Keď chrípka útočí...


Či sa nám to páči, alebo nie, sezóna chrípky prichádza rok čo rok a nám neostáva nič iné, len sa na ňu poriadne pripraviť. Napríklad aj formou zaočkovania, čím výrazne znížime šancu, že sa na nás tento rok „prilepí“. Hoci chrípkové obdobie môže vrcholiť už v januári, zvyčajne zažíva svoj „boom“ počas februára a pretrváva až do konca marca. Závisí to aj od počasia, pretože chrípkovým vírusom sa mimoriadne darí, keď je vonku nad nulou a vlhko. V zimnom období sa ľudia častejšie zdržiavajú aj v uzatvorených priestoroch, čo mimoriadne „praje“ vírusom a baktériám a zvyšuje ich šance na prenos. Náš organizmus je navyše oslabený bojom s väčším počtom rôznych vyvolávateľov ochorení, a preto im aj skôr podľahne. Zdravý človek by mal chrípkové ochorenie prekonať v priebehu jedného týždňa. Minimálne dva týždne mu však ešte potrvá, kým sa jeho organizmus úplne nezotaví a prestanete pociťovať únavu, slabosť a začne sa cítiť opäť fit.

Pri liečbe chrípky sa potláčajú len príznaky ochorenia, s vírusom by si náš imunitný systém mal poradiť sám.

Máte chrípku? Dožičte si dostatok oddychu! Ak vaše telo prehralo boj s chrípkou, mali by ste:

- dopriať svojmu telu veľa spánku a odpočinku,
- prijímať dostatočné množstvo tekutín, keďže v dôsledku potenia, ich spotreba stúpa na dvojnásobok – odporúčajú sa 3 litre denne v podobe čajov, ovocných štiav či vody,
- zvlhčovať vzduch v miestnostiach a dostatočne vetrať,
- v rámci podpornej liečby obťažujúcich príznakov užiť účinný liek na zníženie vysokej teploty a bolesti.

Ako zatočiť so zvýšenou teplotou a horúčkou

Už zvýšená teplota zvyčajne signalizuje, že s naším organizmom nie je všetko v úplnom poriadku a stal sa „obeťou“ ataku vírusov či baktérií. Býva obrannou reakciou, ktorou sa náš organizmus bráni proti infekcii. Keďže zvýšenie telesnej teploty je výsledkom aktivácie imunitného systému, čiže podporuje obrannú reakciu namierenú proti potenciálnym votrelcom, jej znižovanie, pokiaľ sa nevyšplhá nad určitú hodnotu, sa neodporúča. Ak však presiahne hodnotu 38 °C, je potrebné začať proti nej bojovať a znížiť ju účinným liekom. Vysoká horúčka totiž predstavuje zvýšenú záťaž nielen na naše srdce, ale aj celý obehový systém. Cieľom liečebného zásahu nie je horúčku potlačiť, len znížiť na hodnotu, ktorú organizmus dobre toleruje. Pri telesnej teplote nad 38 °C sa v rámci liečby horúčky uplatňujú lieky, ktorých cieľom je zníženie tvorby tepla v organizme.Silným bojovníkom proti príznakom chrípky, zvýšenej teplote a bolestiam rôzneho pôvodu je analgetikum Ataralgin. Používa sa u dospelých na rýchlu a účinnú úľavu pri bolesti hlavy (spôsobenej aj horúčkou), zubov, pohybového ústrojenstva, pri zvýšenej teplote, ale aj pri chrípkových ochoreniach. A čo je na ňom výnimočné? Ide o unikátnu trojkombináciu účinných látok. Ataralgin obsahuje paracetamol, guaifenezín a kofeín. Paracetamol pôsobí proti bolesti a znižuje telesnú teplotu. Protibolesťové účinky však zvyšuje aj guaifenezín, ktorý navyše pomáha odstrániť duševné a emocionálne napätie a odstraňuje únavu zapríčinenú ochorením. Táto látka uľahčuje aj vykašliavanie. Aj kofeín pomáha odstrániť bolesť, úspešne bojuje s únavou a zvyšuje duševnú aktivitu. Na úľavu nemusíte čakať dlho. Ataralgin pôsobí už do pol hodiny. Za žiadnych okolností nepodceňujte chrípku! Každú chorobu sa oplatí poriadne vyležať. Prechodená chrípka sa nám dokáže v budúcnosti totiž poriadne vypomstiť.

Viac informácií získate na www.medicamenta.sk

Autor
Katarína Kuľbagová