Alfa Romeo 159 Ti Sportwagon - Taliansky klenot

Označenie Ti nie je pre taliansku automobilku Alfa Romeo žiadnou novinkou. Skratka Ti – Turismo Internazionale je odkazom na históriu značky, veď aj v minulosti takto označovali športové verzie automobilov Alfa Romeo.

Model 159 Ti Sportwagon tak bezpečne spoznáte vďaka podvozku zníženému o 20 mm, štýlovým 19-palcovým diskom kolies z produkcie Alfa, ktoré naplno odhaľujú polmesiace predných a zadných brzdičov Brembo, športovému vzhľadu karosérie a emblému Ti po bokoch a na dverách batožinového priestoru.
Prístrojový panel a časti interiéru sú vo výbave Ti vkusne obložené tmavým lešteným hliníkom. Hliník – samozrejme – nemôže chýbať ani na pedáloch, na ktorých je navyše vygravírovaný emblém značky Alfa Romeo. Jednotlivé ukazovatele sú vo verzii Ti výrazne športovejšie a detailnejšie. Perličkou je superšportový kožený volant s výrazne vystupujúcim profilom pre dokonalý úchop a krátka kožená hlavica radiacej páky. Čierne kožené sedadlá s výrazným červeným stehovaním zdobia vpredu i vzadu vyšité emblémy Alfa Romeo. Už na pohľad si nás získava ich fantastický športový tvar a ergonómia. Pri jazde poskytujú predpokladaný komfort, absolútnu bezpečnosť a nekompromisne držia telo pri prekonávaní preťaženia v zákrutách. Ich súčasťou je aj vyhrievanie nastaviteľné v troch stupňoch. Súčasťou komfortnej a bezpečnostnej výbavy Ti sú napríklad aj bixenónové svetlomety s ostrekovačmi, automatická dvojzónová klimatizácia, stabilizačný systém VDC a balík deviatich airbagov. Päťvalcový turbodiesel 2,4 JTDm má výkon zvýšený z pôvodných 200 na 210 koní. Vysoký krútiaci moment 400 Nm sa prenáša na prednú nápravu a dynamicky rozbieha atletickú karosériu Alfy 159 Ti. Potešenie z jazdy zvýrazňuje aj krátke a presné radenie každého zo šiestich prevodových stupňov. Zákruty prechádza Sportwagon sebavedome a bez zaváhania, čomu vďačí aj za nižšie posadené ťažisko a 19” disky obuté na pneumatikách z úctyhodným rozmerom 235/40 R19. Priemerná spotreba sa počas testu ustálila na hodnote 8,3 l/100 km. Maximálna rýchlosť 230 km/h a zrýchlenie 8,3 sekundy na stovku robia z Alfa Romeo Ti Sportwagon jeden z najvýkonnejších dieselových „kombíkov“ vo svojej triede. Nová cenníková cena modelu Alfa Romeo Ti Sportwagon je 37 100,00 EUR.

Autor
Oliver Dráb