Čínske jedlo ako medicína

Teória o tom, že to, čo jeme, je v úzkom spojení s naším celkovým zdravím, nie je žiadna novinka. V Číne je to tradícia staršia ako stará. V mesiacoch, keď slnko zapadá skôr, ako si vôbec stihnete užiť deň, prechladnutia vás ťahajú do postele a depresia zahaľuje dušu, nezaškodí namiesto umelých vitamínov a liekov nahliadnuť do čínskej kuchárky. Jesť správne a zdravo je v Číne takmer obsesiou a liečba jedlom zas formou tradičnej medicíny.

V čínskej histórii ležala starostlivosť o vlastné zdravie na pleciach každého človeka. Byť chorý bolo vzhľadom na to, že si ľudia museli hľadať vlastné zdroje liečenia, prepychom, ktorý si mnohí nemohli dovoliť. Ako podstatne jednoduchšia, a samozrejme, lacnejšia alternatíva liečby ochorenia sa ukázala prevencia. Už v dávnej minulosti sa na dvore čínskych cisárov dostalo slávy tomu lekárovi, ktorý nikdy nemusel liečiť. Tradičné čínske liečiteľstvo učí, že popri životnom štýle, cvičení a myslení je strava tým najdôležitejším mostom k zdraviu. Príprava dobrého jedla pre svojich najbližších je dodnes dôležitou úlohou v živote väčšiny tamojších žien. V samotnom formovaní jedálnej kultúry zohrali dôležitú úlohu dve filozofie – taoizmus a konfucionizmus. Kým konfucionizmus učil umeniu variť, filozofia taoizmu zasa skôr ako farbu, vôňu a chuť jedla brala do úvahy jeho význam ako zdroja zdravia a dlhého života. Podmienkou harmonického fungovania organizmu, a samozrejme, výživy je rovnováha jednotlivých typov potravín, pričom správna skladba a takisto samotná príprava jedál sa prispôsobuje telesnej konštitúcii, zdravotnému stavu a veku každého človeka a zároveň aktuálnemu ročnému obdobiu. Možno to znie trochu zvláštne, ale niečo na tom je. 

Čínska filozofia o jedle – alebo jin a jang

Starí Číňania už v pradávnych časoch pochopili, že jedlo je liek, ak sa konzumuje v správnej rovnováhe. Tradičná čínska medicína má však, pokiaľ ide o výživu, úplne iné hodnoty ako naša západná. Číňania nerátajú kalórie, obsah tukov, cukrov či bielkovín. Ich „počty“ majú úplne iný vzorec. Čínska terapia jedlom nie je teda žiadna drastická diéta, pri ktorej vám bude od hladu škvŕkať v bruchu. Ide skôr o pochopenie toho, ako sa jednotlivé potraviny správajú a navzájom ovplyvňujú. Základom čínskej terapie jedlom, rovnako ako celej tradičnej čínskej medicíny je taoistické učenie o dvoch protipóloch univerzálnej tvorivej sily, známych ako jin a jang.

viac sa dočítate vo februárovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.