Šperky ALO sú symbolom šťastia a radosti

V tomto roku oslavujete 15. výročie založenia spoločnosti ALO diamonds, ktorá navrhuje a vyrába vlastné šperky. Pán Ryšavý, priblížte nám najdôležitejšie momenty, ktoré preslávili vašu firmu v tomto stredoeurópskom regióne.

V čom spočíva originalita vlastnej výroby šperkov ALO diamonds?

Šperky ALO diamonds vynikajú moderným a nadčasovým dizajnom a vysokou kvalitou spracovania, ktorá je dnes schopná konkurovať svetovým značkám klenotov.

Nakupujete diamanty a vyrábate šperky aj priamo na objednávku zákazníkov?

Diamanty nakupujem sám na diamantovej burze v belgických Antverpách a v izraelskom Tel Avive, farebné drahokamy jazdím vyberať do Hongkongu, Bangkoku a Brazílie. Pre našich zákazníkov môžeme vyrobiť šperk na objednávku, väčšinou pritom využívajú aj služby našich vlastných dizajnérov, ktorí ho navrhnú podľa želania klienta.

V súčasnosti máte dva vlastné obchody ALO diamonds na Slovensku, onedlho k nim pribudne tretí. V Českej republike pripravujete otvorenie prvého takéhoto luxusného obchodu. Prečo sa sústreďujete pri vlastných obchodoch práve na slovenský trh? Aká je celková maloobchodná sieť, v ktorej predávate svoje šperky?

Naše šperky predávame asi do 300 obchodov v Európe a aby sme mohli našim klientom viac priblížiť svet ALO diamonds, rozhodli sme sa pre vybudovanie vlastnej siete klenotníckych butikov. Momentálne máme dva vlastné butiky v Bratislave (na Štúrovej ulici a v Eurovei) a jeden v Košiciach v hoteli Hilton. V októbri t. r. otvárame prvý obchod v Českej republike v Brne OC Olympia, okrem toho máme vlastný showroom v Prahe priamo v sídle spoločnosti. Do konca roku 2011 plánujeme rozšírenie klenotníckych butikov na 10 na území Čiech a Slovenska, jeden vo Viedni a jeden v Budapešti. Ďalej chceme začať otvárať butiky v európskych metropolách – v Londýne a v roku 2012 prvý v Ázii a v Hongkongu. Nie je to tak, žeby sme sa najprv sústredili iba na český a slovenský trh, ale pretože sme ešte tzv. česko-slovenská firma, snažíme sa šperky špičkovej kvality ponúkať v prvom rade klientele, ktorá mala doteraz možnosť nakupovať si šperky najlepšej kvality len v zahraničí. Používame iba suroviny a diamanty najvyššej kvality. Nie je pre nás dôležitá iba cena a veľkosť, ale najmä kvalita kameňa a najkvalitnejšie spracovanie kovu. Ak má šperk prinášať radosť niekoľkým generáciám a majú to byť súčasne dobre uložené peniaze, nesmie sa to v žiadnom prípade podceniť.

V čom spočíva prestíž spoločnosti ALO diamonds oproti konkurenčným firmám v Čechách a na Slovensku v tejto oblasti?

Dá sa povedať, že v tomto odbore na Slovensku ani v Čechách konkurenciu ako výrobcovia šperkov nemáme. Máme totiž jednu z najväčších a najmodernejších výrobných technológií v strednej Európe. České a slovenské firmy, ktoré tu šperky ponúkajú, sú buď dovozcovia z Thajska, Nemecka a Talianska, alebo ide o malých klenotníkov. Za našu konkurenciu v dobrom zmysle slova považujeme značky ako Cartier, Tiffany, Chopard.

Pán Ryšavý, ste znalec diamantov a drahokamov, môžete nám prezradiť, o aké diamanty je najväčší záujem a aké sa najviac páčia vám?

