Darujte svojim topánkam šancu na druhý život

Organizácie pomáhajúce ľuďom v núdzi sa zapojili do celoslo­venského projektu DARUJTE SVOJIM TOPÁNKAM ŠANCU NA DRUHÝ ŽIVOT pod záštitou CCC. Vyzbieranú obuv EKOCHARITA pripraví a rozdistribuuje tým, ktorých cesta životom bude aj vďaka tomu o niečo príjemnejšia. A nielen to!

Dajte aj vy svojim topánkam druhú šancu na život! CCC sa prostredníctvom projektu na podporu ľudí v núdzi rozhodlo vyzbierať čo najviac použitých topánok. Tie neskončia v kontajneri ani v spaľovni, no vydezin­fikované a pripravené na ďalšie nosenie poputujú k ľuďom, ktorí ich znova použijú.

Iniciatíva sa na Slovensku po prvýkrát rozbehla pod názvom GiveYourShoesASecondLife v období, keď množstvo žien a detí z vojnovým konfliktom zasiahnutej Ukrajiny riešilo absolútny nedostatok základných životných potrieb, medzi ktoré patrila aj obuv. Vtedy vzniklo aj pevné spojenie CCC s EKOCHARITOU. Predajne obuvi sa prostredníctvom výzvy postarali o zber používaných topánok do zberných boxov priamo vo svojej celoslovenskej sieti obchodov a EKOCHARITA vyzbieranú obuv

Iniciatíva sa rozširuje
Počas historicky prvého zberu obuvi sa podarilo predajniam CCC vyzbierať viac, ako 80 000 párov použitej obuvi. To bol jeden z momentov, ktorý CCC podnietil a inšpiroval pokračovať v tejto aktivite a rozšíriť rozsah projektu. Členstvom v asociácii SATEX sa CCC tiež zaradilo k výrobcom, ktorí si uvedomujú svoju zodpovednosť za tovar umiestnený na trh a chce sa maximálnou možnou mierou pričiniť aj o jeho spätný odber a zmysluplné využitie.

Podľa doteraz dostupných údajov od Ministerstva životného prostredia a EU je to len jedno z mnohých rozšírení zodpovednosti výrobcov, ku ktorému smeruje aj pripravovaná novela zákona o odpadoch, ktorá vstúpi do platnosti 1. 1. 2025.

Zberný box s výzvou DAJTE SVOJIM TOPÁNKAM ŠANCU NA DRUHÝ ŽIVOT nájdu návštevníci všetkých slovenských predajní obuvi priamo pri pokladni a môžu do boxov priniesť používané topánky akýchkoľvek značiek a veľkostí, v páre a ideálne zviazané šnúrkami. Vyzbieranej obuvi sa následne ujme EKOCHARITA, ktorá ju vytriedi. Páry vhodné na ďalšie nosenie pripraví a použije na charitatívne účely a nepoužiteľné kusy budú upcyklované alebo použité na výrobu ďalších predmetov prípadne na energetické zhodnotenie.

Ani jeden pár topánok vyzbieraných v rámci iniciatívy DAJTE SVOJIM TOPÁNKAM DRUHÚ ŠANCU NA ŽIVOT neskončí nevyužitý na skládke odpadu na Slovensku. 

Autor
Daniela Drábová, Foto/CCC
Patrí do vydania