Ovocie a zelenina v našom jedálničku

Ovocie a zelenina od nepamäti patria k potravinám, bez ktorých nie je možné udržať si zdravie. Z najnovších vedeckých výskumov dokonca vyplýva, že tí z nás, ktorí denne zjedia aspoň päť porcií ovocia a zeleniny, majú o polovicu menšie riziko ochorenia na rakovinu či vzniku rôznych srdcovo-cievnych chorôb! Vzhľadom na tento fakt by sme konzumáciu ovocia a zeleniny určite nemali brať na ľahkú váhu a „zdravú päťku“ by sme mali dokonca považovať za absolútne minimum.

Aj keď už vieme, že by sme na upevnenie vlastného zdravia mali zjesť päť porcií ovocia a zeleniny denne, mnoho ľudí ostáva z týchto všeobecných rád zmätených. Chcú poznať odpovede na konkrétne otázky, napríklad: „Čo presne päť porcií znamená?“ – „Aká veľká má byť „účinná“ porcia?“ – „Koľko z nich má pripadnúť na ovocie a koľko na zeleninu?“ – „Musí každá porcia pozostávať z iného druhu plodín?“ – „Rátajú sa sem aj zemiaky, strukoviny a oriešky – keďže sú to takisto potraviny rastlinného pôvodu?“; „Patrí sem len čerstvé ovocie a zelenina – čo napríklad mrazené, konzervované a sušené výrobky?“ – „Máme konzumovať len sezónne plody, ktoré sa dopestujú v našich zemepisných šírkach?“ – „A čo ovocné a zeleninové šťavy – môžu ovocie a zeleninu plnohodnotne nahradiť?“ A takto by sme mohli ešte chvíľu pokračovať... Časopis Beauty&Woman sa rozhodol ponúknuť vám odpovede na všetko, čo by ste o konzumácii ovocia a zeleniny mali vedieť.

Nenahradí ich ani ten najdokonalejší multivitamín

O ovocí a zelenine je všeobecne známe, že sú v našej strave predovšetkým zdrojom vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. To však zďaleka nie je všetko. Nachádzajú sa v nich totiž aj jedinečné ochranné „biologicky aktívne látky“ – tzv. fytochemikálie, ktoré sa vyznačujú práve tou vlastnosťou, že dokážu chrániť ľudský organizmus pred radom chorôb vrátane niektorých druhov nádorov. Toto bol najpodstatnejší dôvod, prečo aj samotná Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) začala prostredníctvom svojich osvetových kampaní apelovať na ľudí, aby zvýšili príjem ovocia a zeleniny na minimálne päťsto až šesťsto gramov denne – z čoho dvesto gramov by malo pripadať na ovocie a zvyšných štyristo na zeleninu. Väčšie množstvo zeleniny sa odporúča preto, lebo neobsahuje takmer žiadny cukor a poskytuje viac ochranných látok. K fytochemikáliám patria i rastlinné farbivá (biele, žlté, oranžové, červené, zelené, modré, purpurové), o ktorých ste už iste počuli – karotenoidy. Mnohé z nich majú antioxidačné účinky, ktorými ničia škodlivé voľné radikály napádajúce zdravé bunky. Pravidelná konzumácia ovocia a zeleniny prispieva veľkou mierou aj k posilňovaniu imunitného systému, udržiavaniu dobrého zraku a pamäte, znižovaniu cholesterolu v krvi, správnemu fungovaniu trávenia a močových ciest či k spomaleniu procesu starnutia. Ak si niekto mysli, že oveľa pohodlnejšie, ako sústrediť svoju pozornosť na „nejakých päť porcií ovocia a zeleniny“, je užiť jednu tabletku komplexného multivitamínového a multiminerálového prípravku denne a „vec je vybavená“ – hlboko sa mýli. Hoci vitamíny, minerálne látky a stopové prvky dnes už možno „umelo“ vyrobiť, biologicky aktívne látky a fytochemikálie – prirodzene sa nachádzajúce v pestrofarebných plodoch ovocia a zeleniny, nie sú a nebudú vo svojej prírodnej komplexnosti nikdy obsiahnuté v žiadnom syntetickom výživovom doplnku. Navyše tieto unikátne látky zosilňujú účinok vitamínov a nie je možné sa nimi predávkovať.

viac sa dočítate v septembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

Patrí do vydania: 
September 2008