Chystáte sa na plastiku?

Ktorá z nás aspoň raz v živote nezatúžila po vylepšení niektorej telesnej partie pomocou šikovných rúk plastického chirurga? Ženy si podľa štatistík najčastejšie želajú zmeniť vzhľad svojich pŕs, ale rovnako je veľký záujem o remodeláciu nosa či vylepšenie tvaru zadnej časti tela. Nezaostávajú ani muži – najväčší záujem majú o operácie očných viečok. Čo by ste však mali vedieť, ak sa vy (alebo vaša polovička) chystáte pod nôž plastického chirurga?

Možné komplikácie

Aj keď sa operácia podarí podľa predstáv lekára i pacienta, treba sa obrniť trpezlivosťou a pripraviť sa na boj s podliatinami a opuchmi. Sú to klasické pooperačné stavy, no pridružiť sa k nim môžu aj infekcie, rozsiahle krvné výrony či dlhotrvajúce opuchy. Po akejkoľvek operácii je dôležité tieto nežiaduce javy čo najviac obmedziť, pri plastických operáciách to platí dvojnásobne – ľudia ich totiž podstupujú dobrovoľne, väčšinou ich ženie pocit estetického nedostatku. Našťastie si vie súčasná medicína poradiť už aj s týmto problémom. Mali by ste preto vedieť, čo by vám pri príprave na plastiku nemalo v lekárničke chýbať!

Enzýmy pomáhajú liečiť

Odpoveďou sú enzýmy, resp. špeciálne enzymatické preparáty, určené na liečbu zápalov, opuchov a porúch imunity. Ide o lieky tzv. systémovej enzýmoterapie. V Čechách sa odborníci podujali zistiť, ako funguje tento liečebný postup v praxi. Sledovali vzorku žien, ktoré sa podrobili štandardnému zákroku estetickej chirurgie. Do štúdie sa zapojilo 40 pacientok, ktoré podstúpili plastiky horných viečok. Išlo o rovnaký výkon s tým istým operatérom. Polovici žien podávali známy enzýmový liek Wobenzym a sledovali ich stav – bolestivosť, opuchy, začervenanie, prejavy krvácania, rany a pod. Druhej polovici sledovanej skupiny sa dostalo klasickej pooperačnej starostlivosti, aká je bežne zaužívaná na klinike. U pacientok, ktoré užívali ako podpornú liečbu Wobenzym, zaznamenali zníženú potrebu protiopuchovej liečby. Systémová enzýmoterapia mala aj výrazný analgetický účinok. V „enzýmovej“ skupine neboli pozorované žiadne problémy, zatiaľ čo u dvoch pacientok z druhej skupiny došlo k alergickej reakcii na bórovú vodu obsiahnutú v obkladoch. Záverečné hodnotenie jasne ukázalo, že užívanie enzýmového preparátu zjednodušuje pooperačnú liečbu.

Autor
Mgr. Dana Krommelová