Najväčší záujem je, samozrejme, o diamanty guľatého tvaru, ďalej sú populárne diamanty bagetového, srdiečkového alebo kvapkovitého tvaru. Medzi mojich najväčších favoritov v súčasnosti patria farebné diamanty – napríklad bledomodrý alebo ružový guľatého tvaru alebo mám rád čierne diamanty, ktoré sú exkluzívne tiež.

Navrhujete ešte aj v súčasnosti niektoré exkluzívne šperky ALO diamonds?

Na samotné kreslenie už dnes nemám čas, ale náš dizajnový tím je pod mojím dohľadom a každý šperk, ktorý vo firme navrhujeme, osobne schvaľujem. Snažím sa dodržať pri našich šperkoch a kolekciách typickú líniu a rukopis ALO diamonds, ktoré sú už ľahko rozpoznateľné.

Aký najdrahší alebo najväčší diamant vaša firma za uplynulých 15 rokov predala a čím bol výnimočný?

Najväčší diamant si u nás objednal zahraničný klient a bol ružový. Zaujímavý bol aj 5 ct diamant osemhranného tvaru, najlepšej možnej čistoty IF a farby D. Pri väčších kameňoch nad 0,5 ct je dôležitá dobrá kvalita diamantov, pretože už ide o určité investovanie peňazí. Diamanty sú jediná komodita na svete, ktorá za posledných 100 rokov nezaznamenala pokles.

Čo všetko musí spĺňať obchodník, aby mohol nakupovať napríklad na diamantovej burze v Antverpách, a akú výhodu má z toho náš zákazník? Je tam povolené fotenie diamantov?

Obchodník musí spĺňať určité kritériá – musí preukázať absolútne čistú a preukázateľnú minulosť svoju i svojich finančných prostriedkov. Ďalej sa za vás musí zaručiť i dlhoročný člen burzy. Takisto prechádzate vstupným pohovorom a musíte mať, samozrejme, aj patričné skúsenosti s nákupom a predajom diamantov. Fotiť si diamanty na burze je pre člena povolené.

Aké sú súčasné módne trendy v šperkoch a prezraďte nám niekoľko tipov na kúpu šperku pri výnimočných príležitostiach, ako svadba, výročie či večierok?

Obľúbené sú šperky i pre najmenšie dievčatká – od náušničiek pre batoľatá až po šperky pre slečny. Tu musím vyzdvihnúť bezpečný dizajn a bezalergické prísady kovov. Celkovo najžiadanejšie sú zásnubné prstene, ktoré sú okrem centrálneho kameňa posiate malými diamantmi na obrúčke prsteňa. Pri výročiach sú populárne súpravy skladajúce sa z náušníc, prívesku alebo náhrdelníka s náramkom. Na narodeniny sa najčastejšie kupujú kolekcie kvetinových motívov, v lete zase perlové veci alebo šperky, v ktorých sú kombinované polodrahokamy (topás, ametyst, citrín, ruženín...) s diamantmi. Na Vianoce sa väčšinou kupujú honosnejšie, nápadnejšie šperky, ktoré pripomínajú očarujúcu atmosféru vianočných sviatkov.

Boli ste niekedy aj v krajinách, kde sa diamanty ťažia (JAR a pod.), prípadne priamo v diamantovej bani?

Áno, samozrejme, navštívil som ich.

Pán Ryšavý, na čo ste najviac hrdý, keď sa spomenie názov vašej spoločnosti ALO diamonds?

Asi na to, keď vidím, že naše šperky sú symbolmi šťastia a radosti pre dvoch ľudí, ktorí prežívajú jeden z nezabudnuteľných a najdôležitejších okamihov v živote, a sú pre nich krásnou spomienkou na túto udalosť celý život.

Redakcia časopisu Beauty&Woman ďakuje pánovi Alojzovi Ryšavému, majiteľovi spoločnosti ALO diamonds, za rozhovor.

 

Patrí do vydania