Stredomorské stravovanie - Mýtus alebo realita?

Stredomorské stravovanie prinieslo nový pohľad na zloženie jedálnička takmer vo všetkých kútoch sveta. Získalo si povesť zaručeného spôsobu, ako jesť a po postavení na váhu nezostať nepríjemne prekvapený. Niektorí dodržiavajú zásady stredomorského stravovania s nadšením, iní ho vnímajú ako vzor. Stredomorská kuchyňa sa stala protipólom rýchleho stravovania. Je však jeho rovnocenným súperom?

Kedy to prepuklo?

Národy, ktoré žili v oblasti Stredomoria, boli priam predurčené, aby jedli zdravo a rôznorodo. Stredomorské podnebie sa postaralo o hojnú úrodu z ríše rastlín, more zas ponúklo plody v podobe rôznorodých živočíchov. Čo je najdôležitejšie, národy mali prísun plodov aj rýb stabilne po celý rok. Stredomorský spôsob stravovania je tu od nepamäti. Neznamená to, že obyvatelia stredomorských oblastí neholdovali pečenej husi alebo bravčovine. Základom stravy starých Rimanov však bola trojkombinácia: pšenica, olivy, hrozno, čo v praxi znamenalo, že rímski vojaci pri dobývaní územia využívali ako základnú zložku stravy chlieb pokvapkaný olivovým olejom a zapíjali ho vínom. Tam, kde to podnebie umožňovalo, sa tento spôsob ujal a obyvateľstvo nasledovalo vzor Rimanov. V minulom storočí obrátili na zónu zdravej stravy pozornosť vedci. V roku 1948 uzrela svetlo sveta prvá štúdia o stravovaní obyvateľstva na Kréte. Neprešlo veľa času a na získané poznatky nadviazal Ancel Keis. V roku 1951 uskutočnil porovnávací výskum. Na paškál si vzal USA, Japonsko, Fínsko, Grécko, Taliansko a na vzorkách hladošov skúmal vplyv obsahu cholesterolu v krvi na úmrtnosť. Výsledky poukázali na závažný fakt. Obyvatelia Stredomoria využívali ako hlavný zdroj tuku – olivový olej. Ďalším tajomstvom, vďaka ktorému Stredomorci víťazili v zriedkavej návštevnosti lekára, bola konzumácia modrých rýb a kombinácia potravín, dnes už dobre známych pod názvom stredomorská kuchyňa.

More prívržencov

Za posledných dvadsať rokov popularita stredomorskej kuchyne neuveriteľne vzrástla. Nepochybne, krokom vpred bolo otvorenie hraníc, cestovanie, oboznámenie sa s inými kultúrami a prinášanie poznatkov v podobe obľúbených stravovacích prvkov. Dnes sa tento pojem skloňuje vo všetkých pádoch. K dodržiavaniu stredomorských stravovacích návykov vyzývajú odborníci na stravovanie, lekári zdôrazňujú pozitíva a všetci tí, ktorí stredomorskej kuchyni podľahli, presviedčajú, že nikdy predtým sa necítili lepšie. Dobroty stredomorskej kuchyne si získali davy obľúbencov. Kto si na tento spôsob konzumovania zvykol, návrat do osídiel „dopovania“ svojho organizmu nezdravou stravou za reálny nepokladá. Plne ho uspokojuje to, čo Stredomorie ponúka: kopec zeleniny, ovocia, morských živočíchov, olív a vínka.

viac sa dočítate v májovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.