Aké mlieko piť?

Riešili ste otázku, aké mlieko je najvhodnejšie – či by ste mali piť kravské, kozie, ovčie alebo iné? Zisťovali sme, aké sú pozitívne a negatívne vlastnosti jednotlivých druhov mlieka, čo ovplyvňuje zloženie mlieka a čo mlieko vlastne je. Skôr ako sa dostaneme k jednotlivým druhom mlieka, mali by sme nájsť odpoveď na otázku, čo vlastne mlieko je. „Mlieko je tekutý sekrét mliečnej žľazy, ktorý v prevažnej miere obsahuje vodu a 10 – 20 % sušiny (tuk, bielkoviny, mliečny cukor, minerálne soli). Surové mlieko sa definuje ako mlieko produkované vylučovaním mliečnej žľazy zvierat chovaných na farmách, ktoré nebolo zohriate na viac ako 40 stupňov Celzia alebo nebolo podrobené inému ošetreniu, ktoré by malo rovnocenný účinok,“ vysvetľuje doc. MVDr. Eva Dudríková, PhD., z Univerzity veterinárneho lekárstva v Košiciach.

Nedostatok mlieka? Nebezpečenstvo osteoporózy a zhubných nádorov!

O tom, že mlieko je vzhľadom na náš jedálniček naozaj cenné, nemusíte pochybovať. Je totiž zdrojom biologicky aktívnych látok, ktoré sú nevyhnutné na zdravý vývoj človeka. Z mnohých môžeme spomenúť výživné a stavebné látky na stavbu tela a rast v detskom veku, látky na energetické zabezpečenie fungovania organizmu, minerálne látky, vitamíny, hormóny, enzýmy či esenciálne prvky, ktoré si ľudský organizmus nevie vyrobiť sám. Potvrdzuje to aj odborníčka na výživu MUDr. Katarína Babinská, PhD.: „Mlieko, mliečne výrobky a syry sú významným zdrojom mnohých živín: bielkovín, vápnika, vitamínov A, B2, B6, B12, D. Nedostatočný príjem mliečnych potravín predstavuje mnohé riziká. Patrí medzi ne napríklad nízky príjem vápnika. Alternatívne potravinové zdroje vápnika, ako zelenina a strukoviny, nie sú v našej strave zastúpené v dostatočnom množstve. Rizikom je aj znížený príjem vitamínu D, ktorý má spolu s nedostatočným prijímom vápnika súvislosť so zvýšeným rizikom osteoporózy a zhubných nádorov hrubého čreva. Problémom môže byť aj znížený príjem vitamínov B2, B6.“ Nedostatok vitamínu B2 sa napríklad prejavuje zápalovými zmenami na koži.

Čo vplýva na zloženie mlieka?

Mlieko ako produkt mliečnych žliaz samíc cicavcov je základným zdrojom výživy najmä pre mláďatá. Takto to funguje aj u ľudí s tým rozdielom, že ľudia v dospelom veku bežne konzumujú mlieko rôznych hospodárskych zvierat. Človek je jediným tvorom, ktorý si uchováva schopnosť tráviť mliečne bielkoviny aj v dospelosti a starobe. Zloženie mlieka ovplyvňuje viacero faktorov: plemeno, životné prostredie, pohoda zvierat, štádium laktácie, sezónnosť, zdravotný stav zvieraťa a zdravotný stav mliečnej žľazy (vemena). Najčastejšie konzumované mlieko je kravské mlieko (vyše 97 %). Kozie a ovčie mlieko nie sú v čerstvom stave bežne dostupné. Skôr sa konzumujú priamo z fariem, kde sa dorábajú, alebo sú súčasťou spracovaných kozích a ovčích výrobkov, najmä syrov.

viac sa dočítate v aprílovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.