka Jacquesa-Frédérica Bartholdiho, aby sa usadili v Paríži. Po troch rokoch váhania sa nakoniec so synmi do Paríža presťahovala. Pravdepodobne zavážilo aj vynikajúce postavenie starého strýka a v neposlednom rade množstvo možností, ktoré čakali na jej synov. Dom, ku ktorému ju viazalo silné puto, sa rozhodla s výnimkou letných mesiacov, keď sa tam všetci traja pravidelne vracali na prázdniny, prenajať. Puto k rodnému kraju zohralo v Bartholdiho kariére dôležitú úlohu. Bolo zdrojom jeho inšpirácie a motivácie, ale aj množstva objednávok.

Viac sa dočítate v novembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania